Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

wezly chlonne srodpiersia

Autor: Sylwiatal • 20.09.2006 12:10 • 19 odpowiedzi

Sylwiatal

20.09.2006 12:10

Odpowiedz
witam.

mam 31 lat.
objawy mojej choroby zaczely sie 23 maja. bole miesni i stawow oraz
opuchniete obie kostki nog. po leczeniu przez reumatologa - bez efektu - zdecywoalem
sie na pojscie na oddzial wewnetrzny. w badaniach RTG oraz TK wyszlo ze mam
powiekszone wezly chlonne srodpiersia. TK wykazalo takze male guzki w prawym
plucu. - dokladny opis moge podeslac.
miesiac po wyjsciu ze szpitala w czestochowie zaczalem pokaslywac. i ten
stan utrzymuje sie do dzisiaj. czasami kaszle przez 2 minuty dziennie i spokoj, czasami
mam przerwe 2 dniowa i nic sie nie dzieje. jak mnie juz zlapie to mam takze
swistanie w plucach.
z czestochowy wypisano mnie do Zabrza (Kliniki Chorob Pluc i Gruzlicy) z
rozpoznaniem sarkoidozy. pierwszy raz trafilem tam 22 czerwca i lezalem tydzoen
czasu. bronchoskopia oraz wyciecie wezlow chlonnych nadobojczykowych nie
potwierdzila sarkoidozy. zostalem wypisany z podejrzeniem sarkoidozy do domu i
kontrola za miesiac. po miesiacu trafilem do klikiki na 2 dni. zrobiono mi krew
+ mocz oraz RTG. wypisano mnie takze do domu z zaleceniem kontroli 2
pazdziernika. teraz mam znowu jechac na kontrole.

tak w skrocie chcialem opisac moj przypadek, aby nie zanudzac.
czuje sie coraz gorzej. chcialem nawet wrocic do pracy, ale dokucza mi bol
miesni i kosci - od 2 tygodni. tydzien temu sam zrobilem sobie badania krwi (morfologia +
rozmaz i mocz) - w normie.
elektroforeza bialek - w miare w normie. jakies 2 lata temu pojawila mi sie
plamka pod nosem. stwierdzilem, ze to moze byc tez cos zlosliwego i ze ta
cala historia mogla zaczac sie wlasnie od tego. bylem u oknologa i po pobraniu
wycinka okazalo sie, ze jest ok. rogowacenie naskorka.
mam jeszcze 2 czy 3 zmiany skorne (szare niewypukle plamki), ale w szpitalu
w zabrzu stwierdzili, ze jest to lupiez pstry i przepisano masci, ktore
niestety za bardzo nie pomagaja. aha... podczas pierwszego pobytu w szpitalu
mialem troche podwyzszone bialko w moczu. ale po kolejnych badaniach okazalo sie,
ze jest tez ok. przez te 3 miesiace troche sie glodzilem i zalamywalem swoim
stanem (potrafilem nie jesc przez 2 dni a potem zjesc paluszki i znowu nie
jesc). psychicznie jestem tez troche zalamany. od maja stracilem na wadze 20kg.
ostatnio zona zmusza mnie do jedzenia i troche przytylem w ciagu 2 tyg. 5
kg.

moje pytanie brzmi czy moze to byc ziarnica lub chlonniak. wiem, ze bez
badania hist. nie da sie tego okreslic, ale czy np. wyniki krwi (morfologia +
rozmaz) pomagaja jakos okreslic czy to moze byc chlonniak? lekarz, ktory mnie
prowadzi od 3 miesiecy twierdzi, ze jestem zdrowy i ze to jest napewno
sarkoidoza - mimo tego, ze badania tego nie potwierdzily.
boje sie, ze trace na czasie. zadnych innych wezlow chlonnych nie mam
powiekszonych. tylko te w srodpiersiu. to one naciskajac na zyle dolna
prawdopodobnie powodowaly opuchlizne kostek obu nog. w tej chwili nie mam juz tej
opuchlizny, ale mam inne niepokojoce obawy o ktorych pisalem.

prosze o odpowiedz czy moje objawy moga przypominac objawy tej choroby.

z gory dziekuje.

Piotr.

baldi

20.09.2006 12:34

Odpowiedz

chloniak. przez jedno "n" ;-)

tyle na poczatek.

O 14:10, dnia 2006-09-20 Sylwiatal napisał(-a):

moje pytanie brzmi czy moze to byc ziarnica lub chlonniak. wiem, ze bez badania hist.

wiec jesli wiesz, to pytanie jest bez sensu. bo to, że Ci napisze "może" wlasciwie nic Ci nie da. a nie znajac Cie kompletnie moze sie okazac, ze jedno slowo - "moze" - przyprawi Cie o bol glowy, depresje, byc moze nawet w konsekwencji zawal i zgon.

czy np. wyniki krwi (morfologia + rozmaz) pomagaja jakos okreslic

zapewne wiesz, ze podwyzszony odczyn biernackiego moze swiadczyc o wielu chorobach lub tylko o stanach zapalnych. wiec odpowiedz brzmi: tak. tylko co Ci to daje? nadal nic.

boje sie, ze trace na czasie. zadnych innych wezlow chlonnych nie mam powiekszonych. tylko te w srodpiersiu.

no to moze jakas biopsja ich.

prosze o odpowiedz czy moje objawy moga przypominac objawy tej choroby.

mogą. kwestia tego: czy są?

Wtajemniczona

20.09.2006 13:00

Odpowiedz
A może przydałaby się trepanobiopsja szpiku?
Radzę koniecznie skontaktować się z hematologiem.
Nie muszę chyba dodawać, że najważniejsza jest trafna i szybka diagnoza.
Powodzenia.

Sylwiatal

20.09.2006 15:23

Odpowiedz

O 14:34, dnia 2006-09-20 Baldi napisał(-a):

chloniak. przez jedno "n" ;-)

tyle na poczatek.

ok.

wiec jesli wiesz, to pytanie jest bez sensu. bo to, że Ci napisze "może" wlasciwie nic Ci nie da. a nie znajac Cie kompletnie moze sie okazac, ze jedno slowo - "moze" - przyprawi Cie o bol glowy, depresje, byc moze nawet w konsekwencji zawal i zgon.

tak naprawde to w dolku jestem juz od kilku miesiecy. do tego stopnia, ze zmuszony bylem zaczac brac srodki psychotropowe. nie moglem spac. caly czas dreczyly mnie leki. i to nie jest tak, ze jestem hipohondrykiem. po prostu mam objawy, meczy mnie to, a diagnozy nie ma. po prostu zaufalem lekarzowi, ktory mnie prowadzi. wszyscy dookola mowia, zeby ufac lekarzowi. ten jeden jedyny raz (mialem nadzieje), ze lekarz mi pomoze (przynajmniej trafna diagnoza). a tutaj od 4 miesiecy od szpitala do szpitala i tak naprawde nic z tego nie wynika.

2 pazdziernika mam jechac na kontrole. w moim przypadku badanie zwane medianoskopią mogloby wyjasnic co jest nie tak - pobieranie wezlow z klatki piersiowej. tyle, ze do tej pory lekarz z medianoskopia zwlekal twierdzac, ze nie chce minie obciazac tym zabiegiem (bo jest troche ryzykowny - jak kazdy pod znieczuleniem). z jednej strony sie ciesze, ale z drugiej nic nie wiadomo.

ciekawe czy teraz zdecyduje sie mnie wyslac na oddzial chirurgiczny.

Sylwiatal

20.09.2006 15:24

Odpowiedz

O 15:00, dnia 2006-09-20 Wtajemniczona napisał(-a):

A może przydałaby się trepanobiopsja szpiku?

Radzę koniecznie skontaktować się z hematologiem.

Nie muszę chyba dodawać, że najważniejsza jest trafna i szybka diagnoza.

Powodzenia.

co to jest trepanobiopsja?

i czy w przypadku powiekszonych wezlow srodpiersia ten zabieg wyjasnil by wszystko?

baldi

20.09.2006 15:41

Odpowiedz
na pewno juz przeczytales, ze jedyna sensowna metoda diagnostyczna pozwalajaca powteirdzic (badz byc moze w Twoim przypadku - wykluczyc) jest pobranie powiekszonego wezla w calosci i zbadanie go pod mikroskopem.

nie opisywales (no ale to zbedne w sumie) gdzie dokladnie znajduja sie te Twoje powiekszone wezly, bo moze sie okazac, ze bedzie potrzebna torakotomia albo tak jak pisalem medianoskopia czy moze jeszcze cos innego. jesli masz _nadal_ powiekszone wezly to _moim zdaniem_ lekarz nei powinien sie ociagac.
Ty rowniez i stymulowac go odpowiednio do dzialania.

Wtajemniczona

20.09.2006 16:29

Odpowiedz

Trepanobiopsja to pobranie próbki kości ze szpikiem (zazwyczaj w znieczuleniu miejscowym, z kości miednicy), w celu oceny struktuty przestrzennej szpiku kostnego. Pobranie do badania szpiku kostnego jest niezbędne u prawie wszystkich chorych na choroby hematologiczne.

i czy w przypadku powiekszonych wezlow srodpiersia ten zabieg wyjasnil by wszystko?

Nie koniecznie wyjaśnił by wszystko, ale mógłby poszerzyć obraz Twojej choroby.

Wiem, że hematolodzy często zalecają wykonaie trepanobiopsji przy powiększonych węzłach aby wykluczyć lub potwierdzić obecność patologicznych komórek w szpiku. Po za tym niepokoją mnie Twoje bóle kostne. Najważniejsza jest jednak ocena węzła przez patologa - ona wyjaśniłaby wszystko. Ciekawa jestem jakie masz objawy bezpośrednio związane z powiększonym węzłem w śródpiersiu. Czy oprócz ucisku na żyłę cos jeszcze Ci dolega, np. ze strony płuc - jakieś kłucie, spłycony oddech itp.?

baldi

20.09.2006 17:50

Odpowiedz

O 17:41, dnia 2006-09-20 Baldi napisał(-a):

tak jak pisalem medianoskopia

tfu-tfu.

TAK JAK PISALES.

do skracania linkow uzyj tinyurl na przyklad.

Sylwiatal

21.09.2006 04:47

Odpowiedz

O 19:50, dnia 2006-09-20 Baldi napisał(-a):

O 17:41, dnia 2006-09-20 Baldi napisał(-a):

tak jak pisalem medianoskopia

tfu-tfu.

TAK JAK PISALES.

do skracania linkow uzyj tinyurl na przyklad.

dlaczego zniknal moj ostatni post?

ten z linkiem.

Zoisyte

21.09.2006 05:27

Odpowiedz

O 18:29, dnia 2006-09-20 Wtajemniczona napisał(-a):

Trepanobiopsja to pobranie próbki kości ze szpikiem (zazwyczaj w znieczuleniu miejscowym, z kości miednicy), w celu oceny struktuty przestrzennej szpiku kostnego. Pobranie do badania szpiku kostnego jest niezbędne u prawie wszystkich chorych na choroby hematologiczne.

Wiem, że hematolodzy często zalecają wykonaie trepanobiopsji przy powiększonych węzłach aby wykluczyć lub potwierdzić obecność patologicznych komórek w szpiku. Po za tym niepokoją mnie Twoje bóle kostne. Najważniejsza jest jednak ocena węzła przez patologa - ona wyjaśniłaby wszystko. Ciekawa jestem jakie masz objawy bezpośrednio związane z powiększonym węzłem w śródpiersiu. Czy oprócz ucisku na żyłę cos jeszcze Ci dolega, np. ze strony płuc - jakieś kłucie, spłycony oddech itp.?

Ja bym najpierw cisnął o pobranie węzła, tudzież wycinka.

Koniecznie trzeba zobaczyć co siedzi w tych powiększonych w śródpiersiu.

Obym się mylił, ale to może wyglądać na ZZ.

Sam miałem bardzo podobne objawy od strony śródpiersia, zanim mi wyskoczył węzeł nad obojczykiem.

Dlatego jak najszybciej trzeba zrobić badania histopatologiczne.

A trepanobiopsję w następnej kolejności.

Sylwiatal

21.09.2006 06:11

Odpowiedz

dlaczego zniknal moj ostatni post?

ten z linkiem.

sprobuje jeszcze raz.

jesli chodzi o wynik tomografi to wyglada on tak:

TK z kontrastem.

w seg. I/II VI pliuca prawego konsolidacja tk. pluc pod postacia zmian siateczkowo - guzkowych. W obrazie wnek i srodpiersia struktur patologicznych nie uwidoczniono. Przekroje tchawicii oskrzeli w granicach normy. Wezly chlonne powiekszone w okolicach łuku aorty do 1.3 cm, w oknie aortalno-plucnym, w srodpiersiu przednim oraz przed rozwidleniem tchawicy. serce i duze naczynia zmian nie wykazuja.

objawy to kaszel. niekiedy jak mnie zlapie to trzyma przez 10 minut. podczas kaszlu mam swiszczenie w plucach.

niekiedy przez 2 -3 dni jest dobrze.

PS.

PS. od 4 miesiecy jestem na chorobowym ze wzgledu na stan zdrowia.

wiem, ze wielu z Was (tych pracujacych) mialo napewno ten sam problem co ja z ZUSem i swiadczeniami.

prosze o zerkniecie na watek na grupach dyskusyjnych w ktorym opisalem moj problem z konczacym sie juz okresem chorobowym. tutaj tez nie wiem co robic. konczy mi mie chorobowe a diagnozy nie ma, leczenia tez. kadry z pracy chca jednoznacznego okreslenia czy wracam do pracy czy nie - od lekarza prowadzacego. dzisiaj dostalem polecony z kadr z pracy, zebym przedstawil lekarzowi prowadzacemu wniosek o przyznanie swiadczenia rehabilitacyjnego lub renty inwalidzkiej. ale swiadczenie rehab. przyznaje sie jesli sa jakies rokowania na poprawe zdrowia z tego co wiem. a jesli nie mam diagnozy to co lekarz bedzie w stanie powiedziec - nic.

watek jest na:

http://tinyurl.com/kwjtj

dziekuje.

justyna

21.09.2006 17:37

Odpowiedz

Opisałeś objawy, które również były u mnie. Jeśli mogę doradzić, to koniecznie naciskaj lekarza na pobranie węzła chłonnego śródpiersia - operacyjne, to da jasność, co do diagnozy. U mnie właściwie TK wykazało podejrzenie ziarnicy, badanie węzła określiło rodzaj chłoniaka. Oprócz powiększonych węzłów śródpiersia, kaszlu, podwyższonego OB, bólów mięśni miałam jeszcze nocne poty i ogólnie byłam bardzo słaba. Potem lekki kaszelek pogłębił się do kaszlu wielkiego, że miałam trudności z oddychaniem. Wszystko trwało 3 miesiące, od pierwszych objawów do pierwszej chemii. Nie była to typowa ziarnica, tylko chłoniak nieziarniczy. Dlatego nie zwlekaj, proś o badanie węzła. U mnie też było podejrzenie sarkoidozy, a dzisiaj jestem juz po leczeniu i jestem zdrowa. Życzę powodzenia.

Asica

21.09.2006 22:12

Odpowiedz
Historyjka jednego z ZZiarniaczkow (jakos ostatnio jest nieuchwytny wiec opowiem za niego;):
Chlop - okaz zdrowia ,zadnych dolegliwosci..Trenuje sobie jakies walki wschodnie, robi kurs ochroniarski..na jednych z zajec nie zdazyl sie obronic przed niefortunnym,mocnym ciosem w klate..pojawia sie bol w srodpiersiu..bol utrzymuje sie kilka dni,wiec chlop wali do lekarza..pozniej trafia do szpitala..jakies tam badanka

Sylwiatal

22.09.2006 11:37

Odpowiedz

"Niefortunny" cios spowodowal przesuniecie sie powiekszonego wezla i nacisk na jakis narzad..gdyby nie to,chlop moze nadal "hodowalby" ZZ :/.. "Szczescie w nieszcześciu"..skonczylo sie "tylko" na IIA.

szczescie w nieszczesciu.

ja pamietam ze slabo to ja sie czulem juz dosc dawno, ale ze wzgledu na prace jaka wykonuje traktowalem to jako zmeczenie.

a teraz powazne objawy, ktore pojawily sie juz 4 miesiace temu, i brak diagnozy moze rokowac bardzo zle. :(

Sylwiatal

23.09.2006 06:07

Odpowiedz

O 18:29, dnia 2006-09-20 Wtajemniczona napisał(-a):

a mam jeszcze jedno pytanie:

prosze o informacje czy tak podwyzszone wartosci elektroforezy białek (poza obnizonymi

albuminami) to juz jest problem?

albuminy 54 (norma 60-71) - OBNIZONY

alfa1-globuliny 4.1 (norma 1.4 - 2.9) -PODWYZSZONY

alfa2-globuliny 12.6 (norma 7 - 11) - PODWYZSZONY

beta-globuliny 10.8 (norma 8 - 13) - W NORMIE

gamma-globuliny 18.5 (norma 9 - 16) - PODWYZSZONY

dziekuje za informacje

Sylwiatal

26.09.2006 15:44

Odpowiedz

dlaczego moglby poszerzyc obraz choroby?

przepraszam, ze zadaje banalne pytania.

Wtajemniczona

26.09.2006 20:44

Odpowiedz

dlaczego moglby poszerzyc obraz choroby?

Jeżeli Twoje symptomy świadczą o jakiejś rozrostowej chorobie układu krwiotwórczego (oby nie), to badanie szpiku jest na pewno konieczne, chociaż, jak pisałam wcześniej, w drugiej kolejności po pobraniu węzła czy jego wycinka do oceny patologa.

Oczywiście może się okazać, że mielogram (opis liczby i rodzajów poszczególnych komórek szpiku) jest prawidłowy, ale jeżeli przyczyną Twoich dolegliwości jest jakiś nowotwór hematologiczny to przy badaniu szpiku może

się okazać, że także w nim (a nie tylko w węźle chłonnym) są patologiczne komórki, a ich ilość jest na pewno brana pod uwagę przy ustalaniu schematu leczenia.

Zaznaczam, że nie jestem lekarzem, ale na mój gust powinieneś dążyć do jak najszybszego kontaktu z hematologiem.

Najważniejsza jest prawidłowa diagnoza, ale napewno sam to wiesz najlepiej.

Pozdrawiam serdecznie

Danka

06.10.2011 18:41

Odpowiedz

Bez ostatecznych badań nie warto się denerwować objawy o których piszesz sa też przy sarkoidozie

Ktoś

06.10.2011 18:59

Odpowiedz

O 20:41, dnia 2011-10-06 Danka napisał(-a):

Bez ostatecznych badań nie warto się denerwować objawy o których piszesz sa też przy sarkoidozie

Hehe Danka te posty były pisane ponad 5 lat temu :) ale cenna uwaga.

marek

05.11.2011 08:39

Odpowiedz

a co w przypadku gdy po mediastinoskopi diagnoza brzmi obraz morfologiczny przy zgodności danych klinicznych mógłby powtarzam mógłby odpowiadać sarkoidozie.