Mariusz_25
03.07.2007 12:08
W porównaniu z badaniem CT poprzednim (data) nieprawidłowa masa lita najprawdopodobniej węzłowa w przednim górnym śródpiersiu nie uległa istotnej zmianie i jej wymiary w przekroju czołowym wynoszą 69x29mm, w przekroju strzałkowym wymiar przednio-tylny wynosi 30mm. Pojedynczy węzeł chłonny nieprzekraczający 10mm w prawej wnęce. Poza tym nie stwierdzam innych nieprawidłowych mas w obrębie śródpiersia i wnęk. Miąższ płucny bez zmian ogniskowych. Niewielkie pogrubienie przegród międzyrazikowych o charakterze włóknistym przy dolno-tylnych ściankach klp.
W strukturach głębokich szyi uwidoczniły się pojedyncze węzły chłonne zlokalizowane za kątem żuchwy przy wielkich naczyniach szyjnych. Poza tym nie stwierdzam innych nieprawidłowych mas w obrębie szyi.
Węzły chłonne trzewne i zaotrzewne niepowiększone. Wątroba o nieco jednorodnie obniżonej gęstości- cechach niewielkiego stłuszczenia miąższu. Śledziona nieco powiększona o wym. 137x112x80mm. Narządy miąższowe jamy brzusznej bez zmian ogniskowych. Nie stwierdzam płynu w jamie otrzewnej.
Mój lekarz stwierdził, że musi się skonsultować z radiologiem który robił opis, bo stwierdzenie "masa lita najprawdopodobniej węzłowa" nie jest odpowiednie. Poza tym mam być skierowany na PET, które robią podobno tylko w Bydgoszczy i Gliwicach. Po konsultacjach dowiem się też czy dostane dodatkowe 4 wlewy ABVD. Lekarz twierdzi, że nie koniecznie musi to być masa węzłowa, może to być coś innego (obumarła grasica, albo coś innego nie pamietam określenia). Najpewniej będę musiał wziąć te 4 wlewy, bo podobno mniej może mi to zaszkodzić, jeśli to nie węzły, a więcej pomóc jeśli węzły, niż gdybym nie dostał tej chemii lu dostał ją później. Powiedzcie czy ktoś miał podobną sytuację????????
Czy możliwe, że po połowie leczenia planowego (po 6ABVD) miałem CT i wyszło, że ta masa węzłowa w śródpiersiu zmalała o połowę, a teraz jest praktycznie tych samych rozmiarów, co na początku leczenia przed chemią (wtedy miała 34x63x28mm)??????? Czy te 6 ostatnich wlewów nic mi nie pomogło?? Czy może radiolodzy źle interpretują wyniki badań??? Nie wierze, żeby mi zostało aż tyle tego badziewia w śródpiersiu. Podobno PET jest o 100 razy dokładniejszy niż
CT, ale na to badanie muszę czekać ok 3 a może 4 tygodnie, więc pewnie prędzej będzie decyzja, że mam dostać kolejną chemię, bo zanim będą wyniki to minie ponad miesiąc, a moj lekarz nie zaryzykuje tego, że to co tam mam to nie masa węzłowa. Chciał nie chciał najpewniej czeka mnie chemia...
A myślałem, że będzie lepiej.