marta
01.08.2011 18:25
mieszkam w angli na pocz czerwca wyczulam maly wezel chlonny na szyi. poszlam do lekarza olal mnie powiedzial ze sam ma taki wezel. zrobilam badania nie wyszly najfajniej ale potraktowalam je z przymruzeniem oka bo bylam dopiero po zapaleniu migdalow. odchyleniem byly biale krwinki norma do 10 ja mialam 11 i ob norma do 15 ja mialam 16. Pani doktor powtorzyla mi badania 30 czerwca ktore wyszly w normie i powiedziala ze jestem hiopochondrykiem. poniewaz moj wezel nie dawal mi spokoju zabaralam tydzien wczesniej dziecko ze szkoly pojechalam do polski.
w polsce zrobilam poszlam do laryngologa ta zasugerowala mi ze powinnam pojsc do endokrynologa poniewaz moj wezel tak jakby byl na placie tarczycy. borykam sie z hashimoto autioimunnologiczna choroba od 8 lat. w miedzyczasie zrobilam badania krwi wszytkie w normie ob 10 wbc 7 i reszta ok,
jedynie faktycznie tarczyca wszla mi katastroficznie z wysokimi przeciwcialami.
zrobilam usg. i wtedy....okazalo sie za mam przewlekle zapalenie tarczycy tzn hashimoto i liczne powiekszone wezly chlonne najwiekszy 21mm-6.5mm po prawej a polewej dwa wezly po 16 mm
. pan radiolog powiedzial mi ze to normalne w mojej chorobie i pewnie od dawna mam tak duze te wezly i byc moze bede miala tak do konca zycia po 9 dniach powtorzylam usg wszystkich wezlow i wyszlo ze prawy ma 20 mm
a te po lewej nadal 16 mm ale do tego mam po prawej i po lewej stronie po 20 mm w pachwinach pojedyncze wezly. wszytkie o prwidłowej strukturze z zachowanymi zatakomi tłuszczowymi.
teraz tak.
wezel zaklasdam ze ten co ma 16 mm jest wyczuwalny i z tych nerwow właczyla mi sie od poczatku nerwica natrectw i mietasze ten wezel dodokola, zrobil sie twardy ale lata dookaloa jak wsciekly pies na podworku. pilam alkohol nie czuje nic tam specjalnego. nie schudlam wrecz odwrotnie nie mam zlewnych potow temp. w normie samopoczucie srednie no ale niedoczynnosc tarczycy ....
czy uwazacie ze powinnam dalej sie diagnozowac isc do onkologa ???