Ziarnica.pl
← Wróć do działu Chemioterapia
Chemioterapia

12xABVD i niejednoznaczny wynik CT

Autor: Mariusz_25 • 03.07.2007 12:08 • 28 odpowiedzi

baldi

29.02.2008 11:40

Odpowiedz

O 12:22, dnia 2008-02-29 dorota napisał(-a):

Stasia napisała: "Jedno jest pewne przy takiej wielkości guza nie daj sie naswietlać bez konsultacji z innymi lekarzami (czytaj Warszawa)".

przy kazdym poscie (rowniez przy poscie Stasi) jest odnosnik "KOMENTUJ", wiec jakby co - komentuj tego posta, na ktorego faktycznie chcesz odpisac ;-)

dorota

29.02.2008 13:32

Odpowiedz
Dzięki, będę bardziej zdyscyplinowana :)

Dorota

Kati

07.03.2008 08:56

Odpowiedz

O 14:44, dnia 2007-07-03 zogra napisał(-a):

Podobno PET jest o 100 razy dokładniejszy niż

CT, ale na to badanie muszę czekać ok 3 a może 4 tygodnie, więc pewnie prędzej będzie decyzja, że mam dostać kolejną chemię, bo zanim będą wyniki to minie ponad miesiąc, a moj lekarz nie zaryzykuje tego, że to co tam mam to nie masa węzłowa. Chciał nie chciał najpewniej czeka mnie chemia...

A myślałem, że będzie lepiej.

przede wszystkim nie ma sie co zalamywac, lepiej zebys dostal ta dodatkowa chemie niz zeby cie nie doleczyli, PET w tej sytuacji bylby najlepszym rozwiazaniem bo pokaze czy sa tam aktywne komorki nowotworowe czy nie, jak sie uchowaly jakies "niedobitki" to chyba dodatkowa chemia powinna sobie z nimi poradzic

glowa do gory, i informuj nas jakie decyzje podjeli twoi lekarze

pozdro

tak, tak-nie ma się co łamać :) wiem że łatwiej powiedzieć trudniej zrobić,ale ja miałam dokładnie tak samo-zobaczysz dobrze będzie,trzymam kciuki

Mariusz_25

10.06.2008 10:24

Odpowiedz

No i znowu tu jestem. Tym razem już niezbyt optymistycznie i bez humoru. Minął rok od ostatniej chemii. Mam w reku wynik kolejnego CT i niestety zmiany węzłowe w porównaniu z poprzednim badaniem (ze stycznia) powiększyły się. Lekarz musi się skonsultować z radiologami od CT i z innymi lekarzami. Potem ma podjąć decyzję co dalej. Wspominał coś jeszcze o niedokładności opisu i że być może trzeba będzie wykonać PET... Nie chce mi się myśleć o tym co może być dalej...

Mariusz_25

09.07.2008 22:14

Odpowiedz

No i już wiem co jest :-( To samo. Na pecie wyszło że jest progresja choroby. Za parę dni zaczynam chemię. Znowu...

baldi

10.07.2008 06:20

Odpowiedz
spoko, nosa do gory i sie nie podlamuj.

zmienia Ci chemie, przeszczepia komoreczki i bedziesz jak nowonarodzony :)

gosia82

10.07.2008 08:30

Odpowiedz

Mariusz czytając twojego posta ugięły mi sie nogi tak bardzo mi przykro, wiem że łatwo mówić ale nie poddawaj się musisz być silny, my tu jesteśmy pamiętaj o tym sama po sobie wiem że mając świadomość że ktoś obok jedzie na tym samym wózku łatwiej jest to przejść pozdrawiam Cię trzymaj się ciepło.

Mariusz_25

17.10.2008 15:04

Odpowiedz
Tak żeby zachować ciągłość skopiuję tu mojego innego posta i będzie to już taka moja mała historia:

autor: Mariusz_25, dodał 2008-10-02 14:44 komentuj
W czerwcu tego roku po wykonaniu kontrolnego CT okazało się niestety, że mam wznowę. Mój lekarz stwierdził, że najpierw dostanę 3 albo 4 kursy ABVD (w tamtym roku miałem 6 kursów - NS1 3 stopień), a potem naświetlania i powinno być ok, bo nie ma dużych zmian. Po 5 wlewach miałem CT. Wyniki są podobno na tyle dobre, że mam mieć jeszcze tylko naświetlania. Przed naświetlaniami lekarz chce jeszcze potwierdzić wyniki CT i skierował mnie na PET. Czekam na ten PET już prawie miesiąc bo podobno należy odczekać po podaniu ostatniego ABVD bo wyniki nie będą dokładne. Czy to prawda?? Jest jakiś czas od podania chemii który trzeba odczekać przed wykonaniem PETa?? Denerwuje mnie już to czekanie. Czy nie powinienem od razu mieć radioterapii????

Nadal czekam na wyniki Petu. Przy okazji zmienił mi się lekarz. Okazuje się że zastosowanie po wznowie leczenie ABVD na mnie nie podziałało (na podstawie ct z września). Dziś miałem kolejne ct dokładniejsze w rejonie płuc, gdzie mam sporo drobnych nacieków najprawdopodobniej ziarniczych (jest mała możliwość że jest to grzybica po chemii dlatego tez zrobią mi bronchoskopię). Już zostałem zakwalifikowany do przeszczepu i w przyszłym tygodniu mam mieć podaną chemie
ICE (Może miał ktoś ten schemat leczenia???? Da się przeżyć??????). Trzymajcie kciuki bo w poniedziałek idę walczyć.

Ewa

17.10.2008 16:29

Odpowiedz

O 17:04, dnia 2008-10-17 Mariusz_25 napisał(-a):

ICE (Może miał ktoś ten schemat leczenia???? Da się przeżyć??????).

Na pewno przeżyjesz:) Chemia silna, ale bardzo dobra na zz. Moja córka miała dwa ICE i przeszła przez nie spokojnie. Jedynie musisz przygotować się na dłuższy pobyt w szpitalu, bo na dziennym jej nie podają. Ponieważ jest dużo silniejsza niż abvd, będą duże spadki wyników i mogą wystąpić problemy w jamie ustnej. Ale na to są sposoby:) Powodzenia!