Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

dotyczy http://tinyurl.com/pkeu6

Autor: sylwiatal • 06.10.2006 13:00 • 25 odpowiedzi

sylwiatal

06.10.2006 13:00

Odpowiedz
witam.

dotyczy http://tinyurl.com/pkeu6 .

bylem na kontroli w szpitalu. lekarz zrobil przeswietlenie pluc, porownal z 2 zdjeciami zrobionymi 2 miesiace i 3 miesiace temu i stwierdzil, ze wneki w plucach sie troche zmniejszyly. i dalej twierdzi, ze to sarkoidoza.
w ostatnim watku doradzaliscie mi, zeby zapytac o medianoskopie doktora jak juz bede u niego. pytalem i stwierdzil, ze na razie nie potrzeba. wyznaczyl mi termin nastepnej kontroli 'w szpitalu chorob pluc i gruzlicy' za 3 miesiace.
mam nadzieje, ze lekarz wie co robi.
pytalem jednej z osob z www.sowieoczy.pl jakie ewenetualnie badania we wlasnym zakresie powinienem sobie zrobic. zrobilem LDH i wyszlo w normie. mialem robic jeszcze beta2-mikroglobuliny, ale u nas jakos nie moge znalesc labolatorium ktore to robi.
ogolnie nie czuje sie zbyt ok. wrocilem do pracy i czekam na kontrole za 3 miesiace. rodzice mowia, ze prawdopodobnie za bardzo sie przejmuje i ze to oslabienie i bole to nerwy. brakuje mi sil juz nawet o tym myslec. na razie pracuje. poradzcie co ewentualnie moge jeszczcze zrobic. jakie badania? za jakis czas znowu zrobie sobie mofrologie. ostatnio byla ok.

Sylwiatal

06.10.2006 13:01

Odpowiedz

musialem wrocic do pracy, bo konczylo mi sie juz chorobowe a diagnozy nie ma.

justyna

06.10.2006 17:20

Odpowiedz

O 15:01, dnia 2006-10-06 Sylwiatal napisał(-a):

musialem wrocic do pracy, bo konczylo mi sie juz chorobowe a diagnozy nie ma.

Jeżeli podejrzewa sarkoidozę,to powinnieneś trafić do szpitala chorób płuc, tam bronchoskopia i inne badania specjalistyczne, które potwiedza lub nie to podejrzenie. Nie ma co czekać, bo to może się źle skończyć. Sarkoidozę się leczy i ludzie nawet w miarę normalnie żyją. Wiem, bo spotkałam ich w szpitalu, kiedy i u mnie było podejrzenie tej choroby. Ale jednego nie zrobiłam, nie czekałam, kiedy źle się czułam, drążyłam jaki jest tego powód. Dzisiaj wiem, że gdybym odpuściła, to może byłabym już tam na "górze". Pozdrawiam.

Sylwiatal

07.10.2006 08:44

Odpowiedz

Jeżeli podejrzewa sarkoidozę,to powinnieneś trafić do szpitala chorób płuc, tam bronchoskopia i inne badania specjalistyczne, które potwiedza lub nie to podejrzenie. Nie ma co czekać, bo to może się źle skończyć. Sarkoidozę się leczy i ludzie nawet w miarę normalnie żyją. Wiem, bo spotkałam ich w szpitalu, kiedy i u mnie było podejrzenie tej choroby. Ale jednego nie zrobiłam, nie czekałam, kiedy źle się czułam, drążyłam jaki jest tego powód. Dzisiaj wiem, że gdybym odpuściła, to może byłabym już tam na "górze". Pozdrawiam.

bylem w szpitalu chorob pluc. 2 razy. jest to specjalista chorob pluc i gruzlicy - profesor. bylem tez u niego prywatnie. mialem bronchoskopie i mialem takze wycinane wezly nadobojczykowe. sarkoidoza z tych badan sie nie potweirdzila. koncza mi sie pomysly w jaki dodatkowy sposob moglbym jeszcze sobie pomoc. pojscie od razu na onkologie i tak niczego nie da, bo bez diagnozy mnie nie przyjma nigdzie. czy moge zrobic jakies badania krwi potwierdzajace lub wykluczajace nowotwor, lub moze wzbudzajace zainteresowanie? sam medianoskopi sobie nie zrobie. a zmieniac lekarza za lekarzem to tez nie jest dobry pomysl. sam tez probowalem drazyc temat. przypuszczalem na poczatku, ze moze to wzielo sie z plamki pod nosem, ktora na poczatku zostala zdiagnozowana przez dermatologa jako rak podstawnokomorkowy. po pobraniu wycinka przez chirurga onkologa okazalo sie, ze jest to zwykle rogowacenie. sam robilem sobie mnostwo badan krwi.

w jaki sposob Ty drazylas temat? mnie koncza sie juz sily i wiara w lekarzy. jescze nigdy mi nie pomogli. mialem z nimi stycznosc juz kilka razy, ale za kazdym razem zawiodlem sie w 100% na nich.

prawdopodobnie tak mi jest pisane. nie jestem bierny. sam zglosilem sie do lekarza i tez staram sie z nimi wspolpracowac. po prostu mam chyba takie nieszczescie.

Sylwiatal

10.10.2006 10:55

Odpowiedz
mam jeszcze jedno pytanie. czy chlonniak, albo ziarnica przerzuca sie do mozgu? od jakiegos czasu mam pobolewania z obu stron z tylu glowy.

do tego doszedl jeszcze swiad skory, ktory (wydaje mi sie ze ) mialem wczesniej, ale nie zwracalem na niego uwagi.

:(

chyba po mnie. znowu zaczynaja sie bezsenne noce, a rano do pracy.
prosze pomozcie w kwesti tego jakie ewentualnie badania krwi jestem sobie zrobic we wlasnym zakresie. pytalem kilka labolatoriow o to czy robia beta2 - mikroglobuline, ale niestety nikt u nas tego nie robi.

robilem sobie miesiac temu proteinogram bialek.
wyniki mam nastepujace:

albuminy 54 (norma 60-71) - OBNIZONY
alfa1-globuliny 4.1 (norma 1.4 - 2.9) -PODWYZSZONY
alfa2-globuliny 12.6 (norma 7 - 11) - PODWYZSZONY
beta-globuliny 10.8 (norma 8 - 13) - W NORMIE
gamma-globuliny 18.5 (norma 9 - 16) - PODWYZSZONY

pokazywalem te wyniki lekarzowi, ktory mnie prowadzi. stwierdzil, ze nie sa to duze rozbieznosci.

prosze o zerkniecie na te wyniki.
dziekuje z gory za pomoc.

Sylwiatal

10.10.2006 11:00

Odpowiedz

mam jeszcze jedno pytanie. czy chlonniak, albo ziarnica przerzuca sie do mozgu? od jakiegos czasu mam pobolewania z obu stron z tylu glowy.

dodam tylko jeszcze:

pamietam, ze dokladnie rok temu przez 2 tygodnie bolala mnie dosc mocno glowa z jednej strony. bylem wtedy na wyjezdzie. bol tlumilem srodkami przeciwbolowymi. potem mi przeszlo i tak naprawde jakichs niepokojacych objawow nie mialem, tak wiec zapomnialem o tym. w miedzyczasie mialem tez bole miesni (trwajace okolo tygodnia, poltora), ale i one ustapily.

Sylwiatal

10.10.2006 11:01

Odpowiedz

dodam tylko jeszcze:

pamietam, ze dokladnie rok temu przez 2 tygodnie bolala mnie dosc mocno glowa z jednej strony. bylem wtedy na wyjezdzie. bol tlumilem srodkami przeciwbolowymi. potem mi przeszlo i tak naprawde jakichs niepokojacych objawow nie mialem, tak wiec zapomnialem o tym. w miedzyczasie mialem tez bole miesni (trwajace okolo tygodnia, poltora), ale i one ustapily.

no i tego roku w maju - bum - zaczely sie problemy, ktore opisywalem w watku z linka podanego w temacie.

baldi

10.10.2006 11:05

Odpowiedz

O 12:55, dnia 2006-10-10 Sylwiatal napisał(-a):

mam jeszcze jedno pytanie.

zanim je zadasz przypomnij sobie cos z poprzedniego watku:

O 17:23, dnia 2006-09-20 Sylwiatal napisał(-a):

O 14:34, dnia 2006-09-20 Baldi napisał(-a):

chloniak. przez jedno "n" ;-)

tyle na poczatek.

ok.

juz sobie przypomniales, prawda? ;-) ja wiem, ze to jest generalnie czepialstwo. ale po co masz pisac przez dwa "n" jesli sie to pisze i wymawia przez jedno.

czy chlonniak przerzuca sie do mozgu?

cos mi swita, ale pewnosci jako takiej nie mam, bo w chloniakach nieziarniczych nie siedze. wiem jednak, ze w przypadku czesci chloniakow podaje sie chemie bezposrednio do plynu mozgowo-rdzeniowego.

od jakiegos czasu mam pobolewania z obu stron z tylu glowy. do tego doszedl jeszcze swiad skory, ktory (wydaje mi sie ze) mialem wczesniej, ale nie zwracalem na niego uwagi.

no ale to sa najmniej wazne (moim zdaniem) elementy. no bo gdzie i kiedy ten hispat w koncu?

chyba po mnie. znowu zaczynaja sie bezsenne noce, a rano do pracy.

nie marudz. pelnia byla 7-9.X.2006 :-) ja tez spac nie moglem.

prosze pomozcie w kwesti tego jakie ewentualnie badania krwi jestem sobie zrobic we wlasnym zakresie. pytalem kilka labolatoriow o to czy robia beta2 - mikroglobuline, ale niestety nikt u nas tego nie robi.

daj sobie spokoj z badaniami krwi. hispat, trepano - to sa metody pozwalajace W STU PROCENTACH potwierdzic/wykluczyc nowotwor ukladu chlonnego.

pokazywalem te wyniki lekarzowi, ktory mnie prowadzi. stwierdzil, ze nie sa to duze rozbieznosci.

wiec jesli tak stwierdzil, to znaczy, ze tak jest.

prosze o zerkniecie na te wyniki.

mysle, ze nikt nie udzieli Ci sensownej informacji na ten temat (i - serio - wolalbym sie mylic).

Wtajemniczona

10.10.2006 11:24

Odpowiedz

Niestety nowotwory hematologiczne mogą naciekać centralny system nerwowy - szczególną tendencję do tego mają niektóre ich typy np. chłoniak limfoblastyczny z komórek pre-T. Dlatego w schematach leczenia często znajduje się wielokrotna aplikacja cytostatyków dokanałowo oraz radioterapia mózgu - nawet w przypadkach, kiedy nie ma na istnienie nacieku jednoznacznych dowodów (czyli hist.-pat.) a typ chłoniaka wykazuje do tego szczególną tendencję. Pośrednio sugerować o nacieku w CSN mogą objawy neurologiczne (bóle głowy, rwa kulszowa itp.), także podwyższony poziom białka w płynie mózgowo-rdzeniowym (nawet przy nie stwierdzeniu w nim komórek nowotworowych).

Sylwiatal

10.10.2006 11:26

Odpowiedz

juz sobie przypomniales, prawda? ;-) ja wiem, ze to jest generalnie czepialstwo. ale po co masz pisac przez dwa "n" jesli sie to pisze i wymawia przez jedno.

przepraszam, bardzo zapominalski jestem z natury.

czy chlonniak przerzuca sie do mozgu?

cos mi swita, ale pewnosci jako takiej nie mam, bo w chloniakach nieziarniczych nie siedze. wiem jednak, ze w przypadku czesci chloniakow podaje sie chemie bezposrednio do plynu mozgowo-rdzeniowego.

a w przypadku ziarnicy?

od jakiegos czasu mam pobolewania z obu stron z tylu glowy. do tego doszedl jeszcze swiad skory, ktory (wydaje mi sie ze) mialem wczesniej, ale nie zwracalem na niego uwagi.

no ale to sa najmniej wazne (moim zdaniem) elementy. no bo gdzie i kiedy ten hispat w koncu?

na medianoskopie moze skierowac mnie tylko lekarz. a ten, jak ostanio bylem na kontroli, stwierdzil, ze medianoskopii nie trzeba.

nie wiem, czy nie zrezygnowac z tego szpitala chorob pluc i gruzlicy. wydawal mi sie on rozsadny - przeciez tam tez spotykaja sie z chlonniakami.

moze za bardzo zaufalem lekarzowi, a moze za bardzo boje sie diagnozy i prawdy i za bardzo chce byc jeszcze przez jakis czas ze swoja rodzina. :(

baldi

10.10.2006 12:23

Odpowiedz

O 13:26, dnia 2006-10-10 Sylwiatal napisał(-a):

a w przypadku ziarnicy?

CHYBA RACZEJ NIE. =ja sie nie spotkalem

na medianoskopie moze skierowac mnie tylko lekarz. a ten, jak ostanio bylem na kontroli, stwierdzil, ze medianoskopii nie trzeba.

czyli: jesli lekarz mowi, ze nie trzeba to znaczy, ze nie trzeba. pomysl czy zgadzasz sie z tym stwierdzeniem.

nie wiem, czy nie zrezygnowac z tego szpitala chorob pluc i gruzlicy. wydawal mi sie on rozsadny - przeciez tam tez spotykaja sie z chlonniakami.

chloniakami. przez jedno "n".

jesli wydawal Ci sie rozsadny to zostan tam. i zeby bylo jasne - ja Cie z niego nei mialem/nie mam zamiaru wyganiac (o ile _wydawalo_ Ci sie, ze mialem).

moze za bardzo zaufalem lekarzowi

a moze szukasz u siebie nowotworu, ktorego nie ma?

a moze za bardzo boje sie diagnozy i prawdy i za bardzo chce byc jeszcze przez jakis czas ze swoja rodzina. :(

no wybacz, ale fakt, ze masz diagnoze lub to, ze jej nie masz ma sie nijak do tego jak dlugo dane Ci bedzie jeszcze pozyc na tym swiecie.

zastanow sie dobrze: co chcesz osiagnac? lekarz powiedzial Ci co ewentualnie Ci jest, dal skierowanie, itp. gadales z lekarzem z sowich oczu (jak podejrzewam), kazal Ci zrobic pewne badania, zrobiles je i nic z nich wlasciwie nie wyniklo. to, ze Cie glowa boli, masz swiad (a moze go nie masz?) to sa sprawy jakby naprawde drugorzedne.

nikt nie poradzi Ci tak dobrze jak TWOJ WLASNY LEKARZ. chcesz wykluczyc u siebie chloniaki? zrob badania o ktorych pisalem wczesniej. jesli ZADEN LEKARZ nie bedzie chcial Ci ich zlecic/wykonac to wiesz co to oznacza, prawda? ZE NIE WIDZA PODSTAW U CIEBIE DO CHLONIAKA (juz pomijam czy ziarniczego czy nie). a na co mozesz byc chory? naprawde nie wiem. nie jestem lekarzem.

Sylwiatal

12.10.2006 09:35

Odpowiedz

daj sobie spokoj z badaniami krwi. hispat, trepano - to sa metody pozwalajace W STU PROCENTACH potwierdzic/wykluczyc nowotwor ukladu chlonnego.

z tych dwoch wolalbym trepanobiopsje, ale czy to badanie moze potwierdzic chlonniaka czy tylko bialaczke? wolalbym dlatgo, ze przynajmniej nie musieli by mnie usypiac - czego panicznie sie boje.

PS. czy wiecie moze jakie sa prawidlowe rozmiary sledziony? bylem na usg i mam lekko powiekszona. 122x55mm.

121277

12.10.2006 09:47

Odpowiedz

O 11:35, dnia 2006-10-12 Sylwiatal napisał(-a):

z tych dwoch wolalbym trepanobiopsje, ale czy to badanie moze potwierdzic chlonniaka czy tylko bialaczke? wolalbym dlatgo, ze przynajmniej nie musieli by mnie usypiac - czego panicznie sie boje.

PS. czy wiecie moze jakie sa prawidlowe rozmiary sledziony? bylem na usg i mam lekko powiekszona. 122x55mm.

Śledziona

Długość <11,0cm

Szerokość <7,0cm

Grubość <4,0cm

Zyła śledzionowa <1,0cm

Masz po lewej link do działu USG, nawet strzałką pokazany.

Zapraszam do lektury.

Sylwiatal

12.10.2006 10:02

Odpowiedz

Śledziona

Długość <11,0cm

Szerokość <7,0cm

Grubość <4,0cm

Zyła śledzionowa <1,0cm

czyli w moim przypadku 55 to grubosc czy szerokosc? - nie wiadomo. jezeli grubosc to duzo powiekszona.

a co do tej trepanobiopsji? czy po tym zabiegu trzeba byc hospitalizowanym?

121277

12.10.2006 10:18

Odpowiedz

O 12:02, dnia 2006-10-12 Sylwiatal napisał(-a):

Śledziona

Długość <11,0cm

Szerokość <7,0cm

Grubość <4,0cm

Zyła śledzionowa <1,0cm

czyli w moim przypadku 55 to grubosc czy szerokosc? - nie wiadomo. jezeli grubosc to duzo powiekszona.

Raczej nie grubość. Więc tylko szerokośc nieco ponad norme wybiega.

Sylwiatal

12.10.2006 10:27

Odpowiedz

Raczej nie grubość. Więc tylko szerokośc nieco ponad norme wybiega.

miales na mysli dlugosc?

a grubosci na USG nie podaja?

Wtajemniczona

12.10.2006 11:40

Odpowiedz

z tych dwoch wolalbym trepanobiopsje, ale czy to badanie moze potwierdzic chlonniaka czy tylko bialaczke?

Trepano to także diagnostyka chłoniaków.

sylwiatal

12.10.2006 12:19

Odpowiedz

O 13:40, dnia 2006-10-12 Wtajemniczona napisał(-a):

z tych dwoch wolalbym trepanobiopsje, ale czy to badanie moze potwierdzic chlonniaka czy tylko bialaczke?

a prosze o informacje czy po takim zabiegu trzeba lezec w szpitalu?

Magda

12.10.2006 12:24

Odpowiedz

O 14:19, dnia 2006-10-12 sylwiatal napisał(-a):

O 13:40, dnia 2006-10-12 Wtajemniczona napisał(-a):

Nie, nie trzeba. Chyba 10 minut się siedzi i już, o ile pamiętam. Staram się nic z tego zabiegu nie pamiętać, bo bolał jak cholera :)

Pozdrawiam

Wtajemniczona

12.10.2006 12:39

Odpowiedz

Nie, nie trzeba. Co do bólu to najważniejsze jest, żeby trepano wykonał doświadczony lekarz, bo samo znieczulenie miejscowe nie zagwarantuje niestety pełnego komfortu.