Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

dotyczy http://tinyurl.com/pkeu6

Autor: sylwiatal • 06.10.2006 13:00 • 25 odpowiedzi

Magda

12.10.2006 12:46

Odpowiedz

O 14:39, dnia 2006-10-12 Wtajemniczona napisał(-a):

a prosze o informacje czy po takim zabiegu trzeba lezec w szpitalu?

Nie, nie trzeba. Co do bólu to najważniejsze jest, żeby trepano wykonał doświadczony lekarz, bo samo znieczulenie miejscowe nie zagwarantuje niestety pełnego komfortu.

Znieczulenie to wogóle nic nie daje moim zdaniem, bo ból tak naprawdę trwa wtedy, gdy lekarz dostanie się do kości i "wysysa" szpik. Na szczęście szybko ten doktor mi to zrobił... Tzn. długo szukał miejsca do wkręcenia się, ale to akurat praktycznie nie bolało... No jak już znalazł to oczywiście ból jak cholera, ale starał się szybko uwinąć, na szczęście, bo jeszcze chwila i bym zabiła jego i pielęgniarkę :) Byłaby to strata dla polskiej onkologii :)bo pan dr podobno jest dobrym onkologiem.

Tylko teraz takie moje przemyślenie: po co trepano jeśli biopsji węzłów Kolega nie ma?? Przecież szpik może mieć zupełnie czysty (tak jak np. ja mam czysty). Chyba jednak biopsja jest najważniejsza i daje 100% wynik. Tak czy nie??

Pozdrawiam

Wtajemniczona

12.10.2006 14:23

Odpowiedz

Chyba jednak biopsja jest najważniejsza i daje 100% wynik. Tak czy nie??

Oczywiście, że tak - o tym fakcie pisało już wiele osób.

fantomasz

12.10.2006 14:56

Odpowiedz

O 11:35, dnia 2006-10-12 Sylwiatal napisał(-a):

daj sobie spokoj z badaniami krwi. hispat, trepano - to sa metody pozwalajace W STU PROCENTACH potwierdzic/wykluczyc nowotwor ukladu chlonnego.

z tych dwoch wolalbym trepanobiopsje, ale czy to badanie moze potwierdzic chlonniaka czy tylko bialaczke? wolalbym dlatgo, ze przynajmniej nie musieli by mnie usypiac - czego panicznie sie boje.

Trepanobiopsje stosuje sie po diagnozie!

np. kiedy -wezeł daje wynik pozytywny,trepanobiopsja stosowana jest w celu okreslenia stponia zaawansowania choroby, czy w szpik nie zalazła ;/

Wiec na poczatek wezeł a pozniej jak by co dopiero trepanobiobsja.

PS. czy wiecie moze jakie sa prawidlowe rozmiary sledziony? bylem na usg i mam lekko powiekszona. 122x55mm.

To znaczy ze nieznacznie, u mnie 12x54mm ;-)

Sylwiatal

12.10.2006 16:32

Odpowiedz

PS. czy wiecie moze jakie sa prawidlowe rozmiary sledziony? bylem na usg i mam lekko powiekszona. 122x55mm.

to drugie to jest grubosc czy szerokosc? bo jesli grubosc to wg normy (4cm) jest powiekszona o 1.5 cm a to juz duzo.

od jakiegos czasu sledziona mnie tez pobolewa, watroba tez. czyli prawdopodobnie cos sie dzieje z ukladem chlonnym. :(

czy sledzone masz tak powiekszona caly czas czy te wyniki, ktore podales sa z czasow leczenia?

Fantomasz

12.10.2006 18:50

Odpowiedz

O 18:32, dnia 2006-10-12 Sylwiatal napisał(-a):

to drugie to jest grubosc czy szerokosc? bo jesli grubosc to wg normy (4cm) jest powiekszona o 1.5 cm a to juz duzo.

No tak na chłopski rozum, to grubosc,prawda ;-)

i nei powiedział bym ze duzo, tylko delikatnie! ponad norme.

od jakiegos czasu sledziona mnie tez pobolewa, watroba tez. czyli prawdopodobnie cos sie dzieje z ukladem chlonnym. :(

od alkoholu co niektórych tez boli ;-)

czy sledzone masz tak powiekszona caly czas czy te wyniki, ktore podales sa z czasow leczenia?

Tak to wyniki spory kawał czasu po leczeniu.

JimmiXzSq

20.05.2017 20:16

Odpowiedz

vNRs4D http://www.LnAJ7K8QSpkiStk3sLL0hQP6MO2wQ8gO.com