Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Pozostały 2 węzełki

Autor: Janek • 14.07.2011 06:00 • 57 odpowiedzi

Janek

24.08.2011 08:26

Odpowiedz

Kochani, stanąłem na wadze i oczom nie wierzę! od ostatniej chemii (27.06) przytyłem prawie 10 kg.co się dzieje ? a wyniku z Peta jak nie było tak nie ma, czekam,choć nerwy już są na granicy wytrzymałości, co widać już po moich najbliższych,pozdrawiam

CzarnaMamba

24.08.2011 08:56

Odpowiedz

Witaj Janek spokojnie ja czekałam 15 dni na wyniki! Rozumiem stres i nerwy..ale będzie dobrze..No ja pisałam wcześnie był taki wątek Kilogramy:-)Przytyłam ok 15kg w trakcie 8AbVD teraz 1,5 kg schudłam od spacerów...A może masz niedoczynność tarczycy jak ja?robiłeś usg?? Pozdrawiam i życzę dobrych wyników..

Janek

24.08.2011 11:26

Odpowiedz

Czarna Mamba, ja w czasie 6 ABVD traciłem wagę, dopiero po chemii zacząłem przybierać a co do wyników z PETa to jest ośrodek , który niedawno bodajże 2 m-ce temu zaczął przyjmować pacjentów i takie terminy oczekiwań na wyniki ?,pozdrawiam

Janek

29.08.2011 06:15

Odpowiedz
Kochani ,czy bolały kogoś uszy, po ABVD 2 m-ce a mnie od jakiegoś czasu pobolewa ucho raczej wieczorami, a na wyniki z PETa czekam już 11 dzień, pozdrawiam

Janek

30.08.2011 16:51

Odpowiedz
Kochani mam nareszcie wyniki z PETa, teraz potrzebna mi pomoc nie wiem czy muszę przepisywać opis czy wystarczą tylko wnioski,a wniosek jest taki:
Wynik badania pet-ct bez cech aktywnej metabolicznie choroby rozrostowej.nie wiem co o tym myśleć odpowiedzcie dziadkowi ,chyba że trzeba przepisać cały opis bo tam dość dużo tego,pozdrawiam

olcik

30.08.2011 18:14

Odpowiedz

O 18:51, dnia 2011-08-30 Janek napisał(-a):

Kochani mam nareszcie wyniki z PETa, teraz potrzebna mi pomoc nie wiem czy muszę przepisywać opis czy wystarczą tylko wnioski,a wniosek jest taki:

Wynik badania pet-ct bez cech aktywnej metabolicznie choroby rozrostowej.nie wiem co o tym myśleć odpowiedzcie dziadkowi ,chyba że trzeba przepisać cały opis bo tam dość dużo tego,pozdrawiam

Choroba rozrostowa to również ziarnica. Moim zdaniem brak jej metabolicznej aktywności świadczy o powrocie do zdrowia:))pozdrawiam

Kaśku

30.08.2011 18:18

Odpowiedz

To znaczy że można uznać że jesteś w remisji(-: Gratulacje!!!

Aga71

30.08.2011 18:33

Odpowiedz

Zaliczyłeś remisję!!!!!! gratuluję:-)

Janek

30.08.2011 18:33

Odpowiedz

Kochani jeżeli to prawda co piszecie to jestem cały w aniołkach to by znaczyło że już drugi raz pokonałem złośnicę pierwszy raz 23 lata temu teraz udałoby mi się drugi raz ? teraz zastanawiam się co powie lekarz prowadzący i czy będzie potrzebna radioterapia na która mam zaplanowaną 12 września, pozdrawiam

CzarnaMamba

30.08.2011 18:50

Odpowiedz

Janek moje gratulacje,cieszę się !! Radioterapię oceni lekarz w ośrodku tam gdzie jesteś zapisany nie prowadzący:-)Ja mam czekać do 10 tyg bo są wielkie kolejki w Poznaniu:( a tylko mam mieć konsultację.. Pozdrawiam!!

Anna

30.08.2011 19:08

Odpowiedz

U mojej córki opis był podobny jak u Ciebie:

"Obraz PET nie przemawia za obecnością aktywnego metabolicznie procesu rozrostowego - odpowiada całkowitej remisji metabolicznej."

Córka od 3 lat jest w remisji.

Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrowia.

Nessa

30.08.2011 19:37

Odpowiedz

O 20:33, dnia 2011-08-30 Janek napisał(-a):

Kochani jeżeli to prawda co piszecie to jestem cały w aniołkach to by znaczyło że już drugi raz pokonałem złośnicę pierwszy raz 23 lata temu teraz udałoby mi się drugi raz ? teraz zastanawiam się co powie lekarz prowadzący i czy będzie potrzebna radioterapia na która mam zaplanowaną 12 września, pozdrawiam

Gratuluję :)))

Radioterapia może być zaserwowana, żeby zminimalizować ryzyko nawrotu. U mnie też była remisja, ale lampki dostałam na wszystkie węzły, które były zajęte wcześniej. Pocieszające jest, że ze względu na remisję dawki promieni są niewielkie i u mnie jest ich tylko 17 razy.

Gizmo

31.08.2011 08:38

Odpowiedz

Gratuluje remisji:)

Janek

01.09.2011 06:37

Odpowiedz
Kochani, ja przepisze wynik PET, bo po dzisiejszej rozmowie z lekarzem włosy stanęły mi dęba, powiedział że grozi mi ponowna chemia,poczytajcie i powiedzcie co o tym sądzicie, pomóżcie dziadkowi.
Głowa i szyja:
Graniczny węzeł chłonny lewy 6x9 bez podwyższonego metabolizmu glukozy,
Radiologicznie-polipowate zgrubienie w prawej zatoce szczękowej.
Drobne węzły chłonne szyi.
Klatka piersiowa:
Fizjologiczny metabolizm 18F-FDG w zakresie płuc i struktur sródpiersia.
Grupa nieznacznie powiększonych wezłów chłonnych z aktywnością metaboliczną glukozy na poziomie aktywności łuku aorty
-przytchawiczych dolnych po stronie prawej do wym. ok 10x14 mmm
-tchawiczo oskrzelowy po stronie lewej o wym. ok.14x10
Poza tym drobne węzły chłonne w sródpiersiu. Radiologicznie serce powiększone
Pogrubiała odczynowo opłucna. Po str. lewej podopłucnowy pęcherz rozedmowy
Jama brzuszna i miednica
Wprzestrzeni pozaotrzewnowej, tuż ponizej odejścia lewej tętnicy nerkowej węzeł chłonny o wym. 13x11 z aktywnąścią metaboliczną glukozy na poziomie aktywności łuku aorty.
Wnioski:
Wynik badania pet-ct bez cech aktywnej metabolicznie choroby rozrostowej.
Uwagi: poziom referencyjny łuk aorty SUV max 3,2
chciałem jeszcze zaznaczyć że ja już 23 lata temu miałem górny płaszcz i dodatkowo robioną szyję kobaltem i tu już nie można wejść z naświetlaniem.
Zawsze słyszałem żeby nie patrzeć co tam piszą tylko na wnioski bo tu jest cała prawda.
Powiedzcie co to jest ten poziom referencyjny łuku aorty!!!!
pozdrawiam, załamany dziadek

Aga71

01.09.2011 07:43

Odpowiedz

O 08:37, dnia 2011-09-01 Janek napisał(-a):

Kochani, ja przepisze wynik PET, bo po dzisiejszej rozmowie z lekarzem włosy stanęły mi dęba, powiedział że grozi mi ponowna chemia,poczytajcie i powiedzcie co o tym sądzicie, pomóżcie dziadkowi.

Głowa i szyja:

Graniczny węzeł chłonny lewy 6x9 bez podwyższonego metabolizmu glukozy,

Radiologicznie-polipowate zgrubienie w prawej zatoce szczękowej.

Drobne węzły chłonne szyi.

Klatka piersiowa:

Fizjologiczny metabolizm 18F-FDG w zakresie płuc i struktur sródpiersia.

Grupa nieznacznie powiększonych wezłów chłonnych z aktywnością metaboliczną glukozy na poziomie aktywności łuku aorty

-przytchawiczych dolnych po stronie prawej do wym. ok 10x14 mmm

-tchawiczo oskrzelowy po stronie lewej o wym. ok.14x10

Poza tym drobne węzły chłonne w sródpiersiu. Radiologicznie serce powiększone

Pogrubiała odczynowo opłucna. Po str. lewej podopłucnowy pęcherz rozedmowy

Jama brzuszna i miednica

Wprzestrzeni pozaotrzewnowej, tuż ponizej odejścia lewej tętnicy nerkowej węzeł chłonny o wym. 13x11 z aktywnąścią metaboliczną glukozy na poziomie aktywności łuku aorty.

Wnioski:

Wynik badania pet-ct bez cech aktywnej metabolicznie choroby rozrostowej.

Uwagi: poziom referencyjny łuk aorty SUV max 3,2

chciałem jeszcze zaznaczyć że ja już 23 lata temu miałem górny płaszcz i dodatkowo robioną szyję kobaltem i tu już nie można wejść z naświetlaniem.

Zawsze słyszałem żeby nie patrzeć co tam piszą tylko na wnioski bo tu jest cała prawda.

Powiedzcie co to jest ten poziom referencyjny łuku aorty!!!!

pozdrawiam, załamany dziadek

Przypuszczam, że lekarzowi chodzi o nieznacznie podwyższony SUV w tych dwóch opisanych miejscach...przyjmuje się, że norma suv wynosi do 2,5, w niektórych ośrodkach do 3. Gdzie miałeś PET?. Czy ty się leczysz gdzieś w Krakowie?. Napisz do mnie na maila: kaspaga@interia.pl.

Janek

01.09.2011 16:51

Odpowiedz

Aga71, coś z adresem nie tak pisze, że nie rozpoznaje adresu, ja za bardzo biegły w tym nie jestem, dziś zawiozłem wyniki do lekarza ma się temu przyglądnąć do poniedziałku,pozdrawiam

Janek

02.09.2011 05:26

Odpowiedz
Kochani, czy po tych wynikach peta które przedstawiłem i wnioskach , które mówią ,że nie ma cech choroby rozrostowej ja mogę mówić , że jestem w remisji ? do Agi71 list po trudach poszedł, pozdrawiam

Janek

02.09.2011 10:52

Odpowiedz

O 07:26, dnia 2011-09-02 Janek napisał(-a):

Kochani, czy po tych wynikach peta które przedstawiłem i wnioskach , które mówią ,że nie ma cech choroby rozrostowej ja mogę mówić , że jestem w remisji ? do Agi71 list po trudach poszedł, pozdrawiam

ponawiam pytanie