Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Wynik USG co o tym sadzicie?

Autor: Marek • 25.01.2011 12:07 • 53 odpowiedzi

Marek

25.01.2011 12:07

Odpowiedz
Witam serdecznie

Pol roku temu robiłem USG wezlow chlonnych szyi gdyz wyczulem na szyi mala twarda kulke niebolesna. Oto wynik:

Gruczol tarczycowy bez odchylen. W obrebie szyji po stronie lewej, w polowie długosci za tylnym brzegiem miesnia mostkowoobojczykowosutkowego nieco powiekszone wezły chlonne o charaklterze odczynowym, wiekszy o wymiarach 22.5x10,5 powiekszony wezel chlonny widoczny w sasiedztwie niezmienionej slinianki podzuchwowej.

Mam pytanie czy ten opis wskazuje na cos groznego? dodam ze wezły ani sie nie zmniejszaja ani nie zwiekszaja. Czy ten większy wezel przy sliniance mozna za;iczyc jako podzuchwowy?skoro lezy obok slinianki podzuchwowej? Niepodkoi mnie fakt ze od ponad tygodnia sewdzi mnie skora na calym ciele, raz na nodze za 15 minut na plecach a to na glowie a to na rece. Dzisiaj robiłem badania krwi których wynik podaje:

WBC 5,6 REF. 4,8-10,8
RBC 5,83 Ref. 4,7-6,1
HGB 15,7 Ref. 14-18
HCT 50 Rrf. 42-52
MCV 86 Ref. 80-94
MCH 26,9 Ref. 26-33
MCHC 31,4 Ref. 31-36
PLT267 Ref. 150-400

Rozmaz krwi:
Pałki 2% Ref. 3-6%
Podzielone 56% Ref. 50-70%
Limfocyty 37% Ref. 20-40
Monocyty 4% Ref. 4-8
Eozynofile 1% Ref. 1-3%
Bazofile... Ref. 0-1%

OB-4

Czym mam zrobic jeszcze jakies badania?Skąd moze byc ten świąd? Bardzo prosze o porade:-)

asia

25.01.2011 13:00

Odpowiedz

O 13:07, dnia 2011-01-25 Marek napisał(-a):

Witam serdecznie

Pol roku temu robiłem USG wezlow chlonnych szyi gdyz wyczulem na szyi mala twarda kulke niebolesna. Oto wynik:

Gruczol tarczycowy bez odchylen. W obrebie szyji po stronie lewej, w polowie długosci za tylnym brzegiem miesnia mostkowoobojczykowosutkowego nieco powiekszone wezły chlonne o charaklterze odczynowym, wiekszy o wymiarach 22.5x10,5 powiekszony wezel chlonny widoczny w sasiedztwie niezmienionej slinianki podzuchwowej.

Mam pytanie czy ten opis wskazuje na cos groznego? dodam ze wezły ani sie nie zmniejszaja ani nie zwiekszaja. Czy ten większy wezel przy sliniance mozna za;iczyc jako podzuchwowy?skoro lezy obok slinianki podzuchwowej? Niepodkoi mnie fakt ze od ponad tygodnia sewdzi mnie skora na calym ciele, raz na nodze za 15 minut na plecach a to na glowie a to na rece. Dzisiaj robiłem badania krwi których wynik podaje:

WBC 5,6 REF. 4,8-10,8

RBC 5,83 Ref. 4,7-6,1

HGB 15,7 Ref. 14-18

HCT 50 Rrf. 42-52

MCV 86 Ref. 80-94

MCH 26,9 Ref. 26-33

MCHC 31,4 Ref. 31-36

PLT267 Ref. 150-400

Rozmaz krwi:

Pałki 2% Ref. 3-6%

Podzielone 56% Ref. 50-70%

Limfocyty 37% Ref. 20-40

Monocyty 4% Ref. 4-8

Eozynofile 1% Ref. 1-3%

Bazofile... Ref. 0-1%

OB-4

Czym mam zrobic jeszcze jakies badania?Skąd moze byc ten świąd? Bardzo prosze o porade:-)

węzły odczynowe to takie które powiększają się w skutek jakiejś infekcji, nie są one związane z ziarnicą.

Co do świądu to może poprostu za dużo się naczytałeś na ten temat i podświadomie szukasz czegoś niepokojącego. Wyluzuj, nie masz zz.

Marek

25.01.2011 15:23

Odpowiedz

Dzieki Asia za zainteresowanie tematem:-) Ale czy ten rozmiar wezła nie świadczy o jakiejs patologi? powyzej 2 cm? co do świądu to fakt jak o nim nie mysle to fakt mam ale duzo mniejszy a jak mysle to wciaz sie drapie:-) i czy wezeł odczynowy moze tak długo sie utrzymywać? (ani nie rosnie ani nei maleje-przynajmniej tak na oko bo drugi raz usg nie robiłem)

Asowa

25.01.2011 20:11

Odpowiedz

O 16:23, dnia 2011-01-25 Marek napisał(-a):

Dzieki Asia za zainteresowanie tematem:-) Ale czy ten rozmiar wezła nie świadczy o jakiejs patologi? powyzej 2 cm?

Bywają większe ;)

Wielkość o niczym nie świadczy..

co do świądu to fakt jak o nim nie mysle to fakt mam ale duzo mniejszy a jak mysle to wciaz sie drapie:-) i czy wezeł odczynowy moze tak długo sie utrzymywać? (ani nie rosnie ani nei maleje-przynajmniej tak na oko bo drugi raz usg nie robiłem)

Nie masz problemów z zębami, alergią itp?

Od tego węzły też mogą się powiększyć...

Marek

25.01.2011 20:53

Odpowiedz

co do alegrii to nie wiem bo nigdy sie nie badałem w tym kierunku. Z zebami od paru lat mam problemy srednio co pol roku jakis mi sie ukruszy a jak stomatolog stara sie go naprawic to okazuje sie ze od srodka jest caly popsuty, czesto wlasnie mi sie krusza zeby, pare mam wyleczonych kanalowo i tezx mnie czasami pobolewaja i niemily zapach sie czasami z nich wydobywa jakby ropa. JAk powiedział laryngolog mam ropne migdałki ale nie odczuwam zadnych dolegliwosci z ich strony i ich nie lecze bo czuje sie ok. Najbardziej martwi mnie te swedzenie calego ciala co rusz w innym miejscu.

Asowa

26.01.2011 08:41

Odpowiedz

O 21:53, dnia 2011-01-25 Marek napisał(-a):

Z zebami od paru lat mam problemy srednio co pol roku jakis mi sie ukruszy a jak stomatolog stara sie go naprawic to okazuje sie ze od srodka jest caly popsuty, czesto wlasnie mi sie krusza zeby, pare mam wyleczonych kanalowo i tezx mnie czasami pobolewaja i niemily zapach sie czasami z nich wydobywa jakby ropa.

To może być przyczyną powiększonych węzłów

JAk powiedział laryngolog mam ropne migdałki ale nie odczuwam zadnych dolegliwosci z ich strony i ich nie lecze bo czuje sie ok.

To też...

Najbardziej martwi mnie te swedzenie calego ciala co rusz w innym miejscu.

To już chyba kwestia psychiki i nakręcania się.

Za dużo przeczytałeś o ZZ i szukasz objawów na siłę.

asia

26.01.2011 11:08

Odpowiedz

O 09:41, dnia 2011-01-26 Asowa napisał(-a):

O 21:53, dnia 2011-01-25 Marek napisał(-a):

Z zebami od paru lat mam problemy srednio co pol roku jakis mi sie ukruszy a jak stomatolog stara sie go naprawic to okazuje sie ze od srodka jest caly popsuty, czesto wlasnie mi sie krusza zeby, pare mam wyleczonych kanalowo i tezx mnie czasami pobolewaja i niemily zapach sie czasami z nich wydobywa jakby ropa.

To może być przyczyną powiększonych węzłów

JAk powiedział laryngolog mam ropne migdałki ale nie odczuwam zadnych dolegliwosci z ich strony i ich nie lecze bo czuje sie ok.

To też...

Najbardziej martwi mnie te swedzenie calego ciala co rusz w innym miejscu.

To już chyba kwestia psychiki i nakręcania się.

Za dużo przeczytałeś o ZZ i szukasz objawów na siłę.

Ja myślę dokładnie tak jak Asowa, a co do węzłów to moze one poprostu zwłókniały i dlatego nadal się utrzymują. pozdrawiam

Marek

26.01.2011 13:21

Odpowiedz

W sumie moze i racja:-) nie znam procesu działa wezła i jego zasad ale mysle ze wezły przystosowane sa do tego zeby sie powiekszac podczas infekcji a po niej maleja, jednak gdy infekcja trwa długo to po jakims czasie włoki\\nieja i staja sie nieaktywne. Moze sie myle. Dzis na 17 ide do rodzinnego pochwalic sie moimi wezlami. Niech je podotyka i sam oceni. Choc wiem ze rodzinni maja tendencje do bagatelizowania takich spraw. Gdubu nie ten swiąd to wogole zamknal bym temat wezlow, ale teraz sam niew iem czy to na tle psychicznym czy nie. Ale fakt ze czasem tak mnie swedzi ze musze sie podrapac. Czy psychika ma taka sile przebicia wzgledem ciala? hm..

Marek

26.01.2011 19:30

Odpowiedz
Witajcie:-)

Jestem po wizycie u rodzinnego(a raczej u rodzinnej(pani ktora przez wiele lat była internistka i wiele przypadków widziała. Zbadała wszystkie wezły od szyjnych po pachwinowe. Badanie zaczeła od nadobojczykowych i powiedziała ze sa ok, powiedziała tylko ze na szyi mam pare malych wezlekow powiekszonych(w górnej częsci szyi ale absolutnie nie sa to jakies wezly patologiczne. W pachwinie po jednej stronie takze wyczula jakies minimalne kuleczki jednak pwiedziała ze te wezly mjaa prawo sie powiekszac o wielorakich spraw. Podusiła brzuch sprawdzajac czy mam powiekszona watrobe lub sledzione(choc wiem ze lepsze bylo by usg w tej sprawie ale z grubsza i ten sposob dobry) Pani doktor spojrzała na wyniki krwi i powiedziała ze na jej oko nie mam sobie co zaprzatac glowy chlonniakiem czy ziarnica. Zapewne zauwazyła ze jestem nakrecony i przerazony mysla ze moze to byc cos niedobrego. Wspomnialem jej o RTG klatki. Powiedziala ze to bez sensu w mojej sytuacji ale jesli chce moze mi skierowanie wypisac(oczywiscie zgodziłem sie na to, tyle ze na skierowaniu napisała ze prywatnie wiec zaplace) Jesli RTG wyjdzie ok to chyba zakoncze temat wezlow chlonnych, choc taks ie zastanawiam i jednoczesnie kieruje pytanie do Was, czy radiolog opisze mi zdjecie? bo sam na oko watpie zebym cos w nim zobaczył?i ile moze kosztowac prywatnie takie badanie?

Nessa

26.01.2011 19:43

Odpowiedz

O 20:30, dnia 2011-01-26 Marek napisał(-a):

?i ile moze kosztowac prywatnie takie badanie?

pytanie czy prywatnie można zrobić w ogóle rtg? ale jak masz skierowanie to przecież normalnie zrobią. Zresztą najważniejsze jest usg węzłów.

karell

26.01.2011 19:47

Odpowiedz
Badanie kosztuje ok. 30-40zł.
Musisz powiedzieć, ze chcesz opisem to Ci go zrobią. Przynajmniej tak to działa w moim ośrodku. Wtedy trochę na zdjęcie czekasz, a bez opisu dostajesz od ręki.

Marek

26.01.2011 19:54

Odpowiedz

tak zupelnie prywatnie nie zrobia badania rtg na pewno to wiem:-) dlatego lekarka dała mi skierowanie na prywatne(to chyba taki mix prywatnego i panstwowego) czyli jesli bede chcial z opsiem to bedzie trwalo dłuzje niz jeden dzien? bo zalezalo by mi na czasie( nerwy i stres) usg wezlow mialem robione ponad pol roku temu(tych szyjnych) i wyszly tak jak napisałem na wstepie tzn wezły odczynowe najwiekszy o wymiarach 22mmx13mm.

Marek

26.01.2011 19:57

Odpowiedz

Czy moze zamiast tego rtg wykonac jeszcze raz usg wezłow? juz sam nie wiem - z góry sorki za moje chaotyczne pisanie, ale jestem kompletnie nie w temacie wezłó chlonnych.

Daniel78

26.01.2011 20:53

Odpowiedz

O 20:57, dnia 2011-01-26 Marek napisał(-a):

Czy moze zamiast tego rtg wykonac jeszcze raz usg wezłow? juz sam nie wiem - z góry sorki za moje chaotyczne pisanie, ale jestem kompletnie nie w temacie wezłó chlonnych.

Zrób sobie to RTG, przynajmniej pocieszy cię to że nie masz węzłów w śródpiersiu. Koszt to chyba nie całe 30zł, poza tym raz na jakiś czas nie zaszkodzi sobie zrobić prześwietlenie, a co do USG to zależy wszystko od funduszami jakie posiadasz.

Nessa

26.01.2011 23:13

Odpowiedz

O 21:53, dnia 2011-01-26 Daniel78 napisał(-a):

O 20:57, dnia 2011-01-26 Marek napisał(-a):

Zrób sobie to RTG, przynajmniej pocieszy cię to że nie masz węzłów w śródpiersiu.

ekhm u mnie rtg nie wykazało 5cm guza w śródpiersiu

Asowa

27.01.2011 10:05

Odpowiedz

Na rtg nawet prywatnie trzeba mieć skierowanie...

Marek

27.01.2011 13:33

Odpowiedz

Rano psrtykneli mi zdjecie(klatki) i zdjecie z opisem do odbioru o godzinie 17... takze jakby co sie odezwe... wiem ze na rtg nie zawsze wszystko widac... ale zawsze warto zrobic to badanie...Asowa masz rację:-) o ponownym usg wezłow juz myśle:-) jak sie uda to jutro pójde prywatnie choc mnie juz zona i rodzice wrecz ochrzaniaja ze tak sie przejumuje i niepotrzebnnie kase trace... chco znajac mnie jak i tak zrobie swoje:-)dzis znalazlem wynik usg sprzed pol roku moich wezlow, sa tam nawet dolaczone zdjecia wezlow(usg) wrzuuciłbym je ale podejrzewam ze az tak zdolnych forumowiczow nie ma zeby umieli odczytywac usg:-)

Marek

27.01.2011 18:02

Odpowiedz
Odebrałem wynik RTG . Hm... niby ok... bo w opisie(wielki mi opis) jest tylko pieczatka - narzady klatki piersiowej RTG bez zmian. Wogole sie na tym nie znam i wiem ze nie powinienem wchodzic w kompetencje lekarza ale te zdjecie jest b. dziwne. Tzn po prawej stronie jest jakas biala poswiata(po lewej takiej nie ma0 i czy na nim nie widac powieksoznych wezlow srodpiersia? oto lin(jak ktos ma troche pojecia niech sie wypowie) :-)

http://dooktor.pl/forum/index,8001,1,powieksozne_wezly_chlonne_szyi.html

Marek

27.01.2011 18:06

Odpowiedz
przepraszam pomylka podalem link do forum tu podaje link to zdjecia:

http://dooktor.pl/image_atta/post/478c8i863S1082x6awOrKMOk45iA4goBq.jpg

Nessa

27.01.2011 18:11

Odpowiedz
wiesz co, w klatce piersiowej zazwyczaj powinno być też serce. Ta poświata to pewnie ono...
I masz rację, że nie należy wchodzić w kompetencje lekarzy. Ja Ci już nic więcej nie napiszę. No może zasugeruję wizytę u psychologa lub psychiatry celem wyeliminowania nerwicy. Pozdrawiam! Życzę zdrowia