joanna
25.04.2006 19:20
Jestem trzy miesiące po chemii i półtora miesiaca po radioterapii. Skóra na plecach całkiem ładna. Opalać sie na pewno nie bedę, ale zastanawiam się nad samoopalaczem. Nie wiecie, czy można?
Autor: joanna • 25.04.2006 19:20 • 38 odpowiedzi
joanna
25.04.2006 19:20
Jestem trzy miesiące po chemii i półtora miesiaca po radioterapii. Skóra na plecach całkiem ładna. Opalać sie na pewno nie bedę, ale zastanawiam się nad samoopalaczem. Nie wiecie, czy można?
Magga
26.04.2006 07:11
mozna:))))
ja samoopalacz walilam przez cala chemie (zeby wygladac na zdrowsza:)) co doprowadzalo moja lekarke do atakow spazmatycznego smiechu, zaleznie od preparatu bylam albo zolta albo pomaranczowa, potem moj sposob przejelo 50% pan z oddzialu:))))
pozdr.
O 21:20, dnia 2006-04-25 joanna napisał(-a):
AniaBe
26.04.2006 15:25
O 09:11, dnia 2006-04-26 Magga napisał(-a):
mozna:))))
ja samoopalacz walilam przez cala chemie (zeby wygladac na zdrowsza:))
:) Ja robilam identycznie. Od razu lepiej sie wtedy czulam. Jesli masz jeszcze delikatna skore, w miejscach naswietlan - mozesz je przeciez na razie omijac albo stosowac inne kosmetyki - brazujace - w ktorych jest mniejsze stezenie srodkow opalajacych.
hmm
26.04.2006 16:24
Asica
27.04.2006 04:45
Półtora miesiaca to nie, ale 2-3 miesiace po radio juz na solarze sie opalalam :) Jednak nie bierzcie ze mnie przykladu, bo ja jestem z gatunku "złego licho nie weźmie"
Zoisyte
27.04.2006 06:37
O 06:45, dnia 2006-04-27 Asica napisał(-a):
Półtora miesiaca to nie, ale 2-3 miesiace po radio juz na solarze sie opalalam :) Jednak nie bierzcie ze mnie przykladu, bo ja jestem z gatunku "złego licho nie weźmie"
hmm
27.04.2006 09:12
O 06:45, dnia 2006-04-27 Asica napisał(-a):
Asica
27.04.2006 13:24
O 11:12, dnia 2006-04-27 hmm napisał(-a):
??????!!!!!!!!!!!!
mówisz poważnie????
Jak najbardziej powaznie
Asica
27.04.2006 13:47
O 08:37, dnia 2006-04-27 Zoisyte napisał(-a):
Obejrzyj "Oszukać przeznaczenie 3" :)
Preferuje ksiazeczki a nie kino i tv :) Moze wiec propozycja jakiejs lektury?:)
hmm
27.04.2006 17:03
O 15:24, dnia 2006-04-27 Asica napisał(-a):
??????!!!!!!!!!!!!
mówisz poważnie????
Jak najbardziej powaznie
Magga
28.04.2006 07:30
a dlaczego to ma byc przeginanie w druga strone?
to ze jestesmy/bylismy chorzy nie jest powodem do pseudo ubezwlasnowolnienia do konca zycia. wszyscy kiedys umrzemy, szczerze ja wole krocej a tak jak chce niz dluzej jak ktos mi kaze..
O 19:03, dnia 2006-04-27 hmm napisał(-a):
??????!!!!!!!!!!!!
mówisz poważnie????
Jak najbardziej powaznie
ona
28.04.2006 10:27
O 09:30, dnia 2006-04-28 Magga napisał(-a):
a dlaczego to ma byc przeginanie w druga strone?
to ze jestesmy/bylismy chorzy nie jest powodem do pseudo ubezwlasnowolnienia do konca zycia. wszyscy kiedys umrzemy, szczerze ja wole krocej a tak jak chce niz dluzej jak ktos mi kaze..
O 19:03, dnia 2006-04-27 hmm napisał(-a):
??????!!!!!!!!!!!!
mówisz poważnie????
Jak najbardziej powaznie
ona
28.04.2006 10:48
Ok zatem nie poddawajmy sie leczeniu by sobie oszczedzic cierpien i męczarni , zyjmy sobie lajtowo przez ten czas który nam pozostał.Los zdecydował ze chorujemy na nowotwór poddajmy sie przeznaczeniu.
Nie rozumiem jak mozna swiadomie pchac sie w rece kostuchy smoląc papierochy, smaząc sie na solarze, słoncu zwłaszcza po leczeniu onkologicznym ,ludzie przeciez to my odpowiadamy za swoje zdrowie,zycie to nie jest kwestia zyciowej loterii szlag mnie trafi albo nie.Jesli nie poddasz sie leczeniu choroby nowotworowej szlag cie trafi napewno, jesli nie bedziesz sie stosował do zaleceń lekarskich palił ,smażył ,tez zejdziesz predzej czy pózniej to są oczywiste konsekwencje lekcewazenia własnego zdrowia!
I jeszcze żeby było jasne nie nawołuje do odzywiania sie kapustą do konca zycia bo ktos gdzies udowodnił ze ma działanie antynowotworowe i rezygnacji z wszelkich uciech w imię zdrowia bez popadania w skrajnosci i histerie, są jednak tak oczywiste zagrozenia ze az dziw bierze ze nie wierzycie lekarzom i medycynie tylko przeznaczeniu.
Magga
28.04.2006 10:51
Magga
28.04.2006 10:55
i zeby nie bylo watpliwosci:
moj ojciec, prawie-tesc i tesciowa to lekarze...
gdyby ktos chcial polecic mi rozmowe z lekarzem..
rozmawialam o tym nie raz, nie ma oczywistych rozwiazan..
O 12:51, dnia 2006-04-28 Magga napisał(-a):
1.kto mowi o niepoddawaniu sie leczeniu?????
2.skoro wedlug ciebie los zdecydowal o tym ze chorujemy dlaczego potem piszesz ze zdrowie to nie kwestia zyciowej loterii??? zdecyduj sie albo
- los zdecydowal ze chorujemy i decyduje o tym czy wyzdrowiejemy,
- albo o tym czy zachorujemy decydujemy my i o dalszym zyciu rowniez...inaczej w twojej wypowiedzi brakuje konsekwencji
tylko co z tymi ludzmi ktorzy cale zycie prowdzili higieniczny tryb zycia i zachorowali? i co z tymi ktorzy jechali po bandzie i sa zdrowi jak rydze?
naprawde myslisz ze to takie proste????
3.kazdy z nas po leczeniu podejmuje decyzje jak chce zyc- liczac sie z ewentualnymi konsekwencjami ktore moga nastapic badz nie, nie masz prawa nas krytykowac bo my nie krytykujemy ciebie, bo kazdy ma prawo do wlasnych pogladow...
4.wiesz jakie byly moje zalecenia lekarskie??? zyj tak jak chcesz najlepiej...i tak staram sie zyc i skoro Asica ma ochote na solarium to dlaczego ma nie skorzystac? bo
moze
dostanie raka??? a
moze
wczesniej spadnie jej na glowe cegla? (bez obrazy Asica
ona
28.04.2006 11:21
tylko co z tymi ludzmi ktorzy cale zycie prowdzili higieniczny tryb zycia i zachorowali? i co z tymi ktorzy jechali po bandzie i sa zdrowi jak rydze?
Nie rozumiem po co przytaczasz tego typu przykłady, chyba tylko taka kontra przyszła Ci do głowy.Nie zarzucaj mi braku konsekwencji w wypowiedzi doskonale wiedząc o czym mówie.Lekcewaznie zdrowia poprzez np. palenie tytoniu prowadzi do smierci , nie jest to tylko pusty slogan widniejący na pudełku papierosów duze dziewczynki powinny o tym wiedziec. nadmierna ekspozycja skory na działanie promieni słonecznych zwlaszcza po leczeniu onkologicznym rowniez stanowi zagrozenie dla naszego zycia i zdrowia.Zawsze mamy wybór !
Oczywistym jest ze ziarnica to choroba przypadek przyznasz ze z reguły zamiast poddac sie przeznaczeniu w takiej sytuacji dokonujemy wyboru ktory brzmi :leczenie ,ba po zostajemy pouczeni jakich zagrozen powinnismy unikac ,palenie tytoniu ,przynajmniej czasowy zakaz opalania oraz ciąza są tymi podstawowymi.Oczywiscie kazdy zyje tak jak chce nikogo nie potępiam absolutnie ale brawure i głupote tłumaczyc przeznaczeniem to drobna przesada IMHO
ona
28.04.2006 11:31
O 12:55, dnia 2006-04-28 Magga napisał(-a):
Z całym szacunkiem do Twojego rodzinnego medycznego klanu
a wiec ci nasi prowadzący, swiatowa organizacja zdrowia wtłaczaja nam do głów bzdury? zachodzmy w ciąze w miesiac po ABVD a noz beda zdrowe , opalajmy sie po radioterapii smolmy papierosy bo nic nie jest oczywiste , wszystko to kwestia przeznaczenia.
Magga
28.04.2006 11:42
O 13:31, dnia 2006-04-28 ona napisał(-a):
O 12:55, dnia 2006-04-28 Magga napisał(-a):
Z całym szacunkiem do Twojego rodzinnego medycznego klanu
a wiec ci nasi prowadzący, swiatowa organizacja zdrowia wtłaczaja nam do głów bzdury? zachodzmy w ciąze w miesiac po ABVD a noz beda zdrowe
a masz pewnosc ze jak zajdziesz po 2 latach beda zdrowe?????
WHO dalo ci gwarancje?
, opalajmy sie po radioterapii smolmy papierosy bo nic nie jest oczywiste , wszystko to kwestia przeznaczenia.
a wiec chodzmy do koca zycia w worku, przeprowadzmy sie pod kolo podbiegunowe bo tam najmniejsza ekspozycja na swiatlo, i postarajmy sie o pozwolenie na bron aby strzelac do kazdego kto zapali przy nas papierosa bo bierne palenie jest jeszcze bardziej szkodliwe od zwyklego..wspolczuje ci...
ona
28.04.2006 11:50
a wiec chodzmy do koca zycia w worku, przeprowadzmy sie pod kolo podbiegunowe bo tam najmniejsza ekspozycja na swiatlo, i postarajmy sie o pozwolenie na bron aby strzelac do kazdego kto zapali przy nas papierosa bo bierne palenie jest jeszcze bardziej szkodliwe od zwyklego..wspolczuje ci...
Czy Ty zrozumiałas coś z mojej wypowiedzi??Zatem powtorze jeszcze raz
Przekaz brzmiał:Bez popadania w paranoje skrajnosci i histerie są oczywiste udowodnione naukowo konsekwencje lekcewazenia zdrowia.
Magga
28.04.2006 12:04
O 13:21, dnia 2006-04-28 ona napisał(-a):
Nie rozumiem po co przytaczasz tego typu przykłady, chyba tylko taka kontra przyszła Ci do głowy.Nie zarzucaj mi braku konsekwencji w wypowiedzi doskonale wiedząc o czym mówie.Lekcewaznie zdrowia poprzez np. palenie tytoniu prowadzi do smierci , nie jest to tylko pusty slogan widniejący na pudełku papierosów duze dziewczynki powinny o tym wiedziec.
- mieszkanie w bloku z lat 50-80 tez, chyba ze wyskrobali azbest, duze dziewczynki wiedza nawet o tym...
nadmierna ekspozycja skory na działanie promieni słonecznych zwlaszcza po leczeniu onkologicznym rowniez stanowi zagrozenie dla naszego zycia i zdrowia.
- a co to znaczy nadmierna? 10 min w solarium to nadmierna czy nie?sloneczne lato, kiedy chodzisz po ulicy to nadmierna czy nie? bo mimo wszystko wieksza niz solarium...
Zawsze mamy wybór !
Oczywistym jest ze ziarnica to choroba przypadek przyznasz ze z reguły zamiast poddac sie przeznaczeniu w takiej sytuacji dokonujemy wyboru ktory brzmi :leczenie
,ba po zostajemy pouczeni jakich zagrozen powinnismy unikac ,palenie tytoniu ,przynajmniej czasowy zakaz opalania oraz ciąza są tymi podstawowymi.Oczywiscie kazdy zyje tak jak chce nikogo nie potępiam absolutnie
to nie potepiaj i skoncz dyskusje, watek dotyczy samoopalacza a nie tego co ty myslisz na temat brawury..
moze nikogo to nie obchodzi?
ale brawure i głupote tłumaczyc przeznaczeniem to drobna przesada IMHO
musisz byc bardzo sfrustrowana, wspolczuje
co do brawury i glupoty to zdecyduj sie potepiasz albo nie?, bo nie masz prawa nikogo obrazac
no i duza dziewczynko nie denerwuj sie tak, napewno zostalas pouczona przez lekarzy i WHO ze jednym z zagrozen ktorych powinnas unikac jest..stres, wyzszy poziom kortyzolu jest czynnikiem sprzyjajacym nawrotom.. strzel sobie lufe, wyjdz na slonce, pooddychaj pelna piersia, zrelaksuj sie, nie pozwalaj sobie na oczywista brawure i glupote!!!