Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Problem z ręką. Skutek leczenia?

Autor: mabiel • 13.11.2016 20:14 • 27 odpowiedzi

mabiel

13.11.2016 20:14

Odpowiedz
Witam Was po długiej przerwie!

Cieszę się remisją prawie 4 lata, ale żeby nie było za dobrze, co jakiś czas pojawiają się jakieś problemy. Tym razem chodzi o lewą rękę.

Od tygodnia bez chwili przerwy mam zdrętwiałą rękę od łokcia w dół. Uczucie to można porównać do przemarzniętej ręki zimą na mrozie, kiedy nam zmarzną palce i odczuwamy zaburzenie czucia. Takie coś właśnie odczuwam. Szczególnie uciążliwe jest to zaburzenie czucia. Na klawiaturze trudno się pisze, boję się wziąć kubek w lewą rękę, bo nie czuję go dobrze w ręce. Dodatkowo skóra na lewej dłoni wydaje mi się sucha i nieprzyjemna w dotyku, choć jak zapewnia moja żona, skóra jest normalna.

Byłem u internisty i skierował na badania krwi, prześwietlenie odcinka szyjnego kręgosłupa ( lekarz zasugerował, że może to być ucisk na nerw w kręgosłupie) oraz usg doppler. Krew wyszła ok (jedynie CRP troche podyższone - 11, ale to prawdopodobnie na skutek przeziębienia. Jutro odbieram wynik prześwietlenia i jutro usg. Z wynikami do neurologa.

I tu pytanie do Was. Czy takie objawy mogą być skutkiem przebytego leczenia? Czy ktoś miał podobne dolegliwości? Neuropatia?

Z góry dziękuję ze odpowiedzi.

waluszka

14.11.2016 08:06

Odpowiedz

O 21:14, dnia 2016-11-13 Mabiel napisał(-a):

Witam Was po długiej przerwie!

Cieszę się remisją prawie 4 lata, ale żeby nie było za dobrze, co jakiś czas pojawiają się jakieś problemy. Tym razem chodzi o lewą rękę.

Od tygodnia bez chwili przerwy mam zdrętwiałą rękę od łokcia w dół. Uczucie to można porównać do przemarzniętej ręki zimą na mrozie, kiedy nam zmarzną palce i odczuwamy zaburzenie czucia. Takie coś właśnie odczuwam. Szczególnie uciążliwe jest to zaburzenie czucia. Na klawiaturze trudno się pisze, boję się wziąć kubek w lewą rękę, bo nie czuję go dobrze w ręce. Dodatkowo skóra na lewej dłoni wydaje mi się sucha i nieprzyjemna w dotyku, choć jak zapewnia moja żona, skóra jest normalna.

Byłem u internisty i skierował na badania krwi, prześwietlenie odcinka szyjnego kręgosłupa ( lekarz zasugerował, że może to być ucisk na nerw w kręgosłupie) oraz usg doppler. Krew wyszła ok (jedynie CRP troche podyższone - 11, ale to prawdopodobnie na skutek przeziębienia. Jutro odbieram wynik prześwietlenia i jutro usg. Z wynikami do neurologa.

I tu pytanie do Was. Czy takie objawy mogą być skutkiem przebytego leczenia? Czy ktoś miał podobne dolegliwości? Neuropatia?

Z góry dziękuję ze odpowiedzi.

Witam,

ja jestem w trakcie radioterapii. Po chemii mam podobne dolegliwości z nogami. Mam brak czucia w palcach stóp. Kardiolog twierdzi, iż są to skutki chemioterapii i na razie nic z tym nie robi. Myślałam, ze z czasem przejdzie. Czytając twój wpis już nie jestem tego pewna.

mabiel

14.11.2016 08:43

Odpowiedz

Skutkami w trakcie leczenia na twoim miejscu bym się nie przejmował. Zwykle ustępują po zakończeniu leczenia.

Gizmo

14.11.2016 18:42

Odpowiedz

Ja mialam polineutropenie po leczeniu 4 lata. Najgorzej bylo zima. W 5 roku po leczeniu minelo:-)

Janek

14.11.2016 19:12

Odpowiedz

O 19:42, dnia 2016-11-14 Gizmo napisał(-a):

Ja mialam polineutropenie po leczeniu 4 lata. Najgorzej bylo zima. W 5 roku po leczeniu minelo:-)

Gizmo to w/g mnie jest to, proponuje wizytę u neurologa mnie przepisał Gabapentin Teva, Dorete i po jakimś czasie przeszły podobne objawy, pozdrawiam

mabiel

14.11.2016 21:04

Odpowiedz

Dziękuję za odpowiedzi.

Rozumiem, że miałaś na myśli polineuropatie? :-)

Gizmo

15.11.2016 17:37

Odpowiedz

Jasne:-) nie wiem o czym myslalam jak pisalam:-) objawy mialam takiw jak Ty, kazali oznaczyc miana by wykluczyc wszelkie choroby tkanki łącznej i na koniec stwierdzili, ze to skutki leczenia. Przeszlo samo w 5 roku:-) poki co spokoj:-)

Janek

15.11.2016 19:16

Odpowiedz

O 20:12, dnia 2016-11-14 Janek napisał(-a):

Gizmo to w/g mnie jest to, proponuje wizytę u neurologa mnie przepisał Gabapentin Teva, Dorete i po jakimś czasie przeszły podobne objawy, pozdrawiam

No gdzieś się zgubiło,pisałem, że jest to w/g mnie polineuropatia.

mabiel

16.11.2016 07:25

Odpowiedz
Hej,

byłem wczoraj u neurologa. Zdaniem lekarza to nie polineuropatia. Powiedział, że nie spotkał się z przypadkiem, by choroba wystąpiła po takim czasie po zakończeniu leczenia. Zazwyczaj polineuropatia występuje podczas leczenia.

Neurolog nie postawił diagnozy. Przeprowadzone w gabinecie badanie nie wykazało żadnych nieprawidłowości. Dostałem skierowanie na badanie EMG i zobaczymy co dalej.

Eli

16.11.2016 18:22

Odpowiedz
Cześć,
Dziwne trochę to co stwierdził ten lekarz. Akurat takie działanie uboczne leczenia nowotworów nie jest do końca zbadane i to że lekarz nie miał miał takiego przypadku nic nie znaczy. Mój tata dwa lata po leczeniu teraz ma nasilone objawy polineuropafii. Swoją drogą ciekawe jak wielu pacjentów 4 lata po leczeniu ziarnicy miał okazję widzieć ten lekarz.
Pozdrawiam

Janek

16.11.2016 20:00

Odpowiedz

O 19:22, dnia 2016-11-16 Eli napisał(-a):

Cześć,

Dziwne trochę to co stwierdził ten lekarz. Akurat takie działanie uboczne leczenia nowotworów nie jest do końca zbadane i to że lekarz nie miał miał takiego przypadku nic nie znaczy. Mój tata dwa lata po leczeniu teraz ma nasilone objawy polineuropafii. Swoją drogą ciekawe jak wielu pacjentów 4 lata po leczeniu ziarnicy miał okazję widzieć ten lekarz.

Pozdrawiam

U mnie po 4 latach latach były problemy, widocznie facet nie miał styczności z takimi pacjentami jak my.

mabiel

17.11.2016 07:25

Odpowiedz
Też sobie pomyślałem, że neurolog być może nie spotkał się poprostu z takimi przypadkami. Za tydzień mam badanie EMG i być może potwierdzi ono polineuropatię.

Janek: w jakim czasie po zdiagnozowaniu u Ciebie polineuropatii, zastosowane leczenie przyniosło skutek?

P.S. Obecnie sprawność lewej ręki oceniam na 50%. Na klawiaturze pisze się coraz gorzej..

Luki

17.11.2016 15:25

Odpowiedz

Cześć. Ja mam podobny problem z lewą stopą, mam w niej czucie, ale lekko mi drętwieje. Do tego mam fascykulacje (90% na nogach) i czasami mioklonie. Też jestem 4 lata po leczeniu, neurolog mnie badał i powiedział że to nie jest na pewno jakaś poważna choroba. Też się zastanawiam czy mogą to być skutki uboczne...

Janek

19.11.2016 19:14

Odpowiedz

O 08:25, dnia 2016-11-17 mabiel napisał(-a):

Też sobie pomyślałem, że neurolog być może nie spotkał się poprostu z takimi przypadkami. Za tydzień mam badanie EMG i być może potwierdzi ono polineuropatię.

Janek: w jakim czasie po zdiagnozowaniu u Ciebie polineuropatii, zastosowane leczenie przyniosło skutek?

P.S. Obecnie sprawność lewej ręki oceniam na 50%. Na klawiaturze pisze się coraz gorzej..

Coś około 3 m-cy zażywałem Gabapentin Teva i Doretę teraz tyko od czasu do czasu takie lekkie ukłucia, neurolog powiedziała abym się nie przejmował co piszą w ulotce tego pierwszego leku i jakoś ciągnę, pozdrawiam

Superkonkord

22.11.2016 07:03

Odpowiedz

Ja miałem masywną zakrzepicę i objawy były podobne. Zmierz objetosc bicepsów i przedramion. Jak wyszedł doppler?

mabiel

22.11.2016 09:26

Odpowiedz

O 08:03, dnia 2016-11-22 Superkonkord napisał(-a):

Ja miałem masywną zakrzepicę i objawy były podobne. Zmierz objetosc bicepsów i przedramion. Jak wyszedł doppler?

To raczej nie zakrzepica. D-dimery w normie (a to raczej wyklucza zakrzepice). Dopplera miałem, ale tętnic - w normie.

Monika2509

22.11.2016 15:58

Odpowiedz
Hej,
Trochę z innej beczki ale proszę o podpowiedź. Jestem po 5 chemii i ostatnie dwa podania mialam w te sama lewa reke ,od 10 dni po podaniu boli mnie niezmiernie w nocy bol nie daje spac,oklady nie pomagaja,masc altacet nie pomaga.macie jakies sprawdzone sposoby? Dziękuję z góry

Superkonkord

22.11.2016 17:27

Odpowiedz

Masc z kasztanowca i chlodne oklady. Nic innego nie przychodzi mi do glowy. Pzdr

mabiel

23.11.2016 07:58

Odpowiedz

O 16:58, dnia 2016-11-22 Monika2509 napisał(-a):

Hej,

Trochę z innej beczki ale proszę o podpowiedź. Jestem po 5 chemii i ostatnie dwa podania mialam w te sama lewa reke ,od 10 dni po podaniu boli mnie niezmiernie w nocy bol nie daje spac,oklady nie pomagaja,masc altacet nie pomaga.macie jakies sprawdzone sposoby? Dziękuję z góry

Typowe zapalenie żyły. Też to miałem. Tak jak kolega napisał, maść z kasztanowca oraz zimne okłady z altacetu (nie maść, a w tabletkach rozpuszczany w wodzie).

Monika2509

23.11.2016 10:52

Odpowiedz

O 08:58, dnia 2016-11-23 mabiel napisał(-a):

O 16:58, dnia 2016-11-22 Monika2509 napisał(-a):

Hej,

Typowe zapalenie żyły. Też to miałem. Tak jak kolega napisał, maść z kasztanowca oraz zimne okłady z altacetu (nie maść, a w tabletkach rozpuszczany w wodzie).

Dziękuję Wam, wyślę zaraz kogoś po masc . pozdrawiam serdecznie