Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

ciekawe pytanie o wyniki usg

Autor: javelin • 18.09.2008 23:10 • 11 odpowiedzi

javelin

18.09.2008 23:10

Odpowiedz

Wita.Pisze z prośba do was o rade.Chodzi o twardego węzła chłonnego podżuchwowego.Badanie usg wykazało "nieco powiększone węzły chłonne w obu okolicach podżuchwowych,głównie w prawej wielkości od 6mm do 12mm i w lewej 11mm."Nic o echogiczności nie uslyszalem .Lecz spogladając na zdjecie z usg widzę że ten po lewej stronie jest taki szarawy pasujący do otoczenia a po prawe stronie ten 6mm jest CIEMNY tak jak ten drugi 12mm.Nie sa połączone.Jesli ktoś by sie wypowiedział na ten temat będe bardzo wdzięczny.To mnie zastanawia.Radiolog mowił zeby sie tym nie martwic ale je nie ufam tak lekarzom.pzdr.

anonymous

19.09.2008 06:38

Odpowiedz

O 01:10, dnia 2008-09-19 Javelin napisał(-a):

Wita.Pisze z prośba do was o rade.Chodzi o twardego węzła chłonnego podżuchwowego.Badanie usg wykazało "nieco powiększone węzły chłonne w obu okolicach podżuchwowych,głównie w prawej wielkości od 6mm do 12mm i w lewej 11mm."Nic o echogiczności nie uslyszalem .Lecz spogladając na zdjecie z usg widzę że ten po lewej stronie jest taki szarawy pasujący do otoczenia a po prawe stronie ten 6mm jest CIEMNY tak jak ten drugi 12mm.Nie sa połączone.Jesli ktoś by sie wypowiedział na ten temat będe bardzo wdzięczny.To mnie zastanawia.Radiolog mowił zeby sie tym nie martwic ale je nie ufam tak lekarzom.pzdr.

Jak ja patrzylem na swoje USG moich wlasnie wezlow podzuchwowych , to na moje oko tez byly ciemne , natomiast dwoch radiologow mi powiedzialo , ze jest ok. Moje wezly podzuchwowe tez sa twarde - to sie nazywa zwloknienie. Wg mnie nie musisz sie martwic.

Javelin

19.09.2008 07:27

Odpowiedz

Jesli by ktoś z was spojżał na swoje zdjecie usg i napisał mi jak to uwas wyglada bede bardzo wdzieczny.Zaznaczem ze te wyznaczone obszary jako powiekszone wezly sa praktycznie czarne

kamm

19.09.2008 10:18

Odpowiedz

O 09:27, dnia 2008-09-19 Javelin napisał(-a):

Jesli by ktoś z was spojżał na swoje zdjecie usg i napisał mi jak to uwas wyglada bede bardzo wdzieczny.Zaznaczem ze te wyznaczone obszary jako powiekszone wezly sa praktycznie czarne

Ja węzel przyzuchwowy na usg mam dosc ciemny .. Jednak ze wględu na to iz ma widoczną zatokę jest najmniej niby podejrzany chociaz z takiego powodu ze jest twardy , zrosnięty z podlozem i nieprzesuwalny moze byc tez np wezlem przezutowym .. Pozostale wezly powiekszone na szyi juz sa takie ciemne ale one sa opisane jako hypoechogenicze ..

Pozdrawiam i zyczę zdrowka !

anonymous

19.09.2008 11:41

Odpowiedz

O 09:27, dnia 2008-09-19 Javelin napisał(-a):

Jesli by ktoś z was spojżał na swoje zdjecie usg i >napisał mi jak to uwas wyglada bede bardzo >wdzieczny.Zaznaczem ze te wyznaczone obszary jako >powiekszone wezly sa praktycznie czarne

Nie wiem co jeszcze moge ci odpisac. Nie sugeruj sie tym co widzisz na wydruku zdjecia USG. Sugeruj sie tym co mowi lekarz widzac twoje wezly na monitorze. Wiesz czemu ? Bo na wydruku zazwyczaj wszystko wychodzi ciemniejsze niz w rzeczywistosci. Polecam ci wizyte w innym miejscu , inne USG , inna osoba i tam tej konkretnej osoby zapytaj , czy jasnosc tych wezlow i wyglad tych wezlow wskazuje na to , iz sa to wezly odczynowe. Ja duzo pieniedzy wydalem na rozne USG , na kazdym wydruku moje podzuchwowe wezly sa ciemne ( jak na moje oko , nie wiem czy czarne czy nie czarne, ale bardziej czarne ) i nie budza obaw radiologow, ktorzy je ogladaja na ultrasonografie - typowe ruchome zwlokniale wezly podzuchwowe nie wykazujace hypoechogenicznosci, wezly o charakterze odczynowym. Podkreslam - bardzo ciemne na wydruku.

Javelin

19.09.2008 14:25

Odpowiedz
Dzieki za odpowiedz.Mam jeszcze taka prosbe do was,jesli ktos was mogłby zrobic zdjecie swojego usg i przeslac mi ne meila.Wiem ze najlepiej pojsc do kogos innego zrobic usg i tak postaram sie zrobic.Jesli miałby ktoś z was taka mozliwość to bardzo bede wdzieczny,moj meil to: tomek7027@wp.pl

pozdrawiam

anonymous

19.09.2008 14:42

Odpowiedz

O 16:25, dnia 2008-09-19 Javelin napisał(-a):

Dzieki za odpowiedz.Mam jeszcze taka prosbe do was,jesli ktos was mogłby zrobic zdjecie swojego usg i przeslac mi ne meila.Wiem ze najlepiej pojsc do kogos innego zrobic usg i tak postaram sie zrobic.Jesli miałby ktoś z was taka mozliwość to bardzo bede wdzieczny,moj meil to: tomek7027@wp.pl

pozdrawiam

Ale czemu sie tak przejmujesz tymi wezlami podzuchwowymi ? Mi lekarz powiedzial , ze jesli nie sa wielkosci kurzego jajka i tylko one sa powiekszone ( wyczuwalne ) to generalnie nie ma sie co przejmowac ( kilku niezaleznych lekarzy mi to powiedzialo ) O wiele wazniejsze sa wezly na szyi , pod pachami , w pachwinach i nad obojczykiem. Co do wezlow karku - nie wiem - lekarze o nich nie wspominali, ale podkreslam - jak mi lekarz badal wezly to stwierdzil , ze z podzuchwowych niewiele wynika i ich sie nawet nie badal , za to bardzo dokladnie mnie pomacal po szyi , po obojczyku itd... A potem poszedlem jeszcze na 3 niezalezne USG i sie prawie uspokoilem.

anonymous

19.09.2008 16:21

Odpowiedz

O 16:25, dnia 2008-09-19 Javelin napisał(-a):

[..]jesli ktos was mogłby zrobic zdjecie swojego usg i przeslac mi ne meila...

Bardzo zły pomysł. Zdjęcie ze zdjęcia , które i tak jest wątpliwej jakości ? I co potem ? Zrobisz zdjęcie swojego zdjęcia i będziesz porównywał jasność węzłów w programie graficznym kroplomierzem ? Jeśli coś takiego planujesz to z góry ci powiem , że zajmowałem się oddaniem kolorów na wydrukach przez wiele lat ( i dalej się tym hobbystycznie zajmuję )i powiem ci , że to najgorszy z możliwych pomysłów, bo jest kompletnie niemiarodajny. Pomyślałeś o ekspozycji , o czasie naświetlania ? A co jak ktoś zdjęcie prześwietli , albo nie doświetli ? Jeśli ktoś ci naprawdę wyśle takie zdjęcie ze swojego zdjęcia to ci zrobi wielką krzywdę , bo będziesz miał caly weekend glupich mysli i roznych domysłow.

Javelin

19.09.2008 21:14

Odpowiedz

Chodzi mi o jedną sprawe.Mianowicie o to jak wygląda cos groznego na zdjeciu usg.Chcialem spojzec jak to jest u kogos innego .Nie chce porównywac w jakis sposób kolorów ale spojżec tylko czy zaznaczony obszar na zdjeciu usg jako powiekszony wezel chlonny jest czarna plama w stosunku do otoczenia

Andrzej

20.09.2008 11:30

Odpowiedz

O 23:14, dnia 2008-09-19 Javelin napisał(-a):

Chodzi mi o jedną sprawe.Mianowicie o to jak wygląda cos groznego na zdjeciu usg.Chcialem spojzec jak to jest u kogos innego .Nie chce porównywac w jakis sposób kolorów ale spojżec tylko czy zaznaczony obszar na zdjeciu usg jako powiekszony wezel chlonny jest czarna plama w stosunku do otoczenia

Jak masz wątpliwości to idź do onkologa, nie trzeba skierowania i poproś o interpretację USG. Jednak węzły podżuchwowe o wielkości ok. 1 cm. nie są raczej powodem do obaw.

aga

20.09.2008 16:48

Odpowiedz

Nie wiem czy coś Ci to da,bo na Moim usg wszystko było ciemne,a tylko miejsca gdzie węzły były znacznie powiększone zaznaczone były krzyżykami,a było ich dużo.W opisie z usg od razu napisano,że nadaję się do dalszej diagnozy i leczenia.

Anika

20.09.2008 18:31

Odpowiedz

O 13:30, dnia 2008-09-20 Andrzej napisał(-a):

O 23:14, dnia 2008-09-19 Javelin napisał(-a):

Jak masz wątpliwości to idź do onkologa, nie trzeba skierowania i poproś o interpretację USG. Jednak węzły podżuchwowe o wielkości ok. 1 cm. nie są raczej powodem do obaw.

Popieram

A co jak np na podstawie jakiegoś zdjęcia odpuścisz sobie diagnozowanie a potem się jednak okaże że coś jest nie tak. To kto będzie odpowiedzialny. Tylko specjalista potrafi oceniać zdjęcia. Twoje wątpliwości powinien rozwiać onkolog.