Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Niepewność.....

Autor: Kotred • 27.11.2011 17:39 • 69 odpowiedzi

Magda

30.11.2011 10:29

Odpowiedz

Ja nie rozumiem po jakie licho robić tą morfologie!!!!!!!! Przecież ona nic nie wniesie. Można mieć złe wyniki krwi przy innej chorobie niż w nowotworze. Crp rośnie np przy infekcjach bakteryjnych. Rozmaz krwi może mieć odchylenia przy chorobie autoimmunologicznej o innym charakterze niż nowotworowy. Strata czasu. Poproś mame aby sobie poczytała historie ludzi, na tym blogu , którzy mieli idealne wyniki krwi o byli chorzy i odwrotnie ze złymi wynikami krwi nie mieli nowotworu.

Kotred

30.11.2011 13:16

Odpowiedz

Już tyle razy próbowałam coś zrobić.. Niestety. Każą mi tylko czekać na morfologię i pocieszają mnie, że to pewnie jakaś alergia. Ja poczekam. Mam naprawdę dosyć rozmów z lekarzem i te chore diagnozy. A węzeł w pachwinie coraz większy :|... Można mieć złe wyniki morfologii przez alergię?

Magda

30.11.2011 14:12

Odpowiedz

W przebiegu alergii biorą udział Granulocyty zasadochłonne i kwasochłonne i ich ilość może się zwiększać przy alergi. Chyba cos takiego w ksiązkach jest napisane:)

Kotred

30.11.2011 14:15

Odpowiedz

Ja tak na początku września miałam chyba tylko leciutko limfocyty i leukocyty źle. A teraz jeszcze erytrocyty i rozmaz. Jakoś nie pachnie mi tu alergią :| Nie pamiętam za dokładnie swoich wyników, więc niestety nie napiszę co i jak. Erytrocytów chyba miałam za mało, rozmaz za niski, leukocytów chyba za dużo. Wiem, że może trochę panikuję ale czuję, że coś jest nie tak.

Gizmo

30.11.2011 19:14

Odpowiedz

Ciśnij na dokładniejsze badania!!! Koniecznie i pokaż mamie chociażby wydruk z tej stronki, bo zaczyna to być lekko nie poważne. Oczywiście może to rzeczywiście nic groźnego, ale lepiej sprawdzić niż później pluć sobie w twarz. Nie wiem, gadaj, męcz, próbuj. Powodzenia.

Kotred

30.11.2011 19:16

Odpowiedz

Postaram się coś zdziałać. Dzięki ;]

Kotred

30.11.2011 19:48

Odpowiedz
Zapomniałam dodać, że od jakiegoś czasu bardzo wypadają mi włosy. Znajomy podchodzą do mnie w szkole i ściągają mi je z bluzki. Dosłownie! Nie mam pojęcia, czy to ma coś do tego, ale wolę o tym wspomnieć. I bardzo szybko się męczę. Chwilami nawet najprostsze czynności są strasznie wyczerpujące...
Z mamą rozmawiałam. Stwierdziła, że ufa lekarzowi i poczekamy na tą morfologię... Prawdopodobnie będę ją mieć w przyszły czwartek. A później się zobaczy, co dalej.

Gizmo

01.12.2011 07:35

Odpowiedz

Do czwartku to już niedługo, więc to nie jest koniec świata z tym czekaniem. Martwi mnie tylko to, że jak wyniki wyjdą dobre to z siłą przebicia, którą teraz masz pewnie nie wiele zdziałasz. A jak wiadomo dobry rozmaz i niskie OB nie wykluczają choroby nowotworowej czego przykładem są tu ludzie opisujący swoje historie. Oczywiście nie mówię, że Ciebie to dotyczy, ale generalnie jeśli czujesz się tak opisujesz to raczej trzeba by to sprawdzić (dla świętego spokoju!). pozdrawiam

Kotred

04.12.2011 17:34

Odpowiedz

Czy sińce pod oczami coś oznaczają? Czy to jedynie od zmęczenia? Nigdy jeszcze nie miałam a teraz mam już 3 dni.

Kotred

07.12.2011 15:03

Odpowiedz

Wyniki ogólnie złe. Dziś miałam badania. Jedynie pamiętam, że rozmaz miałam 15 a norma chyba jest do 12, ilość limfocytów miałam 58% a norma jest do 45%. Oczywiście jeszcze inne rzeczy były źle. Strasznie się martwię. Możliwe, że pójdę na parę dni do szpitala. Trzymajcie kciuki :)

Janek

07.12.2011 17:33

Odpowiedz

O 16:03, dnia 2011-12-07 Kotred napisał(-a):

Wyniki ogólnie złe. Dziś miałam badania. Jedynie pamiętam, że rozmaz miałam 15 a norma chyba jest do 12, ilość limfocytów miałam 58% a norma jest do 45%. Oczywiście jeszcze inne rzeczy były źle. Strasznie się martwię. Możliwe, że pójdę na parę dni do szpitala. Trzymajcie kciuki :)

co było złe ? podaj wyniki,pozdrawiam

Kotred

07.12.2011 20:14

Odpowiedz
Nie jest źle ;) tak myślę. Wszystko, co nie jest w normie:
Hematokryt: 36,5% Norma: 37,0-47,0
Rozmaz-Limfocyty: 53,1% Norma: 10-50
Rozmaz-Mixy: 15,5% Norma: 0-12
Bezwzgl.l.neutrocytów: 1,6 Norma: 2,0-6,9
Rozmaz krwi mikroskopowo:
Granulocyty pałeczkowate: 11% Norma: 1-5
Granulocyty podzielone: 25% Norma: 45-70
Limfocyty: 58% Norma: 20-45
Monocyty: 2% Norma: 3-8

Kotred

07.12.2011 20:18

Odpowiedz
To były wyniki z dzisiaj. Tutaj z 16 listopada:
Rozmaz krwi - mikroskopowo:
Granulocyty pałeczkowate: 6%
Granulocyty podzielone: 38%
Limfocyty: 49%
Monocyty: 5%

Kotred

07.12.2011 23:17

Odpowiedz

Co o tym myślicie? Zbytnio się nie znam na takich rzeczach. Wiem tyle, że troszkę się pogorszyło. Czekam na wiadomości :)

Kotred

08.12.2011 17:59

Odpowiedz

Jakakolwiek opinia? Będę wdzięczna, naprawdę. Nie wiem co mam o tym myśleć.

Janek

08.12.2011 19:26

Odpowiedz
poczytaj porównaj
http://www.strona.net.pl/info_prakt/wyniki_badan/interpre.htm

Kotred

08.12.2011 22:52

Odpowiedz

Mam dość mieszane myśli. Ale te wyniki niekoniecznie mówią o czymś złym, prawda? Jutro idę po skierowanie do hematologa.

Kotred

31.12.2011 11:08

Odpowiedz

10.01 mam wizytę u hematologa. Jednak chciałabym się jeszcze dowiedzieć, czy zwiększona liczba limfocytów może oznaczać np alergię, czy też choroby pasożytnicze? W internecie o tym nie ma a lekarz stwierdził, że moje wyniki ciągle się zmieniają i nie wiadomo co mi jest. Norma limfocytów jest do 45%. Ja mam 53%, raz nawet miałam 58%. Teraz jeszcze wzrosły mi granulocyty kwasochłonne (norma do 5, ja mam 9) a wcześniej nic z tym nie było. I ciągle coś mi się poprawia, coś pogarsza.. A później odwrotnie. Nikt nie wie, co o tym myśleć.

Asowa

31.12.2011 12:15

Odpowiedz

O 12:08, dnia 2011-12-31 Kotred napisał(-a):

10.01 mam wizytę u hematologa. Jednak chciałabym się jeszcze dowiedzieć, czy zwiększona liczba limfocytów może oznaczać np alergię, czy też choroby pasożytnicze? W internecie o tym nie ma a lekarz stwierdził, że moje wyniki ciągle się zmieniają i nie wiadomo co mi jest. Norma limfocytów jest do 45%. Ja mam 53%, raz nawet miałam 58%. Teraz jeszcze wzrosły mi granulocyty kwasochłonne (norma do 5, ja mam 9) a wcześniej nic z tym nie było. I ciągle coś mi się poprawia, coś pogarsza.. A później odwrotnie. Nikt nie wie, co o tym myśleć.

Takie wyniki nie zawsze świadczą o chorobie nowotworowej.

Wizytę masz już niedługo...

Kotred

01.01.2012 18:48

Odpowiedz

Mam oczywiście jeszcze inne rzeczy poza normą. Zwłaszcza rozmazy. Lekarz stwierdził po tych wynikach, że może to być alergia, choroby pasożytnicze, białaczka lub właśnie ziarnica. Alergiczką niby nigdy nie byłam. Co do chorób pasożytniczych to nie ma szans. Już miałam badania. Teraz po prostu chciałam się czegoś dowiedzieć o tych limfocytach ;)