Ziarnica.pl
← Wróć do działu Przeszczep
Przeszczep

Czy znacie przypadek przeszczepu nie autogenicznego przy ZZ ?

Autor: Michał • 10.07.2004 22:05 • 21 odpowiedzi

Michał

10.07.2004 22:05

Odpowiedz
Witam
na ziarnice (zdiagnozowaną I 2004 jako bodajze IIB) choruje mój brat. Mma pytanie -czy wiecie o kims kto mial przeszcep szpiku allogeniczny (czyli od obcej osoby) - czy w leczeniu ziarnicy stosuje sie tylko przeszczep autologiczny??
Chodzi mi o praktyke a nie o teorie (czyli konkretne przypadki)

baldi

11.07.2004 09:11

Odpowiedz

2004-07-11 00:05... Michał napisał(a):

przeszcep szpiku allogeniczny. Chodzi mi o praktyke a nie o teorie (czyli konkretne przypadki)

Teoria jest opisana na stronie (przeszczepow allogenicznych nie stosuje sie ze wzgledu na spore powiklania okolozabiegowe).. osobiscie nie spotkalem sie z jakimikolwiek probami przeszczepow innych niz autologiczne (a przynajmniej w CO-I w Warszawie), aferezy (tzn. PROBY pobrania materialu przeszczepowego z krwi obwodowej) byly powtarzane pacjentom do skutku.. skutek co prawda byl mierny, ale nikomu do glowy nie przychodzilo badac osoby spokrewnione (badz nie) pod katem przeszczepu innego niz autologiczny.

Aga28ta82

15.06.2006 22:06

Odpowiedz

O 00:05, dnia 2004-07-11 Michał napisał(-a):

czy w leczeniu ziarnicy stosuje sie tylko przeszczep autologiczny??

można wykonać rónież preszczep od dawcy spokrewnionego.Akurat jestem po konsulacjach kwalifikujących do przeszczepu w klinice hematologii w katowicach. Lekarze z tego osrodka przeprowadzają przeszczepy od dawców spokrewnionych, obecnie jest tam chłopak, którgo drugi raz poddają takiemu leczeniu(nawrót po 3 miesiącach).

Ja dowiadywałam się o przeszczep od dawcy niespokrewnionego. Ten typ zabiegu jest niepraktykowany w przypadku ziarnicy, jest zbyt inwazyjną metodą, jednak lekarze nie wykluczyli całkowicie mozliwości takiego leczenia.

baldi

16.06.2006 05:14

Odpowiedz

O 00:06, dnia 2006-06-16 Aga28ta82 napisał(-a):

Akurat jestem po konsulacjach kwalifikujących do przeszczepu w klinice hematologii w katowicach. Lekarze z tego osrodka przeprowadzają przeszczepy od dawców spokrewnionych, obecnie jest tam chłopak, którgo drugi raz poddają takiemu leczeniu(nawrót po 3 miesiącach).

a mowili cos o skutecznosci takiego leczenia? chocby w porownaniu z autologicznym..

Aga28ta82

16.06.2006 09:32

Odpowiedz

O 07:14, dnia 2006-06-16 Baldi napisał(-a):

a mowili cos o skutecznosci takiego leczenia? chocby w porownaniu z autologicznym..

o skuteczności nie mówili, tylko tyle, że taki zabieg, tzn od dawcy spokrewnionego, można powtarzać, podobnie jak autologiczny. Zaś przeszczep allogeniczny od dawcy niespokrewnionego daje tylko 30% szans na pomoc, więc ryzyko powikłań okołozabiegowych jest ogromne

Michał

16.06.2006 17:08

Odpowiedz

O 11:32, dnia 2006-06-16 Aga28ta82 napisał(-a):

Na amerykańskich stronach znalazłem stwierdzenie, że śmiertelnośc przeszczepów allogenicznych w leczeniu ziarnicy sięga 75%...

baldi

16.06.2006 18:00

Odpowiedz

O 19:08, dnia 2006-06-16 Michał napisał(-a):

O 11:32, dnia 2006-06-16 Aga28ta82 napisał(-a):

Na amerykańskich stronach znalazłem stwierdzenie, że śmiertelnośc przeszczepów allogenicznych w leczeniu ziarnicy sięga 75%...

dlatego chcialem wiedziec czy Ci z katowic "chwalili" sie swoimi wynikami..

Aga28ta82

16.06.2006 21:07

Odpowiedz

O 20:00, dnia 2006-06-16 Baldi napisał(-a):

"Ci z katowic" jak to ująłeś nie przeprowadzali nigdy przeszczepu allogenicznego od dawcy niespokrewnionego, oczywiście przy ziarnicy. Nie są pewni, czy taki zabieg był w ogóle kiedyś przeprowadzany. Zaś przeszczepy allogeniczne, ale od dawcy spokrewnionego, jak już pisałam, są przez nich przeprowadzane z dość dobrymi efektami, możliwe jest nawet powtarzanie tego typu przeszczepu.

Paweł

20.06.2006 06:50

Odpowiedz

O 23:07, dnia 2006-06-16 Aga28ta82 napisał(-a):

Ja jestem po konsultacji w sprawie alloprzeszczepu od dawcy spokrewnionego, wystąpił u mnie nawrót po autoprzeszczepie. Chętnie się podziele doświadczeniami odnośnie choroby i jej leczenia nr gg 6889390.

Karkurt

28.11.2006 19:28

Odpowiedz

O 11:11, dnia 2004-07-11 Baldi napisał(-a):

2004-07-11 00:05... Michał napisał(a):

przeszcep szpiku allogeniczny. Chodzi mi o praktyke a nie o teorie (czyli konkretne przypadki)

Teoria jest opisana na stronie (przeszczepow allogenicznych nie stosuje sie ze wzgledu na spore powiklania okolozabiegowe).. osobiscie nie spotkalem sie z jakimikolwiek probami przeszczepow innych niz autologiczne (a przynajmniej w CO-I w Warszawie), aferezy (tzn. PROBY pobrania materialu przeszczepowego z krwi obwodowej) byly powtarzane pacjentom do skutku.. skutek co prawda byl mierny, ale nikomu do glowy nie przychodzilo badac osoby spokrewnione (badz nie) pod katem przeszczepu innego niz autologiczny.

W 2003 roku leczyłem się w IO w Warszawie i po kolejnym nawrocie (po autoprzeszczepie )przebadali mi siostrę pod kątem przeszczepu rodzinnego a znałem jeszcze kilka osób

którym też badali rodzeństwo .

Ewa

06.01.2007 20:36

Odpowiedz

O 23:07, dnia 2006-06-16 Aga28ta82 napisał(-a):

"Ci z katowic" jak to ująłeś nie przeprowadzali nigdy przeszczepu allogenicznego od dawcy niespokrewnionego, oczywiście przy ziarnicy. Nie są pewni, czy taki zabieg był w ogóle kiedyś przeprowadzany. Zaś przeszczepy allogeniczne, ale od dawcy spokrewnionego, jak już pisałam, są przez nich przeprowadzane z dość dobrymi efektami, możliwe jest nawet powtarzanie tego typu przeszczepu.

Hej, szukam na forum ludzi po allogenicznym przeszczepie od spokrewnionego dawcy. Jeśli jest ktoś taki, to prosze niech sie odezwie, mam pare pytań. Pozdrawiam

Pawel

09.11.2007 12:31

Odpowiedz

Hej, szukam na forum ludzi po allogenicznym przeszczepie od spokrewnionego dawcy. Jeśli jest ktoś taki, to prosze niech sie odezwie, mam pare pytań. Pozdrawiam

Jestem po allogenicznym przeszczepie od dawcy spokrewnionego, jeżeli prośba jest aktualna to jestem pod nr gg2599224. Pozdrawiam

ania

20.03.2008 16:10

Odpowiedz

jestem przygotowywana do przeszczepu od dawcy niespokrewnionego w poznaniu !czy jest ktos kto ma to za soba?opowiedzcie o tym pozdrawiam

Ania

13.05.2008 13:47

Odpowiedz

O 17:10, dnia 2008-03-20 ania napisał(-a):

jestem przygotowywana do przeszczepu od dawcy niespokrewnionego w poznaniu !czy jest ktos kto ma to za soba?opowiedzcie o tym pozdrawiam

oddałam bratu szpik choremu na zz

siora

15.08.2008 19:24

Odpowiedz

O 15:47, dnia 2008-05-13 Ania napisał(-a):

ciężko mi o tym pisać bo to świeżą sprawa...myślałam ,że pomogę siostrze i oddam szpik...niestety nie mogłam.Dawcą została zupełnie obca osoba.Szpital naświetlania,chemioterapia...duża siła walki,straszna chęć do życia,ogromny optymizm i.......do tej pory nie mogę uwierzyć ZGON młodej energicznej matki...pozostały dzieci i ogromna pustka,gorycz, rozżalenie.Dlaczego jej cierpienie poszło na marne?????

hanciaj

24.09.2008 17:05

Odpowiedz
tekstzyje 100 doba po przeszczepie ALLO od dawcy niespokrewnionego przy ziarnicy

baldi

24.09.2008 18:04

Odpowiedz

O 19:05, dnia 2008-09-24 Hanciaj napisał(-a):

zyje 100 doba po przeszczepie ALLO od dawcy niespokrewnionego przy ziarnicy

gratki

siostramarka

28.11.2008 08:45

Odpowiedz

O 21:24, dnia 2008-08-15 siora napisał(-a):

ciężko mi o tym pisać bo to świeżą sprawa...myślałam ,że pomogę siostrze i oddam szpik...niestety nie mogłam.Dawcą została zupełnie obca osoba.Szpital naświetlania,chemioterapia...duża siła walki,straszna chęć do życia,ogromny optymizm i.......do tej pory nie mogę uwierzyć ZGON młodej energicznej matki...pozostały dzieci i ogromna pustka,gorycz, rozżalenie.Dlaczego jej cierpienie poszło na marne?????

witam! jestem justyna siostra marka,wczorejodebraliśmy wyniki

ZZ jestem strasznie załamana i boję się !! prosze was, błagam o jakieś wskazuwki jak mam się zachowywać ,jaką postawe przyjąć by wspomagać,i wspierać marka mojego brata!i proszę o więcej informacji o przeszczepie !! jeszcze nic na ten temat mi nie wiadomo,8 grudnia jedziemy na pierwszą wizyte do lekarza prowadzącego pokój nr.20 centrum onkologi w wawie, proszę też was o wskazuwki co do pierwszej rozmowy z lekarzem, jakie pytania zadawać proszę ,błagam odezwijcie się do mnie ........justyna nr.gg 2536778

aguśk

28.11.2008 08:56

Odpowiedz

O 09:45, dnia 2008-11-28 Siostramarka napisał(-a):

ZZ jestem strasznie załamana i boję się !! prosze was, błagam o jakieś wskazuwki jak mam się zachowywać ,jaką postawe przyjąć by wspomagać,i wspierać marka mojego brata!i proszę o więcej informacji o przeszczepie !! jeszcze nic na ten temat mi nie wiadomo,8 grudnia jedziemy na pierwszą wizyte do lekarza prowadzącego pokój nr.20 centrum onkologi w wawie, proszę też was o wskazuwki co do pierwszej rozmowy z lekarzem, jakie pytania zadawać proszę ,błagam odezwijcie się do mnie ........justyna nr.gg 2536778

wieczorem sie odezwę, byłam leczona w gab. 20

siostramarka

28.11.2008 09:03

Odpowiedz

ZZ jestem strasznie załamana i boję się !! prosze was, błagam o jakieś wskazówki jak mam się zachowywać ,jaką postawe przyjąć by wspomagać,i wspierać marka mojego brata!i proszę o więcej informacji o przeszczepie !! jeszcze nic na ten temat mi nie wiadomo,8 grudnia jedziemy na pierwszą wizyte do lekarza prowadzącego pokój nr.20 centrum onkologi w wawie, proszę też was o wskazuwki co do pierwszej rozmowy z lekarzem, jakie pytania zadawać proszę ,błagam odezwijcie się do mnie ........justyna nr.gg 2536778