Ziarnica.pl
← Wróć do działu Chemioterapia
Chemioterapia

Czy jest możliwe wcześniejsze zakończenie chemioterapii?

Autor: asiunia1331 • 12.01.2010 00:41 • 3 odpowiedzi

asiunia1331

12.01.2010 00:41

Odpowiedz
Witam!
Chciałam się zapytać czy można skrócić podawanie chemii?
W listopadzie 2009r stwierdzono u mnie ziarnice CS IV B X (zajęte węzły śródpiersia, naciek w lewym płucu i zajęty szpik.)
W zeszłym tygodniu miałam podaną piąta chemię (tzn 1-szą część III. cyklu ABVD).
Równocześnie 4.01.2010 byłam na badaniach PET/CT i w środę (tuż przed podaniem chemii)okazało się, że przefaksowali już wyniki peta do mojej lekarki i że jestem całkiem zdrowa (jak powiedziała moja lekarka próbując mi coś przetłumaczyć widząc, że płaczę stwierdziła "już nic ci się tam nie świeci"). Jednak mimo dobrych wyników moja Pani doktor nadal chce kontynuować chemioterapię do 6 cykli czyli 12 wlewów, a później wysłać mnie jeszcze na radioterapię.
Stąd też moje pytanie.
Czy te dalsze wlewy naprawdę są konieczne, skoro jestem już zdrowa?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie

baldi

12.01.2010 06:54

Odpowiedz

O 01:41, dnia 2010-01-12 Asiunia1331 napisał(-a):

Chciałam się zapytać czy można skrócić podawanie chemii?

ogladajac wczoraj program Lisa moznaby rzec, ze wszystko mozna skrocic. jednak nie o to chodzi.

mimo dobrych wyników moja Pani doktor nadal chce kontynuować chemioterapię do 6 cykli czyli 12 wlewów

nie zdziwilbym sie, gdybys dostala np. pelne 4 cykle przy tak znakomitej odpowiedzi na leczenie. ale nie zdziwie sie rowniez, gdy lekarz postanowi dac Ci pelne 6 cykli, aby probowac zmniejszyc wielkosc guza w srodpiersiu.

a później wysłać mnie jeszcze na radioterapię.

w Twoim przypadku bez radioterapii nie powinno sie obejsc ze wzgledu na

bulky disease

.

Czy te dalsze wlewy naprawdę są konieczne, skoro jestem już zdrowa?

byc moze znadinterpretowalas (przepraszam za slowo) przekaz od lekarza. to, ze nie swieci nie oznacza, ze jestes stuprocentowo zdrowa. a juz w ogole co to za gadanie, ze jestes zdrowa. na razie to mozesz byc tylko i wylacznie w remisji.

nie przejmuj sie zbytnio jesli lekarz bedzie chcial dokonczyc zaplanowane leczenie. byc moze w jego ocenie tak bedzie najlepiej. jesli faktycznie chcesz dazyc do skrocenia terapii - popros o konsultacje w innym osrodku. jednak bez radioterapii W MOJEJ OCENIE sie nie obejdzie.

Pozdrawiam!

monika26x

12.01.2010 10:54

Odpowiedz

cześć bardzo dobrze że trafiłaś do tak kompetentnego lekarza. Mimo że już nastąpiła całkowita remisja powinnaś wybrać 6 cykli czyli 12 wlewów, aby nie nastąpił nawrót choroby. tak w moim przypadku powiedziała moja doktorka. Więc bierz ile ci dają to dla twojego dobra. Pozdrawiam i powodzenia.

asiunia1331

12.01.2010 12:45

Odpowiedz

O 07:54, dnia 2010-01-12 Baldi napisał(-a):

w Twoim przypadku bez radioterapii nie powinno sie obejsc ze wzgledu na

bulky disease

.

Wiem, że radioterapia jest konieczna, dlatego pytałam tylko czy nie można skrócić podawania chemioterapii.

byc moze znadinterpretowalas (przepraszam za slowo) przekaz od lekarza. to, ze nie swieci nie oznacza, ze jestes stuprocentowo zdrowa. a juz w ogole co to za gadanie, ze jestes zdrowa. na razie to mozesz byc tylko i wylacznie w remisji.

jestem pewna że dobrze zrozumiałam, bo lekarka powiedziała jeszcze, że "nie mam już w sobie choroby" i że zostały mi "zwłóknienia" w węzłach, ale tego nie da się pozbyć i one już po prostu takie będą.. dodała że guzy w śródpiersiu zmniejszyły się z ponad 10 do 6cm, ale i tak nie znikną całkowicie.

Wiem, że jestem w remisji, jednak ja wolę używać słowa zdrowa, ponieważ ma bardziej pozytywny wydźwięk. I jest mi łatwiej znieść leczenie kiedy myślę w takich kategoriach, a to chyba nie jest zabronione ;)

jesli faktycznie chcesz dazyc do skrocenia terapii - popros o konsultacje w innym osrodku.

ja nie chce jej na siłę skracać, bo nie jestem lekarzem i się nie znam na tym..

zastanawiałam się tylko czy konieczne jest tak długie leczenie skoro badania potwierdziły że jestem zdrowa (znaczy się nastąpiła całkowita remisja)..

Ale już teraz wiem, że faktycznie chyba lepiej dokończyć wszystkie 6 cykli żeby jak najbardziej zniszczyć tego potwora ;)

Dziękuję za odpowiedz :)