Ian
24.01.2010 19:17
W momencie gdy zacząłem odczuwać skutki radioterapii rozpoczęło się przetrząsanie forum :). I co ? Oczywiście, oczom moim ukazało się multum wypowiedzi ale..bardzo ogólnych typu: "tak, mnie boli", "a mnie nie boli". :)
Proponowałbym utworzenie wątku w którym każdy, kto przeszedł radioterapię wypowiedziałby się szczegółowo na ten temat. Konkretyzując: np. Czy to radioterapia po chemii czy bez, ile naświetlań i w jakich dawkach, jakie objawy i mniej więcej kiedy się pojawiły o raz kiedy zniknęły.
Na dobry początek ja zacznę, jeśli administrator uzna, że temat jest zbyteczny niech go po prostu usunie :).
1. TYP
Moja Ziarnica to NS IIA .
2. CHEMIOTERAPIA | BEZ CHEMIOTERAPII
Przed radioterapią przeszedłem 6 kursów ABVD (12 wlewów)
3. OBSZAR NAŚWIETLANY
Węzły chłonne szyi obustronnie, węzły chłonne nadobojczykowe obustronnie i śródpiersia.
4. DAWKI RADIOTERAPII
Dawka frakcyjna: 2 Gy/p.ref.
Dawka Całkowita: 30 Gy/p.ref. - w 15 frakcjach
5. OBJAWY
Po 10 naświetlniach pojawił się ból przełyku, zanik smaku i totalny brak apetytu. Jestem chłopakiem który przed rozpoczęciem radioterapii ważył 101 kg, w chwili obecnej (radio skończyłem 5 dni temu) ważę 91 kg i ciągle spada. Czasami bywa tak, że nie jem zupełnie nic w ciągu dnia, czysta psychologia - skoro nie czuje absolutnie żadnego smaku to nie chce mi się zupełnie. Do dzisiaj (5 dzień po zakończeniu radio) spałem całymi dniami i nocami. Czasami trudno złapać mi oddech.
Co na złagodzenie bólu ?
Mi nie pomagało nic począwszy od alugastrinu a skończywszy na tramalu (tramalu wybitnie nie polecam, po zażyciu 8 godzin mdłości w moim wypadku :) ). Jedyne, co pomagało mi minimalnie to ketonal forte ale i to z czasem odstawiłem.
To chyba tyle, jeśli o czymś zapomniałem (podkategorie) to dajcie znać :).
P.s. Mam wielką prośbę do osób po radio - chodzi mi o skutki uboczne a konkretnie brak smaku. Jeśli wystąpił on w waszym wypadku prosiłbym o udzielenie się w tym temacie, dzięki temu reszta użytkowników będzie mogła choć tak hipotetycznie "wyliczyć" sobie według np. ilości frakcji i dawki napromieniowania kiedy powinien ów smak powrócić :).
Pozdrawiam serdecznie i życze dużo zdrowia :)