Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

metoda na zachowanie włosów?

Autor: ksena; gg:2715105 • 18.03.2007 12:15 • 26 odpowiedzi

ksena; gg:2715105

18.03.2007 12:15

Odpowiedz

Czy ktoś z was słyszał o okładach z lodu na głowę podczas przyjmowana chemii? Podobno stosują to w USA z bardzo dobrymi skutkami i wcale nie trzeba tracić włosów. Przy ostatniej chemii(1 chemiia ambulatoryjna) wspomniała o tym pielęgniarka.Podobno mieli jedną pacjentkę, której mama przychodziła z przenośną lodóką na onkologię i podczas przyjmowania chemii robiła córce okłady z lodu na głowę (ręcznik, woreczki z lodem i drugi ręcznik).Podobno zwężone naczynia krwionośne zapobiegają dostaniu się chemii do cebulek włosów. I wystarczy takie okłady robić podczas samego przyjmowania dożylnego chemii.I pielęgniarki mówiły, że włosy miała cały czas. Moja siostra jest po 3 chemii i jeszcze ma włosy, trochę się przeżedziły, ale są.Moze jest sposób na ich zachowanie???

ewu

18.03.2007 12:29

Odpowiedz
Jeden z lekarzy na moim oddziale też mi podobną radę dał. Nie zastosowałam. Straciłam wszystkie włosy, nawet brwi i rzęsy. Nie uśmiechało mi się okładanie głowy lodem i to w środku zimy. Jak dla mnie to paranoja jakaś.
Pozdrawiam.

zogra

18.03.2007 14:06

Odpowiedz

O 13:15, dnia 2007-03-18 ksena; gg:2715105 napisał(-a):

Czy ktoś z was słyszał o okładach z lodu na głowę podczas przyjmowana chemii? Podobno stosują to w USA z bardzo dobrymi skutkami i wcale nie trzeba tracić włosów.

Moj maz leczy sie w USA, jest juz po 7 wlewie i jeszcze ani raz nie spotkalismy osoby okladajacej glowe lodem,

zogra

18.03.2007 14:34

Odpowiedz

O 15:06, dnia 2007-03-18 zogra napisał(-a):

Czy ktoś z was słyszał o okładach z lodu na głowę podczas przyjmowana chemii? Podobno stosują to w USA z bardzo dobrymi skutkami i wcale nie trzeba tracić włosów.

Moj maz leczy sie w USA, jest juz po 7 wlewie i jeszcze ani raz nie spotkalismy osoby okladajacej glowe lodem,

i jeszcze jedno: po 7 chemiach moj maz ma nadal wlosy, no nogach tylko zrobilo mu sie kilka lysych plackow:) tak wiec wcale nie jest regula ze wlosy musza wypasc, nie martw sie na zapas, poza tym toczysz walke o zycie, zatem czy utrata wlosow jest az tak istotna? w razie czego to basebolowki i bandany sa bardzo w modzie. Glowa do gory. Trzymamy kciuki za pomyslnosc leczenia!!!!

Asica

18.03.2007 23:08

Odpowiedz

Czy ktoś z was słyszał o okładach z lodu na głowę podczas przyjmowana chemii?

słyszałam :-)

Podobno stosują to w USA z bardzo dobrymi skutkami i wcale nie trzeba tracić włosów.

Jak juz moglas sie dowiedziec z pozniejszej wypowiedzi Zorgi ("polskiej Hamerykanki";)RACZEJ nie stosuja tego w USA :-)

Na ZACHODZIE zas metode taka stosuja.Nie wiem jak w innych krajach,ale np w Belgii i Francji coraz bardziej popularne i powszechne sie TO robi..

Podobno zwężone naczynia krwionośne zapobiegają dostaniu się chemii do cebulek włosów. I wystarczy takie okłady robić podczas samego przyjmowania dożylnego chemii.

Dokładnie tak jak to opisalas,kiedys(gdy sie leczylam)przedstawila mi OWA metode i zasade jej dzialania belgijska lekarka..Jednakze nawet przy owej metodzie MOZE zdazyc sie,ze wlosy wypadna..jednakze wiekszosc przypadkow,na ktorych stosuje sie owa metode zachowuje upierzenie glowki ;))

Podobno mieli jedną pacjentkę, której mama przychodziła z przenośną lodóką na onkologię i podczas przyjmowania chemii robiła córce okłady z lodu na głowę (ręcznik, woreczki z lodem i drugi ręcznik).

FACHOWO (przynajmniej na Zachodzie;) wyglada to tak,ze jest to taki specjalny kask z lodem zakladany na glowe podczas przyjmowania chemioterapii :-)

ale skoro takie "polskie kombinowanie",jak przedstawilas,przynosi skutki to nie zaszkodzi sprobowac :-)

POWODZENIA!! Dajcie pozniej znac jaki skutek dalo :-)

Asica

18.03.2007 23:38

Odpowiedz

O 15:34, dnia 2007-03-18 zogra napisał(-a):

i jeszcze jedno: po 7 chemiach moj maz ma nadal wlosy, no nogach tylko zrobilo mu sie kilka lysych plackow:) tak wiec wcale nie jest regula ze wlosy musza wypasc,

"tak wiec" Ksena w swoim poscie napisala,ze wlosy jej siostry juz sie przerzadzily po trzeciej chemii,co MOZE byc zapowiedzia,ze straci wloski :((

nie martw sie na zapas, poza tym toczysz walke o zycie,

:/ Walke o zycie toczy

siostra

Kseny

zatem czy utrata wlosow jest az tak istotna?

1.wyobraz sobie,ze

dla kobiety

jest/moze byc BARDZO ISTOTNA..a przynajmniej moze w pewnym momencie spowodowac zle samopoczucie PSYCHOLOGICZNE, a to rowniez ma wplyw na postep w leczeniu..

2.Porownujesz utrate wlosow na nogach u

faceta

z utrata wlosow NA GŁOWIE u

kobiety

??? Sorry, ale to chyba nie ta liga :/ Nawet jesli chodzi o utrate wlosow na glowie w przypadku faceta,to uwierz, NIE JEST TO PORÓWNYWALNE z utrata wlosow u babeczki :((

3.Wiem,ze jestes osoba towarzyszaca/bliska choremu,ale PROSZE CIE, jesli nie wiesz jak jest na miejscu osoby chorej i nie umiesz wykazac empatii poprzez wczucie sie w sytuacje takiej osoby (czyt babeczki tracacej wlosy),to nie zabieraj glosu w takich sprawach :((

w razie czego to basebolowki i bandany sa bardzo w modzie. Glowa do gory.

:/

ksena; gg:2715105

19.03.2007 22:21

Odpowiedz
wielkie dzięki ;)))
więc cos w tym jest, będziemy próbować, a przynajmniej to będzie jakieś urozmaicenie leczenia. Nawet gyby włoski wypadły mamy 2 perueczki, ale jak się zachowają własne to zawsze lepiej i nie zaczyna się pozniej od "zera".
Pozdrawiam

Mariusz_25

22.03.2007 14:35

Odpowiedz

Witam. To jest mój pierwszy post na tym forum. Jestem po 6 wlewie abvd i jeszcze mam włosy :-) Nie wiem czy to coś pomaga, ale pije bardzo dużo soków, z marchewki, jabłek, buraczków itp.

Asica

23.03.2007 20:10

Odpowiedz

O 15:35, dnia 2007-03-22 Mariusz_25 napisał(-a):

Jestem po 6 wlewie abvd i jeszcze mam włosy :-)

fuksiarz :-)))

Nie wiem czy to coś pomaga, ale pije bardzo dużo soków, z marchewki, jabłek, buraczków itp.

Zapewniam Cie,ze soki z marchewki, jabłek, buraczków nie zapobiegaja utracie wlosow :-)) Same takowe pilam w czasie leczenia,a "siano z łba" polecialo :/

Ps.Nie wychylaj sie za bardzo z sokami marchewkowymi na tym forum,bo czesc uzytkownikow MOZE Cie za NIE "zlinczowac" ;-)))

Moonikaaa

23.03.2007 21:10

Odpowiedz

Ja jestem obecnie po 13 wlewie ABVD i Włoski nie wypadły, może nieznacznie sie przerzedziły ale pozatym nic im nie jest. Rownież od początku leczenia pijam dziennie ok pół litra soczku z buraka, jablek i selerku - kto wie może i to coś im pomoglo ;)

renia

25.03.2007 01:06

Odpowiedz

O 22:10, dnia 2007-03-23 Moonikaaa napisał(-a):

Ja jestem obecnie po 13 wlewie ABVD i Włoski nie wypadły, może nieznacznie sie przerzedziły ale pozatym nic im nie jest. Rownież od początku leczenia pijam dziennie ok pół litra soczku z buraka, jablek i selerku - kto wie może i to coś im pomoglo ;)

smieszne.lecze sie w usa i nikogo nie widzialam z lodem na glowie.mi po pierwszej chemi wyszly wlosy tez to przezylam ale nie to przeciez jest najwazniejsze.obecnie wlosy mi odrastaja mam je grube i za to krecone kolezanki mi zazdroszcza.a przynajmniej zobaczylam sie w innej fryzurze.

Asica

25.03.2007 01:24

Odpowiedz

O 03:06, dnia 2007-03-25 renia napisał(-a):

smieszne.lecze sie w usa i nikogo nie widzialam z lodem na glowie.

Wniosek z tego:

Smieszne Stany sa smiesznie opoznione w porownaniu z Europa Zachodnia

zogra

25.03.2007 13:30

Odpowiedz

smieszne.lecze sie w usa i nikogo nie widzialam z lodem na glowie.mi po pierwszej chemi wyszly wlosy tez to przezylam ale nie to przeciez jest najwazniejsze.obecnie wlosy mi odrastaja mam je grube i za to krecone kolezanki mi zazdroszcza.a przynajmniej zobaczylam sie w innej fryzurze.

renia gdzie sie leczysz w USA, moj maz tez sie leczy w stanach w New Jersey,

pozdrawiam

Zosia

renia

27.03.2007 02:23

Odpowiedz

O 15:30, dnia 2007-03-25 zogra napisał(-a):

pozdrawiam

Zosia

Lecze sie na Manhatanie na 1 AV jest to publiczny szpital i z tego co wiem jest dobry.wogole stany sa najlepiej rozwiniete pod tym wzgledem(nowotworow) Do new jersey mam okolo 20-30 min.Mam nadzieje zosia ze maz powraca do zdrowia czego mu zycze

zogra

27.03.2007 03:02

Odpowiedz

O 04:23, dnia 2007-03-27 renia napisał(-a):

O 15:30, dnia 2007-03-25 zogra napisał(-a):

pozdrawiam

Zosia

Lecze sie na Manhatanie na 1 AV jest to publiczny szpital i z tego co wiem jest dobry.wogole stany sa najlepiej rozwiniete pod tym wzgledem(nowotworow) Do new jersey mam okolo 20-30 min.Mam nadzieje zosia ze maz powraca do zdrowia czego mu zycze

to widze ze mieszkamy bardzo niedaleko od siebie. Moj maz leczy sie w Cancer Center przy Hackensack University Medical Center. Mam nadzieje ze Twoje leczenie przebiega w porzadku, my dzisiaj juz poznalismy wyniki CT i PET, ktore maz mial robione dzis rano, wyniki w przyspieszonym trybie bo musieli przyjac go na oddzial z powodu potwornego kaszlu z ktorym antybiotyk nie dal sobie rady

powodzenia w leczeniu a jak bedziesz mogla sie kiedys odezwac i blizej cos powiedziec na temat swojego leczenia to pisz na maila zosiag@optonline.net dzieki

Danka

27.03.2007 15:49

Odpowiedz

.wogole stany sa najlepiej rozwiniete pod tym wzgledem(nowotworow)

No proszę, najlepiej rozwiniete.

zogra

27.03.2007 16:21

Odpowiedz

O 17:49, dnia 2007-03-27 Danka napisał(-a):

Danka

27.03.2007 16:35

Odpowiedz

O 18:21, dnia 2007-03-27 zogra napisał(-a):

zogra

27.03.2007 16:53

Odpowiedz

O 18:35, dnia 2007-03-27 Danka napisał(-a):

Danka

28.03.2007 06:30

Odpowiedz

O 18:53, dnia 2007-03-27 zogra napisał(-a):

O 18:35, dnia 2007-03-27 Danka napisał(-a):