Ziarnica.pl
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie
Forum
☰
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie użytkownika
← Wróć do wątku
Forum Ogólne
Odpowiedź w wątku: diagnostyka zz - prośba o podzielenie się Waszym doświadczeniem
Komentujesz wpis użytkownika
baldi
Nick
E-mail (opcjonalnie)
Treść odpowiedzi
O 22:36, dnia 2006-04-29 baldi napisał(-a): > > O 00:31, dnia 2006-04-27 Marcin napisał(-a): > > Badanie szpiku – zwiększony odsetek limfocytów, poza tym szpik prawidłowy. > > Wyniki badania kości ok. – utkanie krwiotwórcze o prawidłowym składzie i różnicowaniu, bez nacieków ziarniczych. > > Badanie histopatologiczne węzła – wolne tłumaczenie z łaciny – niespecyficzna przewlekła limfadenopatia, w szczególności wnękowa > moze to glupie, ale na moje oko ZZ u Ciebie nie ma co szukac. oczywiscie moje oko i "musk" czasem sie myli, ale wydaje mi sie, ze tym razem nie. > > b) Które węzły piętra szyjnego powiększają się najbardziej intensywnie, czy jest tu jakaś sprawdzalna reguła. > nie ma reguly, ale ja bym to ujal jako "na pewno podzuchwowe nie najczesciej". > > c) Ile węzłów Wam wycięto zanim otrzymaliście ostateczną diagnozę i jakie? > "ostateczna diagnoza" nastepuje po biopsji wezla, badaniach obrazowych, trepanobiopsji. > diagnoza nastepuje przewaznie po wycieciu jednego wezla w calosci. > > Wbrew pozorom, nie jestem hipochondrykiem :)) > jeszcze nikt tego nie powiedzial ;)
B
I
Lista
1.
Link
Wyślij odpowiedź