Ziarnica.pl
← Wróć do działu Przeszczep
Przeszczep

Przeszczep

Autor: Kachna • 18.02.2007 17:52 • 23 odpowiedzi

baldi

30.03.2007 05:51

Odpowiedz

O 22:33, dnia 2007-03-29 kolonia napisał(-a):

Wszystkie te rzeczy to wyssane z palca wstrętne brednie.

poczekamy pare lat na rozstrzygniecie w sadzie. wtedy bedzie wiadomo co i jak.

glupota PL systemu karnego jest tak dlugie rozpatrywanie pomowien. za 8 lat nikt nie bedzie pamietal o co w sprawie chodzilo.

a przeciez niewazne, ze to nieprawda - cytat z Kurskiego - "glupi narod i tak to kupi".. :/

Aga z Katowic

30.03.2007 08:37

Odpowiedz

O 15:40, dnia 2007-02-19 Danka napisał(-a):

O 23:06, dnia 2007-02-18 Asica napisał(-a):

O 20:26, dnia 2007-02-18 Danka napisał(-a):

ja akuratnie fundacji U.J. nie polecam.

why?

długo by mówić.

Jak komu jakiekolwiek fundacje nie pasuja, to mozna sie starac w Wojewodzkich Stacjach krwiodawstwa, nie wiem czy we wszystkich, ale np. w Katowicach sa mozliwosci bycia dawca szpiku, czego jestem dowodem. Procedury sa dlugie (brak kasy), ja np. zglosilam swoja chec chyba ze dwa lata temu, ale doczekalam sie i zaprosili mnie na badania.

Iwona

20.06.2007 13:55

Odpowiedz

O 18:52, dnia 2007-02-18 Kachna napisał(-a):

Mój brat przechodził ziarnicę ale jest juz zdrowy dzieki Bogu, a przeszczep nie był potrzebny.

Niedawno sie dowiedziałam że mój znajomy, młody chłopak zaledwie 24 lata przechodzi ostrą białaczkę. Rozmawiałam z nim jest starsznie zdołowany, bo nie może znaleźć dawcy. Wstrząsnął mną ten fakt. W każdej chiwili może go już nie być.

Postanowiłam że oddam szpik. Mnie to wiele nie kosztuje a może uratować czyjeś życie. A tak mało jest dawców. W związku z tym mam parę pytań.

po 1. czy jako osoba chora na cukrzycę typ I mogę być dawcą?

po 2. gdzie się zgłosic?

po 3. czy badanie jest płatne?

po 4. czy to boli? jak przebiega zabieg?

po 5. trzeba byc pełnoletnim? (Ja mam niecałe 16 lat)

No to tyle.

Witaj, z cókrzycą typu I niestety absolutnie dawcą zostać nie możesz

Iwona

20.06.2007 14:00

Odpowiedz

O 13:23, dnia 2007-02-20 Danka napisał(-a):

O 09:39, dnia 2007-02-20 Baldi napisał(-a):

O 09:15, dnia 2007-02-20 gość napisał(-a):

Ja też fundacji uj nie polecam.

dajcie jakies argumenty, do ktorych Ulka Jaworska bedzie mogla sie tutaj ustosunkowac albo skonczcie te jalowa gadke.

baldi, choćby wysokość kwot, jakich życzy sobie FUJ za znalezienie dawcy. I dziwny dość fakt, że przez długi okres miała zawieszone badanie dawców.

Cóż, zanim zaczniecie kogoś oskarżać to zdąbądźcie wiedzę na ten temat. Poszukiwanie dawcy w Fundacji Urszuli Jaworskiej jest BEZPŁATNE> NIKT nie płacvi za poszukiwanie dawców, natomiast badania przez jakiś czas były wstrzymane z prostej przyczyny ponieważ nie było pieniędzy na przebadanie 12 tysięcy osób czekająćych w kolejce. Koszt jednego badania to ok 25o zł więc łatwo obliczyć ile pieniędzy potrzeba.

Ponadto Fundacja nie jest NZOZ i nie jest dotowana przez Ministerstwo zdrowia.

Środki na badania dawcó MUSI pozyskać sama. Od sponsoró, z akcji, darowizn i 1%.

Więc zanim zaczniesz kogoś panno obrażać, to się dowiedx.

Iwona