Ziarnica.pl
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie
Forum
☰
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie użytkownika
← Wróć do wątku
Forum Radioterapia
Odpowiedź w wątku: Skutki radioterapii - szczegółowe informacje
Komentujesz wpis użytkownika
vysnafca75
Nick
E-mail (opcjonalnie)
Treść odpowiedzi
O 14:51, dnia 2010-01-25 vysnafca75 napisał(-a): > > O 20:17, dnia 2010-01-24 Ian napisał(-a): > > Witam serdecznie > > > > W momencie gdy zacząłem odczuwać skutki radioterapii rozpoczęło się przetrząsanie forum :). I co ? Oczywiście, oczom moim ukazało się multum wypowiedzi ale..bardzo ogólnych typu: "tak, mnie boli", "a mnie nie boli". :) > > > > Proponowałbym utworzenie wątku w którym każdy, kto przeszedł radioterapię wypowiedziałby się szczegółowo na ten temat. Konkretyzując: np. Czy to radioterapia po chemii czy bez, ile naświetlań i w jakich dawkach, jakie objawy i mniej więcej kiedy się pojawiły o raz kiedy zniknęły. > > > > Na dobry początek ja zacznę, jeśli administrator uzna, że temat jest zbyteczny niech go po prostu usunie :). > > > > 1. TYP > > Moja Ziarnica to NS IIA . > > > > 2. CHEMIOTERAPIA | BEZ CHEMIOTERAPII > > Przed radioterapią przeszedłem 6 kursów ABVD (12 wlewów) > > > > 3. OBSZAR NAŚWIETLANY > > Węzły chłonne szyi obustronnie, węzły chłonne nadobojczykowe obustronnie i śródpiersia. > > > > 4. DAWKI RADIOTERAPII > > Dawka frakcyjna: 2 Gy/p.ref. > > Dawka Całkowita: 30 Gy/p.ref. - w 15 frakcjach > > > > 5. OBJAWY > > Po 10 naświetlniach pojawił się ból przełyku, zanik smaku i totalny brak apetytu. Jestem chłopakiem który przed rozpoczęciem radioterapii ważył 101 kg, w chwili obecnej (radio skończyłem 5 dni temu) ważę 91 kg i ciągle spada. Czasami bywa tak, że nie jem zupełnie nic w ciągu dnia, czysta psychologia - skoro nie czuje absolutnie żadnego smaku to nie chce mi się zupełnie. Do dzisiaj (5 dzień po zakończeniu radio) spałem całymi dniami i nocami. Czasami trudno złapać mi oddech. > > > > Co na złagodzenie bólu ? > > Mi nie pomagało nic począwszy od alugastrinu a skończywszy na tramalu (tramalu wybitnie nie polecam, po zażyciu 8 godzin mdłości w moim wypadku :) ). Jedyne, co pomagało mi minimalnie to ketonal forte ale i to z czasem odstawiłem. > > > > To chyba tyle, jeśli o czymś zapomniałem (podkategorie) to dajcie znać :). > > > > P.s. Mam wielką prośbę do osób po radio - chodzi mi o skutki uboczne a konkretnie brak smaku. Jeśli wystąpił on w waszym wypadku prosiłbym o udzielenie się w tym temacie, dzięki temu reszta użytkowników będzie mogła choć tak hipotetycznie "wyliczyć" sobie według np. ilości frakcji i dawki napromieniowania kiedy powinien ów smak powrócić :). > > > > Pozdrawiam serdecznie i życze dużo zdrowia :) > 1. Typ: NS IIIB > 2. Chemia: przed radio 7,5 ABVD > 3. Obszar: klata, czyli śródpiersie > 4. Radio: 36 GY > 5. Objawy: pieczenie i cholerna zgaga w przełyku, kłopoty z jedzeniem, popalona skóra, ogólne osłabienie. > Ogólnie radio przeszedłem w miarę dobrze. Skończyłem ją w październiku, ale do teraz mam prostokąt wypalony na plecach :). > Od tego czasu przeszedłem autoprzeszczep.
B
I
Lista
1.
Link
Wyślij odpowiedź