Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

ranking osrodków leczących zz

Autor: Michał • 19.09.2004 23:01 • 63 odpowiedzi

amii

07.08.2009 11:17

Odpowiedz

O 01:01, dnia 2004-09-20 Michał napisał(-a):

2004-09-19 22:11... małgo napisał(a):

A może stworzymy ranking ośrodków które leczą ziarnice??

Centrum Onkologii przy Garncarskiej w Krakowie. Lekarze starają się o dokładną diagnostykę, badania są robione non stop, nawet tomo, EKG; stosuje się najnowocześniejsze leczenie. Uczestniczą w badaniach naukowych USA, Francji i innych krajów. Klinika bardzo dba także o psyche, co bardzo istotne dla leczonych, zwłaszcza w stadiach późnych!Warunki super, klinika ma certyfikaty międzynar. co się przekłada na czystość, sterylność i bezpieczeństwo. Pompy infuzo, porty - jeśli trzeba; nowoczesny oddział chemii dziennej przystosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych. Na oddziale w salach 4- 5 łóżek, łazienki między salami. Dobre wyżywienie. Bliscy mogą siedzieć z chorym nawet do 22, chyba że inni pacjenci z sali chcą już spać... Dużym plusem jest sprawna współpraca z innymi szpitalami (kardiologia, nefrologia itp.) Minusem jest brak hematologa (konsultacje w innych ośrodkach), brak sprzętu do echa serca (wyjazd do szpitala na Skarbowej, obok) i PET (wyjazdy do Gliwic).

Dodam, że widok z okien szpitalnych jak z dobrego hotelu, na Wawel i Kościół Mariacki. Miałam zawsze z tego pociechę, zwłaszcza nocą, gdy zamiast snu przychodziły myśli... Napiszę jeszcze o DOBRYM DUCHU, który przychodzi z wizytą do chorych co wieczór: Brat Marek z Zakonu Karmelitów, potrafi sprawić, że nastrój jest pogodny a strachy idą precz. Nawet u ateistów...

Gabi18

07.08.2009 11:53

Odpowiedz

Nie mam wielkiego porownania ale ja leczylam sie w Poliklinice w Osztynie jednodniowa- super pielegniarki chyba zawsze bede pamietac, troche gorzej na oddzialach, lekarze swietni uprzejmi nie kazdy ale wiekszosc byla bardzo ok sale tez dobre po 2 albo 3 osoby:) polecam:)

Pola

07.08.2009 15:37

Odpowiedz

O 19:05, dnia 2005-05-18 Agata napisał(-a):

Witam, czy ktos leczyl sie w Krakowie, w szpitalu Rydygiera na oddziale hematologii?

Zdiagnozowali u mnie ZZ u Rydygiera w Krakowie, ale na własne życzenie wypisałam się z tego koszmarnego szpitala i leczyłam się w Klinice Hematologii na Kopernika, z której bardzo jestem zadowolona, Rydygiera stanowczo odradzam!!!!

luq79

07.08.2009 15:49

Odpowiedz

A jak zwykle trochę zamieszania , ale samopoczucie dobre i jestem szczęśliwy bo w domu, co do leczenia to chemie nie działają, tzn nie mam jeszcze remisji , a jedni lekarze chcą już zrobić autoprzeszczep i później radio , a trzech lekarzy odwrócić sytuację, skoro chemia nie działa to mega też może teraz nie poskutkować i najpierw chcieliby naświetlić a później radio - i takie decyzję mam do podjęcia, ale ja jestem skłonny tej drugiej koncepcji radio a następnie autoprzeszczep - od dawna bardziej byłem skłonny radio, a dostawałem mało skuteczne chemie w moim przypadku

edyta

08.08.2009 20:38

Odpowiedz

O 17:37, dnia 2009-08-07 Pola napisał(-a):

Witam, czy ktos leczyl sie w Krakowie, w szpitalu Rydygiera na oddziale hematologii?

Zdiagnozowali u mnie ZZ u Rydygiera w Krakowie, ale na własne życzenie wypisałam się z tego koszmarnego szpitala i leczyłam się w Klinice Hematologii na Kopernika, z której bardzo jestem zadowolona, Rydygiera stanowczo odradzam!!!!

Kraków Kopernika!!!! Polecam! Straszne tłumy, taśmowo ale skutecznie!

anna

23.09.2009 19:54

Odpowiedz

O 09:08, dnia 2004-12-17 kasia napisał(-a):

2004-10-04 11:45... aniarg napisał(a):

A może stworzymy ranking ośrodków które leczą ziarnice??Co na to nasz admin?

ja jestem za i od raZU MOGE napisac poznań na ostatnim miejscu koszmar

Jestem za Gliwicami byłam pacjentką 1982 i jak widać mam się świetnie

carinka

24.09.2009 08:49

Odpowiedz
hej!
Ja leczyłam się w Katowicach na Reymonta, opieka bardzo dobra, niestety mój lekarz prowadzący został ordynatorem w opolu, a tam na szczęście nie mam doświadczenia :). Pozdrawiam

emi

03.11.2009 16:36

Odpowiedz

A co sądzicie o Świętokrzyskim Centrum Onkologii?

madzia1

03.11.2009 18:16

Odpowiedz

O 17:36, dnia 2009-11-03 emi napisał(-a):

mam same dobre wspomnienia. Nie myślę wogóle przenosić dokumentacji do Warszawy. Jeżdżę tam dwa razy w roku kontrolnie, prześwietlają mnie od stóp do głów. Wiem jednak, że nie wszyscy lekarze są tam dobrzy dla pacjentów. Kiedy skończyłam radioterapię pierwszą kontrolę wyznaczyła mi Pani doktor z tego oddziału, nie postarała się zbytnio i o wiele rzeczy nie pytała. Wróciłam do lekarza, który ustalał moją chemię - na niego nie narzekam, wspaniały człowiek, dobra duszyczka, głowa nie od parady, a i instynkt do rozpoznawania problemów pacjentów bardzo dobry.

Jeśli chodzi o pielęgniarki to nie można na nich złego słowa powiedzieć, zawsze służą pomocą i ciepłym słowem.

Warunki w szpitalu bardzo dobre, czyściutko, schludnie, nad wyraz pachnąco :> jedzenie pyszne - szkoda tylko, że człowiek nie zawsze miał na nie ochotę :-/

Ania

04.11.2009 18:52

Odpowiedz

O 19:16, dnia 2009-11-03 Madzia1 napisał(-a):

mam same dobre wspomnienia. Nie myślę wogóle przenosić dokumentacji do Warszawy. Jeżdżę tam dwa razy w roku kontrolnie, prześwietlają mnie od stóp do głów. Wiem jednak, że nie wszyscy lekarze są tam dobrzy dla pacjentów. Kiedy skończyłam radioterapię pierwszą kontrolę wyznaczyła mi Pani doktor z tego oddziału, nie postarała się zbytnio i o wiele rzeczy nie pytała. Wróciłam do lekarza, który ustalał moją chemię - na niego nie narzekam, wspaniały człowiek, dobra duszyczka, głowa nie od parady, a i instynkt do rozpoznawania problemów pacjentów bardzo dobry.

Jeśli chodzi o pielęgniarki to nie można na nich złego słowa powiedzieć, zawsze służą pomocą i ciepłym słowem.

Warunki w szpitalu bardzo dobre, czyściutko, schludnie, nad wyraz pachnąco :> jedzenie pyszne - szkoda tylko, że człowiek nie zawsze miał na nie ochotę :-/

A co sądzicie o CO w Bydgoszczy?

ewelka

04.11.2009 19:43

Odpowiedz

O 19:16, dnia 2009-11-03 Madzia1 napisał(-a):

mam same dobre wspomnienia.

ja również :)

Wiem jednak, że nie wszyscy lekarze są tam dobrzy dla pacjentów.

to chyba jak w każdym szpitalu, są lepsi i są gorsi. Ja osobiście nie trafiłam na tych gorszych, chociaż słyszałam jak pacjenci narzekają.

Wróciłam do lekarza, który ustalał moją chemię - na niego nie narzekam, wspaniały człowiek, dobra duszyczka, głowa nie od parady, a i instynkt do rozpoznawania problemów pacjentów bardzo dobry.

święta racja, nasz dr jest "Wielki" ;)

i przyniosą lód jak boli, i przytulą jak się płacze w kącie i można wymieniać i wymieniać

Warunki w szpitalu bardzo dobre, czyściutko, schludnie, nad wyraz pachnąco :>

spotkałam się kiedyś ze zdnaiem, że w ŚCO jest poprostu ładnie:)

jedzenie pyszne

z tym się nie zgodzę, mi osobiście nie smakowało, za dużo selera w zupach, na kolacje pasty wszelkiego rodzaju, i to co do tej pory pamiętam: w każdy piątek w okresie wakacyjnym był makaron z jagodami i śmietaną..... nie będę zagłębiać się w szczegóły co do skutków tego makaroniku...

Może i ja jestem trochę dziwna, ale jak mam kontrolę to z chęcią jadę do tego szpitala. Być może to jest efekt porównania z innym szpitalami - dodam, że nie onkologicznymi. Swego czasu głosno było o dziwnych przypadkach mających tam miejsce, ale moim zdaniem to wina indywidualnych lekarzy. Nie należy osądzać ogółu.

abadonna

05.11.2009 10:07

Odpowiedz

A ja chcę pochwalić ośrodek onkologiczny w BIAŁYMSTOKU, za skuteczność leczenia w moim przypadku:) Mniejsze kolejki do lekarza i na chemię niż w CO w Warszawie, bo ze zmianą miejsca zamieszkania zmienilam lekarza. w Białymstoku podają Cardioxan-kroplowke ochraniajacą serce, czego nie robią w Warszawie. W Białymstoku jest przychodnia onkologiczna, w której są tylko 2 gabinety lekarskie, wyobrażacie sobie???? Tym bardziej jestem pod wrażeniem wiedzy lekarza, która leczy wszystkie rodzaje nowotworów, a w Wawie są przecież specjalizacje,np klinika nowotworów węłów chłonnych!!!!!Pani doktor właściwie dobrała chemię, tomografie j.b. i klatki p. miałam robione bardzo czesto, co miesiac. w warszawie tylko jeden jedyny raz na moja wyraźna prośbę. Podsumowując cieszę się, że leczyłam sie w Bialymstoku:)) i proszę o włączenie tego ośrodka do waszego rankingu. pozdrawiam.

Anna

05.11.2009 15:29

Odpowiedz

O 11:07, dnia 2009-11-05 abadonna napisał(-a):

A ja chcę pochwalić ośrodek onkologiczny w BIAŁYMSTOKU,.............

Potwierdzam :)

felka

14.04.2010 10:33

Odpowiedz

Jaki ośrodek polecacie we Wrocławiu? Czy DCO na Hirszfelka ma doświadczenie w leczeniu chłoniaków? I co możecie powiedzieć o Dolnośl. Centrum Transpl. Komórk. na ul.Grabiszyńskej we Wrocławiu?

gredarek

07.05.2010 08:55

Odpowiedz

O 22:38, dnia 2009-08-08 Edyta napisał(-a):

O 17:37, dnia 2009-08-07 Pola napisał(-a):

Kraków Kopernika!!!! Polecam! Straszne tłumy, taśmowo ale skutecznie!

Leczę się w Klinice Hematologii Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie (ul. Kopernika 17). Uważam, że jest super opieka zarówno lekarska jak i pielęgniarska, choć zawsze czarno od ludzi:-) Dodatkową zaletą jest zespół zajmujący się chorobami układu chłonnego, więc dość wąska i dokładna specjalizacja lekarzy. To zawsze daje poczucie bezpieczeństwa, a w rozmowie z profesorem dowiedziałem się, że mój dr konsultował mój przypadek ze specjalistą z Kolonii w RFN.

Polecam zatem Klinikę Hematologii w Krakowie.

Pozdrawiam

Justyna

03.06.2010 07:19

Odpowiedz

O 01:01, dnia 2004-09-20 Michał napisał(-a):

A może stworzymy ranking ośrodków które leczą ziarnice??

Co na to nasz admin?

Pomysł dobry.. tylko na czym miałby być oparty ten ranking..

W tej chwili konczy sie 3 kwartał i ośrodki generalnie nie maja juz kasy -niech nie żyje NFZ - i jakośc leczenia najbardziej determinuje to gdzie jeszce terminowo podaja leki (np chemię) a gdzie juz są jaja. Odpryski tego widac było juz na tej stronie ( ludzie czekaja na kolejne chemie dłuzej niz powinni) a na miejscu mozna dowiedzić się jeszce gorszych rzeczy. IMHO większy sens miałby ranking z podaniem konkretnych nazwisk - u kogo leczyć sie a kogo unikac.. ale o lekarzach mozna pisac albo dobrze albo wcale.

Justyna

27.06.2010 06:33

Odpowiedz

Poznań - Szamarzewskiego. Jestem ciekawa Waszych wrażeń po leczeniu w tym ośrodku. Ja jak dotąd miałam jedynie kontakt z poradnią. Czekałam długo, ale lekarz mnie przyjął, wysłuchał, a co najważniejsze, pomimo że nie mam jeszcze wyników immunochemii wypisał skierowanie na oddział, zaznaczając, że jak tylko je otrzymam mam podejść na oddział i go "złapać", a wtedy od razu mnie przyjmie. Ogólnie bardzo mnie podniósł na duchu.

karlos

28.06.2010 09:00

Odpowiedz

na pewno jeden z najlepszych ośrodków hematologicznych w kraju. Wykwalifikowany sztab. Bardzo dobry ośrodek przeszczepowy.

O 08:33, dnia 2010-06-27 Justyna napisał(-a):

Poznań - Szamarzewskiego. Jestem ciekawa Waszych wrażeń po leczeniu w tym ośrodku. Ja jak dotąd miałam jedynie kontakt z poradnią. Czekałam długo, ale lekarz mnie przyjął, wysłuchał, a co najważniejsze, pomimo że nie mam jeszcze wyników immunochemii wypisał skierowanie na oddział, zaznaczając, że jak tylko je otrzymam mam podejść na oddział i go "złapać", a wtedy od razu mnie przyjmie. Ogólnie bardzo mnie podniósł na duchu.

Justyna

30.06.2010 19:27

Odpowiedz

O 11:00, dnia 2010-06-28 Karlos napisał(-a):

na pewno jeden z najlepszych ośrodków hematologicznych w kraju. Wykwalifikowany sztab. Bardzo dobry ośrodek przeszczepowy.

Nowe doświadczenia z Szamarzewskiego - Poznań. Byłam dziś na oddziale z wynikami hispatu. Myslałam, że teraz jak juz wiadomo co mi jest, leczenie rozpocznie sie szybkim tempem. Nic bardziej mylnego. Zaproponowano mi termin badań za cztery tygodnie. Ponoć w tej chorobie pare tygodni nie ma znaczenia, bo liczy się odpowiedź na leczenie. Udało mi sie jednak wyżebrac termin na najbliższy poniedziałek. Argument, że mieszkam przy szpitalu i nie musze zajmować łóżka chyba przeważył. No i może jeszcze dobre serce Pani dr która ze mna rozmawiała... Nie sądziłam jednak, że w przypadku bądź co bądź poważnej choroby pacjent musi tak bardzo zabiegac o swoje zdrowie. Wyszłam na taką co ma postawe roszczeniową:( Jestem ciekawa co będzie dalej z leczeniem.

karlos

01.07.2010 19:41

Odpowiedz

najgorsze jest czekanie i niepewność, wiem jak to jest > jestem w remisji całkowitej po nawrocie po autoprzeszczepie > czekam na dawcę dla planowanego allo, jeśli nie znajdzie się odpowiednia osoba, to chyba drugie auto. W międzyczasie - za 2 tyg. jadę do Kolonii - na konsultację w tej sprawie.

Jeśli chcesz info o Szamarzewskiego napisz do mnie na priva, wówczas nieco Cię nakieruję również z nazwiskami.

tanas@orionht.pl

O 21:27, dnia 2010-06-30 Justyna napisał(-a):

O 11:00, dnia 2010-06-28 Karlos napisał(-a):

Nowe doświadczenia z Szamarzewskiego - Poznań. Byłam dziś na oddziale z wynikami hispatu. Myslałam, że teraz jak juz wiadomo co mi jest, leczenie rozpocznie sie szybkim tempem. Nic bardziej mylnego. Zaproponowano mi termin badań za cztery tygodnie. Ponoć w tej chorobie pare tygodni nie ma znaczenia, bo liczy się odpowiedź na leczenie. Udało mi sie jednak wyżebrac termin na najbliższy poniedziałek. Argument, że mieszkam przy szpitalu i nie musze zajmować łóżka chyba przeważył. No i może jeszcze dobre serce Pani dr która ze mna rozmawiała... Nie sądziłam jednak, że w przypadku bądź co bądź poważnej choroby pacjent musi tak bardzo zabiegac o swoje zdrowie. Wyszłam na taką co ma postawe roszczeniową:( Jestem ciekawa co będzie dalej z leczeniem.