Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Jeszcze raz o PET

Autor: zigi • 16.09.2004 17:19 • 21 odpowiedzi

zigi

16.09.2004 17:19

Odpowiedz

ZZ IIIB. W leczeniu zastosowano: 3 x CHOP, 5 x ABVD teraz przygotowania do przeszczepu szpiku. Mam pytanie, czy naciskac lekarza na badanie PET? On sam powiedział ze może pózniej, po przeszczepie i prawdopodobnym naswietlaniu. Czy nie lepiej wykonac takie badanie przed naswietlaniem?Prosze doradzcie, coś podpowiedzcie.Moze jak lekarz oponuje to warto jakoś uzbierac samemu to zaporowa kwote? Czy jak sie wykona na własny koszt to można pozniej starac sie o zwrot tej sumy z NFZ?

karola

16.09.2004 18:36

Odpowiedz

2004-09-16 19:19... zigi napisał(a):

ZZ IIIB. W leczeniu zastosowano: 3 x CHOP, 5 x ABVD teraz przygotowania do przeszczepu szpiku. Mam pytanie, czy naciskac lekarza na badanie PET? On sam powiedział ze może pózniej, po przeszczepie i prawdopodobnym naswietlaniu. Czy nie lepiej wykonac takie badanie przed naswietlaniem?Prosze doradzcie, coś podpowiedzcie.Moze jak lekarz oponuje to warto jakoś uzbierac samemu to zaporowa kwote? Czy jak sie wykona na własny koszt to można pozniej starac sie o zwrot tej sumy z NFZ?

czesc!!!

jestem świerzo po naświetlaniu, zz IIA. naciskałam lekarzy podczas pobytu w szpitalu , prosząc o opinię tego badania. Odp: to badanie jest przereklamowane, nie jest wcale takie wiarygodne, jak o nim piszą. Lekarze tam nie sugeruują, wręcz odmawiają wykonania tego badania. W tej kwestii ważne jest: bad. krwi, USG, KT.

Uwieżyłam w to bardzo przekonywująco, bio wiem, że są osoby po tym badaniu i nie osiągnęły satysfakcjonującej odpowiedzi.

Tyle ode mnie na ten temat. Pa powodzenia - zdrowia.

Karolina

Bea

17.09.2004 19:50

Odpowiedz

2004-09-16 20:36... karola napisał(a):

2004-09-16 19:19... zigi napisał(a):

czesc!!!

jestem świerzo po naświetlaniu, zz IIA. naciskałam lekarzy podczas pobytu w szpitalu , prosząc o opinię tego badania. Odp: to badanie jest przereklamowane, nie jest wcale takie wiarygodne, jak o nim piszą. Lekarze tam nie sugeruują, wręcz odmawiają wykonania tego badania. W tej kwestii ważne jest: bad. krwi, USG, KT.

Uwieżyłam w to bardzo przekonywująco, bio wiem, że są osoby po tym badaniu i nie osiągnęły satysfakcjonującej odpowiedzi.

Karolina

pet pokazuje tkanki nowotworowe warto zrobic go przed naswietlaniem chyba ze inne badania wskazuja na to ze choroba nie ustepuje moj syn dzieki temu badaniu uniknol naswietlania mial IIIB 8cykli chemi MPVP BDOLPA tylko trzeba zaplacic ito sporo 6.500tys. raczej nie mozna starac sie ozwrot tych pieniedzy szpital sugeroje darowizne na rzecz szpitala czasami warto zaplacic zeby sie dowiedziec opelnej remisji pozdrawiam Bea.

Michał

18.09.2004 07:31

Odpowiedz

czesc!!!

Karolina

Cóż z przypadku mego brata - IV w trakcie leczenia- mam dokładnie odwrotne zdanie. Po pierwsze -przykro mówić ale niektórzy lekarze uważaja, ze jak czegoś nie ma w ich osrodku to nie ma tego w ogóle. PET stał sie znany dopiero po artykule we wprost, w Gdansku lekarze wczesniej nie zająknęli się, że takie badanie jest. Po drugie - o ile wiem PET potrafi dokładniej pokazać ogniska chorobowe niż TK. Z badań krwi... brat miał po 8 cyklach chemii i 20 naświetlaniach opad >100 (taki z jakim trafił do szpitala pól roku wczesniej) a lekarz szukał dziur w zebach, zapalenia nerek itd. Brat mial mieć jeszce miesieczną przerwe po wynikach PET następnego dnia zapakowali go do szpitala. Drugi PET po zakończeniu pierwszego etapu chemii klinicznej wykazał poprawe -wreszcie zareagował -ale do zdrowia jeszce mu daleko.

Niestety badanie jest sakramencko drogie - 8000 badanie całego organizmu. WYnika to głownie z tego że robi sie ich mało, aparat pracuje tylko 2 dni w tygodniu .. więc koszty rosną..

Gabi

21.10.2004 07:44

Odpowiedz

2004-21-10 cześć

słyszałam od hematologa Daszkiewicza ze Szpitalnej w Poznaniu, że badanie pet w niemczech jest tańsze niż u nas

aniarg

21.10.2004 08:05

Odpowiedz

2004-10-21 09:44... Gabi napisał(a):

2004-21-10 cześć

słyszałam od hematologa Daszkiewicza ze Szpitalnej w Poznaniu, że badanie pet w niemczech jest tańsze niż u nas

ja też się dowiadywałam w niemczech kosztuje dokładnie tyle samo tylko w euro

aa86

21.10.2004 11:16

Odpowiedz

ile trzeba byc w bydgoszczy jesli ma sie peta?

hela

27.12.2004 17:17

Odpowiedz

pytanie natury czysto formalnej: czy ktos z was mial w ciagu ostatnich dwoch m-cy lub w najbliższej przyszlosci bedzie mial PET?? jak dlugo czekaliscie na badanie od momentu wydania skierowania?

ziajka

27.12.2004 19:14

Odpowiedz

2004-12-27 18:17... hela napisał(a):

pytanie natury czysto formalnej: czy ktos z was mial w ciagu ostatnich dwoch m-cy lub w najbliższej przyszlosci bedzie mial PET?? jak dlugo czekaliscie na badanie od momentu wydania skierowania?

Mialam badanie dwa tygodnie temu. Czekałam na nie 2-3 tygodnie od momentu wydania skierowania.

Ewa

28.12.2004 07:26

Odpowiedz

Skierowanie nasza lekarka wysłała faxem w poniedziałek 18 października tego roku, 21 października ja zadzwoniłam do Bydgoszczy zapytać się o termin badania( tak poradziła mi lekarka ), rozmawiałam z samym kierownikiem, poczym po dwóch godzinach pani z rejestracji oddzwoniła i podała termin na poniedziałek czyli 25 paździenika. Wszystko trwało więc tydzień. Samo badanie trwa pół godziny, ale najpierw jest rozmowa z lekarzem, potem wstrzyknięcie kontrasu i godzinny odpoczynek i popijanie ok.1l wody mineralnej, a potem badanie. Nam cały pobyt w Zakładzie Medycyny zajął 3,5 godziny. Po badaniu Kasia czuła się dobrze i mogłyśmy spokjnie wracać do domu.

hela

28.12.2004 10:21

Odpowiedz

dziękuje Dziewczyny za odpowiedź, skierowanie bede miec wydane teraz w czw czyli 30.12 i chcialam miec orientacje co do tego jaki okres czekania przede mna. Wiem ze bylo kilka osob czekajacych ponad 3,4 m-ce ale spowodowane to bylo brakiem podpisania umowy z NFZ w pierwszej polowie tego roku. i zastanawiam sie czy tak nie bedzie tez ze mna (nowy rok..nowe limity lub ich brak..), no trudno...zobaczymy...dzieki serdeczne i pozdroweczka

Michał

28.12.2004 21:57

Odpowiedz

Mój brat jest w trakcie załatwiania kolejnego PETu i z tego co wime -jest sytuacja przejsciowa tzn umowy na przyszły rok jeszcze nie ma i jest kłopot z umówieniem sie. Ale na dniach ma sie wszystko wyjaśnić.

hela

31.12.2004 20:11

Odpowiedz

2004-12-28 22:57... Michał napisał(a):

Mój brat jest w trakcie załatwiania kolejnego PETu i z tego co wime -jest sytuacja przejsciowa tzn umowy na przyszły rok jeszcze nie ma i jest kłopot z umówieniem sie. Ale na dniach ma sie wszystko wyjaśnić.

Michał, jesli jest to mozliwe daj znac gdy bedziesz wiedziec, ze sprawa umowy Bydgoszczy jest rozwiazana - jesli ja bede dysponowac ta informacja to tez na pewno przekaze.

I pytanie do tych, ktorzy mieli PETa dzieki promesie z NFZ: czytalam forum i kilkoro z Was pisalo ze refundacja obejmowala z reguly 4tys, czy wiec musieliscie doplacac reszte zeby miec badanie czy moze Bydgoszcz robila to badanie przy tym poziomie refundowanej kasy? ja po Nowym Roku bede sie ubiegac o promese ale wylozenie tych brakujacych paru kawalkow:/ do magicznej kwoty 8tys PLN nie wchodzi raczej w gre:/ czy ktos mnie oswieci w tej kwestii? bede wdzieczna:)

pozdrawiam

Ewa

03.01.2005 06:45

Odpowiedz

Helu, badanie Kasi w październiku było całkowicie refundowane z NFZ, lekarka wystawiła skierowanie , a ja nigdzie już niczego więcej nie pisałam, o żadną promesę nie występowałam. Pojechałyśmy ze skierowaniem do Bydgoszczy i to było wszystko. A cena badan w ubiegłym (już!) roku nieco zmalała. Życzę aby Wam też poszło tak gładko. Powodzenia.

hela

03.01.2005 08:48

Odpowiedz

2005-01-03 07:45... Ewa napisał(a):

Helu, badanie Kasi w październiku było całkowicie refundowane z NFZ, lekarka wystawiła skierowanie , a ja nigdzie już niczego więcej nie pisałam, o żadną promesę nie występowałam. Pojechałyśmy ze skierowaniem do Bydgoszczy i to było wszystko. A cena badan w ubiegłym (już!) roku nieco zmalała. Życzę aby Wam też poszło tak gładko. Powodzenia.

Droga Ewo, niestety ja skierowanie dostalam w ostatnim dniu roku i aby badanie zrobiono w tym roku okazalo sie ze musze ubiegac sie o promese bo oczywiscie NFZ umowy z Bydgoszcza nie podpisal na nowy rok jeszcze:/ dlatego pytalam wszytkich po PET z promesa czy musieli roznice miedzy kwota promesy i kosztem badania doplacac??????prosze odpiszcie...

pozdrawiam

Ewa

03.01.2005 13:14

Odpowiedz

trzymam kciuki, abyś badanie miała za darmo, Ty i wszyscy inni czekający trzymaj się ciepło

Michal

03.01.2005 23:09

Odpowiedz
AFAIK w roku 2005 badanie PET ma byc kontraktowane centralnie czyli przez Centralę NFZ a nie przez poszczególne oddziały wojewódzkie. Czy to dobrze dla tych którzy go potrzebują i czy bedzie przez to bardziej dostępne -to sie okaże.
Na razie aparatura PET idzie "do konserwacji". Na jak długo -nobody knows.
W tej chwili badania nie mozna wykonac nawet za własną kase -bo nie ma kontraktu=nie ma wynegocjowanej ceny a cena dla pacjentów NFZ i prywatnych nie moze byc rózna (źródło -dzis 04.01.2005 pani z Centrum Onkologii z Bydgoszczy)

hela

04.01.2005 11:45

Odpowiedz

2005-01-04 00:09... Michal napisał(a):

AFAIK w roku 2005 badanie PET ma byc kontraktowane centralnie czyli przez Centralę NFZ a nie przez poszczególne oddziały wojewódzkie. Czy to dobrze dla tych którzy go potrzebują i czy bedzie przez to bardziej dostępne -to sie okaże.

W tej chwili badania nie mozna wykonac nawet za własną kase -bo nie ma kontraktu=nie ma wynegocjowanej ceny a cena dla pacjentów NFZ i prywatnych nie moze byc rózna (źródło -dzis 04.01.2005 pani z Centrum Onkologii z Bydgoszczy)

jedyny komentarz to no comment:/

dzis zlozylam podanie o promese w NFZ i mam nadzieje, ze jak ja wreszcie dostane to bede mogla miec to badanie...jak mnie zz nie wykonczy to chyba cos innego sie znajdzie:/

pozdrawiam

p.s. Michał dzięki za info i czekam na dalsze ewnetualne wiesci:)

hela

06.01.2005 11:06

Odpowiedz

2005-01-04 12:45... hela napisał(a):

2005-01-04 00:09... Michal napisał(a):

z dzisiejszych (06.01) wiesci telefonicznych z Bydgoszczy - konserwacja PET powinna sie dzis skonczyc, jutro "proba generalna", potem powinien chodzic ale umowy dalej nie maja wiec czekamy na promesy...

hela

04.02.2005 16:00

Odpowiedz

czy jest moze na forum jakis szczesliwiec, ktory otrzymal juz promese na PET w tym roku???? zaczynam grzebac w przepisach i wychodzi mi, ze prawnie to chyba impossible po rozporzadzeniu z ostatniego kwartalu zeszlego roku....