Ziarnica.pl
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie
Forum
☰
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie użytkownika
← Wróć do wątku
Forum Czy mam ziarnicę?
Odpowiedź w wątku: wezly chlonne srodpiersia
Komentujesz wpis użytkownika
Wtajemniczona
Nick
E-mail (opcjonalnie)
Treść odpowiedzi
O 16:29, dnia 2006-09-20 Wtajemniczona napisał(-a): > > co to jest trepanobiopsja? > Trepanobiopsja to pobranie próbki kości ze szpikiem (zazwyczaj w znieczuleniu miejscowym, z kości miednicy), w celu oceny struktuty przestrzennej szpiku kostnego. Pobranie do badania szpiku kostnego jest niezbędne u prawie wszystkich chorych na choroby hematologiczne. > > i czy w przypadku powiekszonych wezlow srodpiersia ten zabieg wyjasnil by wszystko? > Nie koniecznie wyjaśnił by wszystko, ale mógłby poszerzyć obraz Twojej choroby. > Wiem, że hematolodzy często zalecają wykonaie trepanobiopsji przy powiększonych węzłach aby wykluczyć lub potwierdzić obecność patologicznych komórek w szpiku. Po za tym niepokoją mnie Twoje bóle kostne. Najważniejsza jest jednak ocena węzła przez patologa - ona wyjaśniłaby wszystko. Ciekawa jestem jakie masz objawy bezpośrednio związane z powiększonym węzłem w śródpiersiu. Czy oprócz ucisku na żyłę cos jeszcze Ci dolega, np. ze strony płuc - jakieś kłucie, spłycony oddech itp.?
B
I
Lista
1.
Link
Wyślij odpowiedź