Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Wynik USG co o tym sadzicie?

Autor: Marek • 25.01.2011 12:07 • 53 odpowiedzi

Kaśku

04.02.2011 12:31

Odpowiedz
Mam jakos wrazenie,ze zostane potraktowana jak hipochondryk

Co do krwi to naprawde niektorzy z ziarnica nie mieli zadnych odchylen...

Z do lekarzy to wszystko zalezy na kogo trafisz. Najlepiej isc do onkologa w specjalistycznym osrodku typu centrum onkologii.

chodzi o to ze najlepiej bylo by gdyby wycieli Tobie ten wezel i przebadali. Jest to tak naprawde jedyna diagnostyczna metoda (choc tez czasem zawodna bo czasem np wytna kawalek gdzie nie ma komórek nowotworowych...a po jakims czaasie sie okazuje ze w wezle obok byly takie komorki)No ale trzymajmy sie tego ze jest to najlepszy sposob aby potwierdzic badz wykluczyc ziarnice czy inne chloniaki.

Tym co jakis lekarz sobie pomysli to wogole sie nie przejmuj...tu chodzi o Twoje zdrowie i Twoje zycie.

Asowa

04.02.2011 13:56

Odpowiedz

Do onkologa raczej są długawe kolejki, może laryngolog albo chirurg podejmie się wycięcia i zbadania węzła?

finlandia

04.02.2011 14:36

Odpowiedz

Pytam,bo wydaje mi sie,ze moj internista stwierdzi,ze na tym koniec i nie wiem,czy nalegac na inne badanie, czy isc do onkologa?Czy to grubo na wyrost dzialanie?czy sam wynik usg jest podstawa,zeby udac sie do onkologa? Mam jakos wrazenie,ze zostane potraktowana jak hipochondryk

Sam wynik USG jak najbardziej może być podstawą do pójścia do onkologa. Nigdzie prawd mówiąc nie słyszałam o zbyt długich kolejkach do onkologa (w niektórych ośrodkach przyjmą Cię w ten sam dzień), a laryngolog nie ma żadnych możliwości badania węzłów, zwykły chirurg też nie. Onkolog może dać skierowanie do chirurga-onkologa.

Oczywiście może też skierowanie do chirurga-onkologa dać zwykły internista.

form

06.02.2011 20:52

Odpowiedz

O 13:31, dnia 2011-02-04 Kaśku napisał(-a):

Co do krwi to naprawde niektorzy z ziarnica nie mieli zadnych odchylen...

Z do lekarzy to wszystko zalezy na kogo trafisz.

Dziekuje Wam wszystkim za odpowiedzi!

Poki co lekarz zlecil kolejne badania, glownie stwierdzajacych/ wykluczajacych choroby autoimmunologiczne , gdy tam bedzie 'czysto' to wowczas mowil,ze da skierowanie do hematologa.

Ale tez powiedzial,ze morfologia wcale nie musi byc zla przy ziarnicy wiec tematu nie zamyka.

Asowa, Kasku i Reszta- nie wiem,czy to nie zbyt banalne,ale duzo zdrowia dla Was!!!

Aga

16.02.2011 09:38

Odpowiedz

Od pól roku mam po prawej stronie szyji guzek (powiekszony wezel chłonny , bylam na usg (opis "powiekszony wezel chłony"nie ma zmian") to byl caly opis radiologa , powiedzcie mi czy człowiek który robi usg moze zaobserwawac jakieś nowotworowe zmiany? fakt czesto choruje, i mam problemy z zebami, Radiolog mi powiedzial ze ten wezel jest na chrzastce i nie ma sie co denerwowac?mam zmienic lekarza juz nie wiem co mam robic , badania krwi robilam pół roku temu i Ob mialam w normie.Nie wspomnialam ze wezły chlonne taki mi on powiedzial mam takze na głowie:/ myslalam ze to kaszaki a to male guzki...

Asowa

16.02.2011 12:29

Odpowiedz

O 10:38, dnia 2011-02-16 Aga napisał(-a):

Od pól roku mam po prawej stronie szyji guzek (powiekszony wezel chłonny , bylam na usg (opis "powiekszony wezel chłony"nie ma zmian") to byl caly opis radiologa , powiedzcie mi czy człowiek który robi usg moze zaobserwawac jakieś nowotworowe zmiany?

Tak, budowa węzła może pokazać czy on jest nowotworowy czy nie

fakt czesto choruje, i mam problemy z zebami,

zrób porządek z zębami i odczejkaj trochę a potem zobaczysz co dalej

Radiolog mi powiedzial ze ten wezel jest na chrzastce i nie ma sie co denerwowac?mam zmienic lekarza juz nie wiem co mam robic ,

po co?

form

31.03.2011 12:51

Odpowiedz

"do przodu od ciesni po prawej stronie zmiana hipoechogeniczna- odpowiada najpewniej wezlowi chlonnemu.POnizej dolnych biegunow obu platow uwidoczniono zmiany hipoechogeniczne, wiecej po stronie prawej,dosc dobrze odgraniczone od otoczenia o owalnym lub okraglym ksztalcie, z niewielkim przeplywemi wym. max 8x6 mm-odpowiadaja najpewniej nieprawidlowym wezlom chlonnym.Wskazana dalsza diagnostyka".

czy ktos bedzie tak mily i powie mi,czy sformulowanie "dosc dobrze

form

31.03.2011 12:55

Odpowiedz

O 14:51, dnia 2011-03-31 form napisał(-a):

"do przodu od ciesni po prawej stronie zmiana hipoechogeniczna- odpowiada najpewniej wezlowi chlonnemu.POnizej dolnych biegunow obu platow uwidoczniono zmiany hipoechogeniczne, wiecej po stronie prawej,dosc dobrze odgraniczone od otoczenia o owalnym lub okraglym ksztalcie, z niewielkim przeplywemi wym. max 8x6 mm-odpowiadaja najpewniej nieprawidlowym wezlom chlonnym.Wskazana dalsza diagnostyka".

czy ktos bedzie tak mily i powie mi,czy sformulowanie "dosc dobrze odgraniczone od otoczenia" dotyczy zatoki wezla? czytalam cos o zatokach,ale dokladnie takiego sformulowania nie mam na moim opisie usg.

oraz czy "niewielkie przeplywy" to dobrze,czy zle?

Nessa

31.03.2011 14:26

Odpowiedz

O 14:55, dnia 2011-03-31 form napisał(-a):

O 14:51, dnia 2011-03-31 form napisał(-a):

czy ktos bedzie tak mily i powie mi,czy sformulowanie "dosc dobrze odgraniczone od otoczenia" dotyczy zatoki wezla? czytalam cos o zatokach,ale dokladnie takiego sformulowania nie mam na moim opisie usg.

oraz czy "niewielkie przeplywy" to dobrze,czy zle?

co do przepływów to nie wiem, ale WYDAJE mi się, że dobrze odgraniczone od otoczenia to lepiej niż te wrośnięte w ciało. Mój był mocno wrośnięty w inne jakieś tam struktury i był lewy niestety. Podkreślam słowo "wydaje", bo nie znam się na tym. Wiem, że zatoki to czasem też wnęki. pozdrawiam

beata79

31.03.2011 15:27

Odpowiedz
Form na Twoim miejscu udałabym się prywatnie do onkologa. Po co masz się zastanawiać tygodniami w czym tkwi problem. Ja za namową znajomej tak właśnie zrobiłam i 100% diagnozę miałam już wtedy dosyć szybko, a tak będą Cię teraz wysyłać od jednego lekarza, do kolejnego... sama to przechodziłam miesiącami. Moje wyniki krwi były idealne, a OB=3 więc lekarz w rejonie niemal mnie wyśmiał jak zapytałam czy mój powiększony węzeł może być nowotworowy.
Też miałam wcześniej chorą tarczycę - hashimoto i szukałam związku ZZ z moją niedoczynnością traczycy, bo i jedna i druga choroba mają podłoże automunologiczne. Jednak mój lekarza hematolog zaprzeczył aby współistnienie tych chorób miało jakiś związek. Twierdzi, że podłoże Hashimoto i ZZ polega jednak na czymś zupełnie innym.

form

31.03.2011 18:18

Odpowiedz

O 17:27, dnia 2011-03-31 Beata79 napisał(-a):

Form na Twoim miejscu udałabym się prywatnie do onkologa. Po co masz się zastanawiać tygodniami w czym tkwi problem.

Ja robie to "jakby" prywatnie, tzn nie idzie to z mojej kieszeni,ale mam po prostu abonament z pracy Meza w prywatnej placowce i tak naprawde co do czasu dzialania, raczej nie mam zastrzezen.

Jestem po biopsji ( bac pod kontrola usg) i czekam na wynik - wiem,jak wyglada wartosc diagnostyczna tego badania, niemniej na razie nie chcialam wycinac wezla.

Moje wyniki krwi były idealne, a OB=3 więc lekarz w rejonie niemal mnie wyśmiał jak zapytałam czy mój powiększony węzeł może być nowotworowy.

Do wczoraj wydaje mi sie,podchodzilam bardzo pozytywnie, wierzac,ze to na pewno od tarczycy, bo w koncu nie ma pakietow, te wezly nie sa bardzo duze, morfologia ok, rtg klatki ok itd..

Jedyne co,to sa okragle , jest ich kilkaw jednej okolicy i sa hypoechogeniczne.

I wczoraj jakby "intuicyjnie"zaczelam miec wrazenie,ze jednak nie jestem pewna,ze to tylko tarczyca.

Też miałam wcześniej chorą tarczycę - hashimoto i szukałam związku ZZ z moją niedoczynnością traczycy, bo i jedna i druga choroba mają podłoże automunologiczne. Jednak mój lekarza hematolog zaprzeczył aby współistnienie tych chorób miało jakiś związek. Twierdzi, że podłoże Hashimoto i ZZ polega jednak na czymś zupełnie innym.

a czy Twoj wezel byl duzy i wlasnie w okolicach tarczycy? dlatego to laczylas, tak?

dziekuje Ci za odpowiedz.

beata79

01.04.2011 06:36

Odpowiedz
Nie nie łączyłam na początku mojego powiększonego węzła z tarczycą. Zaczęłam to łączyć już jak miałam diagnozę i zaczęłam czytać o ZZ. Bo i hashimoto i ZZ mają podłoże autoimmulogiczne. Na początku myślałam, że występowanie tych dwóch chorób razem ma ze sobą jakiś związek.
Co do węzła, to powiększony wyskoczył mi pod rzuchwą. Później okazało się, że zajęte są również węzły po dwóch stronach szyi mino, że na usg były one normalnej wielkości i nie budziły podejrzeń.

Oczywiście Twoje powiększone węzły mogą wynikać zupełnie z czegoś innego niż ZZ. I trzymam kciuki żeby tak właśnie było.

john

29.04.2013 10:36

Odpowiedz

IoObwt http://www.6shpFpANPwYnffbs9P5rsRN67oJWDZuQ.com

piotrek

29.04.2013 12:49

Odpowiedz

mi taki wynik wyszedł i nikt nie wiem czy to torbiel czy węzeł

USG szyji- tarczyca o prawidłowej budowie i wymiarach, bez zmian ogniskowych, ślinianki podżuchwowe orza przyuszne niepowiększone, o prawidłowej echostrukturze, bez zmnian ogniskowych
Poniżej dolnego brzegu lewej ślinianki podżuchwowej widoczna niejednorodna zmiana ogniskowa o mieszanej echogeniczności - głęboko hypoechogeniczna z hyperechogenicznymi odbiciami, unaczyniona obwodowao, wymiary 2x1,7x2,9 cm
Patologicznych węzłów chłonnych w jej otoczeniu oraz w pozostałych częściach szyji i dołach nadobojczykowych nie stwierdza się
opisana zmiana może odpowiadać torbieli z gęstą zawartością- miejsca jej wyjścia nie udało się ustaluić w badaniu usg - wskazana dalsza diagnostyka w TK

Wyniki biopsji
w rozmazie widoczne są komórki limfoidalne głównie małych rozmiarów
obraz cytologiczny jest nie jednoznaczny, wskazana weryfikacja histopatologiczna