Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

wznowienie zz po 23 latach

Autor: Janek • 04.10.2010 15:06 • 43 odpowiedzi

Janek

04.10.2010 15:06

Odpowiedz

Kochani czy na tym forum są osoby,które miały wznowienie po kilkunastu a nawet kilkudziesięciu latach ? nie wiem czy to nawrót choroby, czy jakaś infekcja ,ale w ostatnim badaniu komputerowym j. brzuszne wyszły powiększone węzły: we wnęce śledziony liczne różnej wielkości największy 34x40, przyaortalnie na wysokości pnia trzewnego o wym 11x14, na wysokości odejścia tt.nerkowych po stronie prawej o wym. 13x8, po stronie lewej liczne, największe 30x35 i 39x21,duże naczynia prawidłowe . Wątroba nie powiększona,drogi żółciowe nieposzerzone,śledziona niepowiększona,trzustka niepowiększona o prawidłowych obrysach bez zmian ogniskowych Nadnercza prawidłowe,nerki obustronnie o prawidłowym położeniu wielkości i obrysach i cieniowaniu miąższu,UKM-y nieposzerzone bez cieniujących konkrementów,moczowody w obszarze badan nieposzerzone,prostota niepowiększona,pęcherzyki nasienne prawidłowe,pęcherz moczowy o gładkich ściankach,powiększonych węzłów chłonnych w miednicy nie stwierdzono,trójkąty ischio-rektalne prawidłowe,lekarz po oglądnięciu wyniku z komputera skierował na badanie krwi, po wynikach z krwi stwierdził że nie ma przesunięć i wynik jest ok, kazał przyjechać do kontroli za 3 m-ce może ktoś to z komentować a może ktoś miał podobny przypadek byłbym wdzięczny z informacje.pozdrawiam

baldi

04.10.2010 17:10

Odpowiedz

ja poznalem kilka osob z nawrotem po ok.20 latach. z tego, co mi sie wydaje tylko w polowie przypadkow choroba wracala jako ziarnica, w drugiej polowie byl to inny nowotwor/rak.

nowa

04.10.2010 17:47

Odpowiedz

nie jestem lekarzem, ale może powinieneś to z kimś jeszcze skonsultować,bo ja miałam wyniki krwi idealne,pomimo dosyć zaawansowanego stadium, a przesunięcia pojawiły mi się dopiero po pierwszej dawce chemii, ale może jestem odosobnionym przypadkiem

Janek

04.10.2010 17:54

Odpowiedz

O 19:10, dnia 2010-10-04 Baldi napisał(-a):

ja poznalem kilka osob z nawrotem po ok.20 latach. z tego, co mi sie wydaje tylko w polowie przypadkow choroba wracala jako ziarnica, w drugiej polowie byl to inny nowotwor/rak.

Baldi czytając Twoje komentarze widać ze jesteś b. dobrze zorientowany w tej chorobie ,czy twoim zdaniem te zmiany mogą wskazywać na co innego niż ziarnica, czy pani doktor nie zauważyłaby że wskazuje to na jakieś inne paskudztwo,bo dlaczego po przeczytaniu wyników z krwi powiedziała że "we krwi nie widzę żadnych przesunięć ,krew ok" i kazała się zgłosić za 3 m-ce

baldi

04.10.2010 18:22

Odpowiedz

O 19:54, dnia 2010-10-04 Janek napisał(-a):

Baldi, czy twoim zdaniem te zmiany mogą wskazywać na co innego niż ziarnica

oczywiscie, ze moim zdaniem to wyglada na cos.. musisz wziac jednak poprawke, ze moje zdanie sie nie liczy, bo ja nie jestem lekarzem, co wiecej - na przestrzeni lat tu na forum juz tyle razy mnie moje oko mylilo, ze lepiej sie nie wychylac z jakimikolwiek diagnozami. na pewno nie mam zamiaru straszyc Cie, ze masz jakikolwiek nowotwor. na to troche za wczesnie.

w Twoim przypadku pozostaje tylko sie obserwowac (mogliby co prawda zrobic Ci PETa, ale ze ja sam jestem "petosceptykiem", to nawet nie chce o tym badaniu wspominac). niestety w badaniach obrazowych trzeba miec podglad na regularne badania wstecz tego samego obszaru; wtedy mozna porownac czy powiekszone narzady byly juz tam wczesniej. w przypadku ich braku - ciezko cokolwiek powiedziec, co tez i zrobil Twoj lekarz.

obserwuj sie, sprawdz czy nie chudniesz, czy nic z obwodowych wezlow Ci nie wyskakuje, czy nie masz goraczki. i przede wszystkim - czy nie jestes oslabiony.

Janek

04.10.2010 18:49

Odpowiedz

O 20:22, dnia 2010-10-04 Baldi napisał(-a):

O 19:54, dnia 2010-10-04 Janek napisał(-a):

Baldi, czy twoim zdaniem te zmiany mogą wskazywać na co innego niż ziarnica

oczywiscie, ze moim zdaniem to wyglada na cos.. musisz wziac jednak poprawke, ze moje zdanie sie nie liczy, bo ja nie jestem lekarzem, co wiecej - na przestrzeni lat tu na forum juz tyle razy mnie moje oko mylilo, ze lepiej sie nie wychylac z jakimikolwiek diagnozami. na pewno nie mam zamiaru straszyc Cie, ze masz jakikolwiek nowotwor. na to troche za wczesnie.

w Twoim przypadku pozostaje tylko sie obserwowac (mogliby co prawda zrobic Ci PETa, ale ze ja sam jestem "petosceptykiem", to nawet nie chce o tym badaniu wspominac). niestety w badaniach obrazowych trzeba miec podglad na regularne badania wstecz tego samego obszaru; wtedy mozna porownac czy powiekszone narzady byly juz tam wczesniej. w przypadku ich braku - ciezko cokolwiek powiedziec, co tez i zrobil Twoj lekarz.

obserwuj sie, sprawdz czy nie chudniesz, czy nic z obwodowych wezlow Ci nie wyskakuje, czy nie masz goraczki. i przede wszystkim - czy nie jestes oslabiony.

Baldi dzięki za odpowiedz i dzięki za takich jak TY a jest już coraz mniej takich ludzi,pozdrawiam i życzę dużo zdrowia

Janek

26.11.2010 14:11

Odpowiedz

Kochani jestem już po badaniu Pet,wycinku węzła nad obojczykowego,usg,badaniach markerów oczywiście wyników nie znam ,po prostu nikt mi o tym nie mówi tylko odsyłają mnie z przychodni do przychodni i badają,no i dobrze ,tylko ja już mam 9 dzień gorączkę gdybym nie zbijał to wyskakuje powyżej 39, a do instytutu jadę za tydzień,może będzie wreszcie decyzja o leczeniu ,macie jakieś sposoby na zbicie gorączki.

Janek

03.12.2010 08:59

Odpowiedz

Witam,gorączka po 14 dniach już mniejsza,ale po wczorajszej wizycie jestem trochę załamany miałem nadzieje ,że będzie podjęta decyzja o leczeniu, a tu dowiaduję się że nie ma jeszcze wszystkich wyników i że na chłoniaki są jeszcze jakieś dodatkowe badania , może ktoś wie jakie to badania proszę napiszcie ,moje badania trwają dokładnie od 6 września,pozdrawiam.

rainbow

03.12.2010 09:35

Odpowiedz

O 09:59, dnia 2010-12-03 Janek napisał(-a):

Witam,gorączka po 14 dniach już mniejsza,ale po wczorajszej wizycie jestem trochę załamany miałem nadzieje ,że będzie podjęta decyzja o leczeniu, a tu dowiaduję się że nie ma jeszcze wszystkich wyników i że na chłoniaki są jeszcze jakieś dodatkowe badania , może ktoś wie jakie to badania proszę napiszcie ,moje badania trwają dokładnie od 6 września,pozdrawiam.

no chwila., ale jakich wyników nie ma? jakie są? i co pokazały te wyniki. poza tym lekarz nie powiedział jakie jeszcze badania będzie miał robione? obrazowe, laboratoryjne? nie rozumiem dlaczego lekarz takich rzeczy nie wyjaśnia.

Janek

14.12.2010 09:47

Odpowiedz
Witam,po 4 miesięcznych badaniach nareszcie wynik:
Badany węzeł o zatartej budowie przez rozrost komórek nabłonkowych tworzących liczne duże ziarniaki, niektóre z centralna martwicą.W guzkach tych,na ich obwodzie widoczne komórki spełniające morfologiczne cechy komórek Reed-Sternberga i Hodgkina CD30 i EBV-LMP1 dodatnie z ogniskową słabą koekspresją CD20.LCA,CD3,EMA w tych komórkach ujemne.
Obraz histopatologiczny odpowiada wznowie chłoniaka Hodgkinga z ziarninakowym odczynem węzła chłonnego.
ICD-0 code- 9650/3.
Skierowanie do poradni onkologicznej z rozpoznaniem klinicznym: C81
Choroba Hodgkina
Stan po radio i chemioterapii. Wznowa.
nie wiem dlaczego proszą tylko o podanie 2 serii chemii ABVD, a później co dodam tylko że chemię mam brać w innym szpitalu, może miał kto taką sytuację prosze niech napisze.

rainbow

14.12.2010 10:03

Odpowiedz

O 10:47, dnia 2010-12-14 Janek napisał(-a):

Badany węzeł o zatartej budowie przez rozrost komórek nabłonkowych tworzących liczne duże ziarniaki, niektóre z centralna martwicą.W guzkach tych,na ich obwodzie widoczne komórki spełniające morfologiczne cechy komórek Reed-Sternberga i Hodgkina CD30 i EBV-LMP1 dodatnie z ogniskową słabą koekspresją CD20.LCA,CD3,EMA w tych komórkach ujemne.

Obraz histopatologiczny odpowiada wznowie chłoniaka Hodgkinga z ziarninakowym odczynem węzła chłonnego.

ICD-0 code- 9650/3.

Choroba Hodgkina

nie wiem dlaczego proszą tylko o podanie 2 serii chemii ABVD, a później co dodam tylko że chemię mam brać w innym szpitalu, może miał kto taką sytuację prosze niech napisze.

kurcze... szkoda. po 23 latach - naprawdę szok. miałam nadzieję, że będzie dobrze. nie wiem dlaczego ponownie ABVD. ja mam w piątek badanie usg i naprawdę czuję, że też mam nawrót. czuję węzeł za szyją. jestem TYLKO w porównaniu z Tobą 8 lat PO.

rainbow

14.12.2010 10:30

Odpowiedz

O 11:03, dnia 2010-12-14 Rainbow napisał(-a):

O 10:47, dnia 2010-12-14 Janek napisał(-a):

ICD-0 code- 9650/3.

Choroba Hodgkina

kurcze... szkoda. po 23 latach - naprawdę szok. miałam nadzieję, że będzie dobrze. nie wiem dlaczego ponownie ABVD. ja mam w piątek badanie usg i naprawdę czuję, że też mam nawrót. czuję węzeł za szyją. jestem TYLKO w porównaniu z Tobą 8 lat PO.

miało być wezeł pod uchem a nie za szyją :)

A Tobie Janku szybkiego powrotu do zdrowia! Będzie dobrze. zobaczysz! a z ciekawości ile masz lat? bo skoro 23 lata temu chorowałeś...

Janek

14.12.2010 11:20

Odpowiedz

Rainbow, mam 54 lata,przed chwila dowiedziałem sie o następnych badaniach tj.KT bo przed podaniem chemii musi być,jest rozłożony na 3 razy(SZYJA ,KLATKA PIERSIOWA, JAMA BRZUSZNA) ostatni 29 grudnia,może 30,31 przyjdzie mi powalczyć zamiast z szampanem to z chemią ,dzięki za wsparcie, ale ja tej jak to u nas w górach mówią małpie nie odpuszczę.pozdrawiam

Aga71

14.12.2010 13:28

Odpowiedz

O 12:20, dnia 2010-12-14 Janek napisał(-a):

Rainbow, mam 54 lata,przed chwila dowiedziałem sie o następnych badaniach tj.KT bo przed podaniem chemii musi być,jest rozłożony na 3 razy(SZYJA ,KLATKA PIERSIOWA, JAMA BRZUSZNA) ostatni 29 grudnia,może 30,31 przyjdzie mi powalczyć zamiast z szampanem to z chemią ,dzięki za wsparcie, ale ja tej jak to u nas w górach mówią małpie nie odpuszczę.pozdrawiam

Trzymam kciuki. A ty walcz...ja tez 30 będę się chemiowała.

Janek

15.12.2010 15:18

Odpowiedz

Aga 71, dziś się dowiedziałem ja też będę miał pierwszą chemie 30 grudnia, wcześniej się nie dało,życzę siły damy radę.

Aga71

15.12.2010 17:10

Odpowiedz

O 16:18, dnia 2010-12-15 Janek napisał(-a):

Aga 71, dziś się dowiedziałem ja też będę miał pierwszą chemie 30 grudnia, wcześniej się nie dało,życzę siły damy radę.

Oczywiście, że damy radę...jak nie my to kto!!!!! ja będę w klinice 9 dni:D:D:D mój beacoppek musi dać radę cholerstwu.

trzymaj się!!!

rainbow

15.12.2010 18:08

Odpowiedz

O 18:10, dnia 2010-12-15 Aga71 napisał(-a):

Oczywiście, że damy radę...jak nie my to kto!!!!! ja będę w klinice 9 dni:D:D:D mój beacoppek musi dać radę cholerstwu.

trzymaj się!!!

trzymam za Was mocno kciuki żebyście jak najszybciej uporali się z .... :) a Wy trzymajcie za mnie - mam kontrolę w piątek i schizę od tygodnia.

Aga71

15.12.2010 21:20

Odpowiedz

O 19:08, dnia 2010-12-15 Rainbow napisał(-a):

O 18:10, dnia 2010-12-15 Aga71 napisał(-a):

trzymaj się!!!

trzymam za Was mocno kciuki żebyście jak najszybciej uporali się z .... :) a Wy trzymajcie za mnie - mam kontrolę w piątek i schizę od tygodnia.

Kochana będzie dobrze:-)...jakby miało nie być!!! i nie schizuj...szkoda zdrowia:-)

Janek

17.12.2010 08:39

Odpowiedz

Kochani czy nie ma kto skutecznego sposobu na tą cholerną gorączkę przy zz mnie trzyma już 30 dni,może wiecie jakie są szanse że opadnie po pierwszej chemii,może ktoś z czytających miał taki problem proszę o podzielenie się doświadczeniami.

Aga71

17.12.2010 09:31

Odpowiedz

O 09:39, dnia 2010-12-17 Janek napisał(-a):

Kochani czy nie ma kto skutecznego sposobu na tą cholerną gorączkę przy zz mnie trzyma już 30 dni,może wiecie jakie są szanse że opadnie po pierwszej chemii,może ktoś z czytających miał taki problem proszę o podzielenie się doświadczeniami.

Ja miałam stany podgorączkowe...37,5 nic z tym nie robiłam. Generalnie większość objawów minęła po 2 wlewie ABVD- mam tutaj na myśli świąd i kaszel. Jeśli chodzi o mój drugi incydent wznowowy/czy jak zwał tak zwał/ to miałam tylko masakryczny świąd, po 1 BEACOPPIE odszedł w zapomnienie, odstąpił też ucisk na klatę, który odczuwałam. Wiele Ci nie pomogłam:(