Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Pozostały 2 węzełki

Autor: Janek • 14.07.2011 06:00 • 57 odpowiedzi

Janek

14.07.2011 06:00

Odpowiedz
Kochani przeszedłem badania CT jamy i klatki po licznych węzłach po poprzednich badaniach pozostały mi tylko dwa pojedyncze wielkości 13x10 jeden "w przestrzeni pozaotrzewnowej na wys.odejścia tętnicy nerkowej/pojedynczy nieznacznie powiększony wym. 13x10 mm (przed leczeniem był 46x38mm)
drugi "największy pod ostrogą -o wym 13x10mm" jestem po 6 cyklach ABVD powiedzcie czy mogą mi dołożyć jeszcze chemie czy może radio na te dwa węzełki, pozdrawiam

ania

14.07.2011 07:35

Odpowiedz

O 08:00, dnia 2011-07-14 Janek napisał(-a):

Kochani przeszedłem badania CT jamy i klatki po licznych węzłach po poprzednich badaniach pozostały mi tylko dwa pojedyncze wielkości 13x10 jeden "w przestrzeni pozaotrzewnowej na wys.odejścia tętnicy nerkowej/pojedynczy nieznacznie powiększony wym. 13x10 mm (przed leczeniem był 46x38mm)

drugi "największy pod ostrogą -o wym 13x10mm" jestem po 6 cyklach ABVD powiedzcie czy mogą mi dołożyć jeszcze chemie czy może radio na te dwa węzełki, pozdrawiam

Hej mi po chemioterapii został węzeł nad obojczykiem 16mm i zlecono mi radioterapie.Myślę że w Twoim przypadku też tak będzie.Pozdrawiam

Nessa

14.07.2011 08:38

Odpowiedz

Mnie zakwalifikowali do radioterapii. Został mi na szyi jeden 12x10mm i niestety w śródpiersiu diabeł z 5cm cofnął się tylko do 3cm. Czekam cały czas na PET bo nie wiem czy te węzły są aktywne, oby nie.

Janek

14.07.2011 13:38

Odpowiedz

Chciałem jeszcze dopytać czy dali co odpocząć po chemii czy z marszu przystąpili do radio,pasowało by trochę odpocząć,pozdrawiam

ania

14.07.2011 14:53

Odpowiedz

O 15:38, dnia 2011-07-14 Janek napisał(-a):

Chciałem jeszcze dopytać czy dali co odpocząć po chemii czy z marszu przystąpili do radio,pasowało by trochę odpocząć,pozdrawiam

Ja miałam radioterapie 2 miesiące po chemioterapii...

ania

14.07.2011 14:58

Odpowiedz

O 10:38, dnia 2011-07-14 Nessa napisał(-a):

Mnie zakwalifikowali do radioterapii. Został mi na szyi jeden 12x10mm i niestety w śródpiersiu diabeł z 5cm cofnął się tylko do 3cm. Czekam cały czas na PET bo nie wiem czy te węzły są aktywne, oby nie.

Mam prośbę do Nessy podaje mój gg odezwij się na niego do mnie popiszemy sobie mi się też został węzeł nad obojczykiem po radio i czekam na pet 23830390

baldi

14.07.2011 20:14

Odpowiedz

O 08:00, dnia 2011-07-14 Janek napisał(-a):

CT jamy i klatki pozostały mi tylko dwa pojedyncze

moga byc trafione i takie zostana. cos jakbys nadmuchal balon, a pozniej spuscil z niego powietrze - nie wroci do pierwotnego rozmiaru.

czy mogą mi dołożyć jeszcze chemie czy może radio na te dwa węzełki

jesli nie ma tam zywych komorek nowotworowych (a to moze potwierdzic biopsja..) nie doloza Ci niczego poza wypisem do reki ;-)

radio zwyczajowo podaje sie 5+ tygodni po ostatniej chemii (to tak do innych postow/pytan powyzej).

Pozdr, W.

Janek

15.07.2011 06:28

Odpowiedz

Baldi,oby Twoje słowa były prorocze, na tym forum jesteś dla mnie autorytetem, a to dlatego ze nie owijasz w bawełnę, przynajmniej na moje pytania które zadawałem wszystko się sprawdzało a w niektóre odpowiedzi nie były za przyjemne ale praktyka pokazała prawdziwość Twoich słów, oby teraz też się sprawdziło z tym wypisem, proszę o to Boga, odezwę się po niedzieli bo w poniedziałek mam wizytę w Instytucie i bedzie wszystko wiadome, pozdrawiam

Janek

19.07.2011 09:45

Odpowiedz

kochani ,pomimo tego że CT pokazał że zostały tylko 2 niewiele powiększone węzły coś mi się zdaje ze planują mi dołożyć jeszcze chemie miałem 6 cykli w poniedziałek w instytucie kazali zostawić moje płytki, maja je oglądnąć fachowcy z instytutu a we czwartek mam mieć decyzję co dalszego leczenia, czy opis może być inny w instytucie niż u nas w rejonie? nie wiem co o tym myśleć, pozdrawiam

Kaśku

19.07.2011 10:46

Odpowiedz
A czy ktos ustalal czy te wezly sa wogole aktywne? Przeciez samo to ze sa nadal powyzej normalnych rozmiarow to nic nie znaczy. Ja pare miesiecy po leczeniu mialam widoczne pozostalosci wielkosci 3cm na 4 cm...ale PET wykazal ze sa nieaktywne, od tamtej pory przy sprawdzaniu sytuacja jest stabilna, wiec moj onkolog przyjal ze sa to zwloknienia...Jesli u Ciebie sa watpliwosci to powinni sprawdzic aktywnosc tych wezlow chociazby PETem, a jesli to nie da jednoznacznych wynikow to pobrac do zbadania. Rozmawiales ze swoim lekarzem? Przedstawil ci jakieś konkrety?

Pozdrawiam,
Kasia

Janek

19.07.2011 11:59

Odpowiedz

Lekarz, do którego trafiłem był w zastępstwie mojego (urlop)on mnie po prostu nie słuchał, gdy mu mówiłem o kłopotach z sercem, ze przebywałem w szpitalu spływało to po nim,osłuchał pobadał powiedział ze będzie konsultował to tylko nie zrozumiałem czy z radiologami czy z kimś innym, kazał zostawić płytki i przyjechać po decyzję o dalszym leczeniu ,tyle, ja chyba mam pecha do lekarzy a może jestem już przewrażliwiony, pozdrawiam

Kaśku

19.07.2011 12:17

Odpowiedz

jezeli użył określenia "dalsze leczenie" to najprawdopodobniej miał na myśli radioterapię a nie dlaszą chemię. Przy takich poozostałościach często stosują radio.

Janek

19.07.2011 12:34

Odpowiedz

O dałby Bóg, żeby był koniec z (...) chemią, bo mam jej po dziurki w nosie na samą myśl ciarki przechodzą, czekam do czwartku na decyzję,pozdrawiam

Janek

21.07.2011 14:10

Odpowiedz

Kochani,mam pytanie ,ostatnią chemię miałem 27 czerwca, dziś w instytucie zdecydowano że będę miał naświetlania ale pierwszą dawkę mam otrzymać dopiero 29 września, jak myślicie czy to nie jest za odległy termin(to pierwszy wolny ) to jest dokładnie 3 m-ce po chemii, czy aby spełni to swoja rolę,pozdrawiam

Kaśku

21.07.2011 15:00

Odpowiedz

Lekarzem to ja bynajmniej nie jestem, ale z tego co pamietam to czas pomiędzy chemia a naswietlaniami nie powinien być zbyt długi. Z tego co pamiętam przeciętnie wynosi miesiąc ( u mnie też tyle wynosił) czytałam tu też o dłuższych okresach, np 6 tygodni, nawet chyba ze dwa miesiace, ale o 3 to chyba nie slyszalam. Wiem ze moj lekarz uwazal ze to wazne zeby zbyt dlugo nie czekac. Pooczytaj jeszcze co inni powiedzą. Moze maja jakieś doświadczenia, ale jakby co to walcz o swoje. co to do cholery znaczy ze wczesniej nie ma terminow...przeciez to nie wizyta u okulisty!

beata79

21.07.2011 18:02

Odpowiedz

ja miałam po 2 miesiącach od zakończonej chemii

Gizmo

21.07.2011 18:18

Odpowiedz

Ja miałam miesiąc po chemii i słyszałam, że powinno się poddać radioterapii do dwóch miesięcy po chemioterapii. Ale może co ośrodek to inne wytyczne, może niech inni też się wypowiedzą.

Janek

22.07.2011 05:55

Odpowiedz

Sam nie wiem już ,co o tym myśleć,wczoraj przeszedłem trzech specjalistów w instytucie jeden z nich od chemioterapii mówił nawet o końcu leczenia i obserwacji tego jednego węzełka,ale na wszelki wypadek posłał na konsultację do radio, tam zdecydowano o naświetlaniu, powiedziano, że muszę leżeć na oddziele w trakcie radio bo to b. obciąża organizm,nie moge nigdzie poszukać czegoś na temat radio o odstępach jakie powinny być między chemia, może kto wie gdzie mogę co wygrzebać,pozdrawiam

Janek

24.07.2011 07:26

Odpowiedz

Kochani, proszę powiedzcie po jakim czasie dochodzi się do siebie do normalności po 6 cyklach ABVD (jestem miesiąc po ostatnim wlewie) i drugie może mało ważne po jakim czasie odrastają włosy, pozdrawiam

Gizmo

24.07.2011 08:29

Odpowiedz
No z tym to różnie bywa, znam i takich co od razu do pracy szli:) ja po ostatnim wlewie dochodziłam do siebie dość długo (jakieś 2 tygodnie, podczas gdy normalnie po wlewach tylko 3,4 dni miałam stracone). Nie wiem dlaczego ale bolały mnie strasznie mięśnie pleców i myślałam, że nic dobrego to nie znaczy. Oczekiwanie na PET było torturą, ale okazało się, że remisja się utrzymuję więc postanowiłam, że więcej nie będę się wkręcać:)Włosy zaczęły mi odrastać już pod koniec chemii i na początku rosły szybko, potem jakby wolniej a teraz (pół roku po chemii) mam ich całą masę.
Pozdrawiam serdecznie:)