Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Pozostały 2 węzełki

Autor: Janek • 14.07.2011 06:00 • 57 odpowiedzi

Nessa

24.07.2011 11:40

Odpowiedz
Hej Janek

Mi włosy zaczęły odrastać po przedostatniej chemii- czarne mimo, że zawsze byłam blondynką. Mają jakiś centymetr teraz :P na bokach rosną jeszcze nie do końca takie jakich bym sobie życzyła, ale liczę, że nadrobią :)
Jestem dokładnie miesiąc po chemii. Szybko doszłam do siebie, oprócz tego, że zadyszka mnie łapie okropna. Wczoraj byłam na rowerze, ale dzisiaj kłuje w klacie przy wdechach, mam nadzieję, że to tylko naciągnięte mięśnie, a nie mój potworek. Janek daj sobie czas, w końcu przeszedłeś okropne leczenie :) Proponuje korzystać ze świeżego powietrza i spacerować :) Ja tak z formy wypadłam, że wszystko trzeszczy

Janek

24.07.2011 17:34

Odpowiedz

Kochani, czy naprawdę na tym forum nie ma kogo kto by wiedział jakie odstępy są dopuszczalne między chemioterapią a radioterapią ? a może kto wie gdzie tego szukać ,pozdrawiam

Kaśku

24.07.2011 19:57

Odpowiedz
Janku,

Ponizej podaję link do strony gdzie można zadać pytanie w sprawie radioterapii. Proponuję spróbować:

http://policzmysie.pl/poradnik/radioterapia/radioterapia-onkologiczna-podstawy/

Pozdrowionka,
Kasia

Janek

27.07.2011 07:00

Odpowiedz

Dzięki Kaśku, za linka, co do tego odstępu miedzy chemią a radio opinie są takie, że nie może to być za długa przerwa , ale Ci którzy to mówią nie podają jaka jest dopuszczalne a są w tym lekarze, wybieram się do Instytutu w poniedziałek to tam na pewno mi powiedzą, podobno w Tarnowie jest bez kolejek, może ktoś wie jak jest w Tarnowie z tymi terminami, nie wiem czy musiałbym mieć skierowanie z mojego Instytutu, jak to się ma do tego, jak ja mam tutaj wyznaczony termin, co prawda odległy, ale mam, poradźcie co bo już głupi jestem, pozdrawiam

Nessa

27.07.2011 07:36

Odpowiedz

O 09:00, dnia 2011-07-27 Janek napisał(-a):

Dzięki Kaśku, za linka, co do tego odstępu miedzy chemią a radio opinie są takie, że nie może to być za długa przerwa , ale Ci którzy to mówią nie podają jaka jest dopuszczalne a są w tym lekarze, wybieram się do Instytutu w poniedziałek to tam na pewno mi powiedzą, podobno w Tarnowie jest bez kolejek, może ktoś wie jak jest w Tarnowie z tymi terminami, nie wiem czy musiałbym mieć skierowanie z mojego Instytutu, jak to się ma do tego, jak ja mam tutaj wyznaczony termin, co prawda odległy, ale mam, poradźcie co bo już głupi jestem, pozdrawiam

musisz dzwonić i się dowiadywać. Niestety z ośrodkami leczenia bywa tak, że nie wszystkie mają podpisane ze sobą jakieś umowy i wtedy ze skierowaniem z jednego w drugim nic nie zdziałasz. Ja miałam tak nawet z głupim skierowaniem na badania krwi.

Janek

27.07.2011 13:27

Odpowiedz

Nessa,Tarnów ma b.krótkie terminy, kazali się zarejestrować do konsultacji, to kwestia kilku dni, ale nie wiem jak się zachowają u mnie w Instytucie czy wydadzą mi dokumentację medyczną , oczywiście ksero, czy wyrażą zgodę na to abym tam był naświetlany, czy będę miał po leczeniu powrót do Instytutu,nie wiem jak to wygląda, będę prosił w poniedziałek aby wyrazili zgodę,zobaczymy co będzie, pozdrawiam

Janek

01.08.2011 15:27

Odpowiedz

Kochani Instytut wydał ksero leczenia, konsultacje mam załatwione za tydzień w Tarnowie, tylko nie wiem, jak długo się czeka na rozpoczęcie radio po konsultacjach, może ktoś z Was już to tam przechodził byłbym wdzięczy za informację,pozdrawiam

Janek

05.08.2011 10:02

Odpowiedz

Kochani, jest ktoś na forum co leczył się w Tarnowie ? chodzi mi o onkologię a ściślej o radioterapię,pozdrawiam

Janek

10.08.2011 11:18

Odpowiedz

Kochani ,moje radio zacznie się dopiero 10 tygodni po chemii, nie wiem czy to nie za odległy termin ale wcześniejszego nie znalazłem na terenie małopolski,pozdrawiam

CzarnaMamba

10.08.2011 15:04

Odpowiedz

O 13:18, dnia 2011-08-10 Janek napisał(-a):

Kochani ,moje radio zacznie się dopiero 10 tygodni po chemii, nie wiem czy to nie za odległy termin ale wcześniejszego nie znalazłem na terenie małopolski,pozdrawiam

Cześć Janek mój kolega co poznałam go na Chemioterapii zakończył leczenie w połowie maja!! i do dziś czeka za tel z Garbar na radioterapię ,podobno nie ma nigdzie miejsc wolnych w szybkim terminie:( Pozdrawiam ...

Janek

11.08.2011 15:07

Odpowiedz

Kochani ,mam problem,po leczeniu ABVD 6 cykli,skierowano mnie na radioterapię w IO w którym się leczyłem były odległe terminy, znalazłem szpital (w którym 9.08 miałem konsultacje) z szybszym terminem wyznaczono datę rozpoczęcia radio, a dziś dostałem informacje od lekarza b.sympatyczny (ludzki)lekarz, po konsultacjach stwierdzono że należy wykonać badanie PET, bo może się okazać że nie trzeba żadnego radio,w związku z tym mam pytanie jak myślicie czy w IO w którym się leczyłem nie powinni mnie przed decyzją skierować na to badanie, jak czytam to prawie każdy po zakończonej chemii ma PETa.

Nessa

11.08.2011 16:48

Odpowiedz

mnie skierowali na peta, ale jak przyniosłam wyniki to jakoś radioterapeutka nie była specjalnie nimi zainteresowana. Sama donosiłam kopie, bo nikt mnie nawet nie poprosił o to. A na Pecie są opisane węzły, których w TK nie opisano nigdy (dokładnie chodzi o pachowy, który wg peta był zajęty a TK szyi i klatki albo go nie objelo, albo nikt go nie dojrzał). Jestem pewna a raczej mam taką nadzieję, że kierują się tam jakimiś standardami tej radioterapii i może ten pet nie jest w tym wszystkim najwazniejszy

anetka

11.08.2011 17:25

Odpowiedz

O 17:07, dnia 2011-08-11 Janek napisał(-a):

Kochani ,mam problem,po leczeniu ABVD 6 cykli,skierowano mnie na radioterapię w IO w którym się leczyłem były odległe terminy, znalazłem szpital (w którym 9.08 miałem konsultacje) z szybszym terminem wyznaczono datę rozpoczęcia radio, a dziś dostałem informacje od lekarza b.sympatyczny (ludzki)lekarz, po konsultacjach stwierdzono że należy wykonać badanie PET, bo może się okazać że nie trzeba żadnego radio,w związku z tym mam pytanie jak myślicie czy w IO w którym się leczyłem nie powinni mnie przed decyzją skierować na to badanie, jak czytam to prawie każdy po zakończonej chemii ma PETa.

Janek :) ja na swojego PETA czekałam dwa lata od zakończenia leczenia :) i do dziś dnia mam węzełek powiększony, na szczęście na PECIE wyszedł nieaktywny - taka jego uroda :) też jestem pod opieką IO i wiem, że dostać tam jakiekolwiek badania to trzeba mieć porządne wskazania... a co do odległego terminu radio - znam dwie dziewczyny, które czekały też po 8-9 tygodni; są od kilku lat w całkowitej remisji; więc uszy do góry - jak ma być dobrze to będzie, a będzie na bank :)

Janek

11.08.2011 19:02

Odpowiedz

Nessa, u mnie też PET pokazał inne węzły niż CT, tylko dziwi mnie fakt, że ostatnie CT pokazało 2 węzły powiększone jeden w jamie a drugi w śródpiersiu pod ostrogą a lekarze w IO mówili tylko o tym w jamie brzusznej a tutaj zainteresowali się też tym drugim i to jest powód skierowania mnie na PETa tak wywnioskowałem z rozmowy,lekarz powiedział ze może się okazać wcale nie potrzebna radio gdy PET nie zaświeci, Anetka oby się tak stało,pozdrawiam

Nessa

11.08.2011 19:58

Odpowiedz

u mnie w Pecie nic nie zaświeciło, a radio mi planują jako zabezpieczenie przed nawrotem

Kaśku

11.08.2011 20:58

Odpowiedz

O 21:58, dnia 2011-08-11 Nessa napisał(-a):

u mnie w Pecie nic nie zaświeciło, a radio mi planują jako zabezpieczenie przed nawrotem

W CO w Warszawie z tego co zauważyłam to większość osób miała standard leczenia chemia + radio. Pomiędzy chemia nie wykonywano PETa który miałby kwalifikować do radio bądź nie. Chyba że były wątpliwości czy ktoś osiągnął już stan w którym radio będzie skuteczne czy też potrzebuje więcej bądź silniejszą chemię.

Mój lekarz wychodził z założenia że radio zwiększa prawdopodobieństwo że nie będzie nawrotu...Ja jednak czytałam niegdyś artykuł że jest to sprawa dyskusyjna i że dowody nie bardzo wskazują na to że po radio szansa na długą remisję jest większa...któż to jednak wie jaka jest prawda.....

Janek

17.08.2011 13:52

Odpowiedz

Jutro dzień prawdy jadę na PETa, chyba od nowa wyłysieje (włoski odrastają po ABVD) czekając na wyniki, pozdrawiam

CzarnaMamba

17.08.2011 15:15

Odpowiedz

Trzymam kciuki Janek bo wiem co to znaczy ,dziś dostałam wyniki Pet-a wniosek:Całkowita Odpowiedź Metaboliczna po 8Abvd i tego Tobie również życzę!!

anetka

19.08.2011 19:56

Odpowiedz

O 15:52, dnia 2011-08-17 Janek napisał(-a):

Jutro dzień prawdy jadę na PETa, chyba od nowa wyłysieje (włoski odrastają po ABVD) czekając na wyniki, pozdrawiam

no i ???? dzień prawdy był i co? mam nadzieję, że okej :) ściskam :)

Janek

20.08.2011 07:22

Odpowiedz

Wyniki powinny być we wtorek (23-go) a mnie się wydaje że badanie było miesiąc temu, jak ten czas się ciągnie gdy na coś czekamy, trzymajcie kciuki za dziadka, pozdrawiam