Ziarnica.pl
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie
Forum
☰
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie użytkownika
← Wróć do wątku
Forum Czy mam ziarnicę?
Odpowiedź w wątku: Proszę o pomoc w interpretacji wyników, co robić dalej?
Komentujesz wpis użytkownika
Gosia
Nick
E-mail (opcjonalnie)
Treść odpowiedzi
O 19:00, dnia 2017-03-18 Gosia napisał(-a): > Znam ordynatora chirurgii w szpitalu, gdzie ordynatorem innego oddziału jest lekarka, która mi robi USG... Także po znajomości i jej opinii myślę, że nie będzie z tym problemu. > Ale jeszcze kolejne USG we wtorek u tej samej lekarki, ale na innym sprzęcie, bo ten na którym mi dzisiaj robiła nie ma powerdopplera, więc chce powtórzyć, żeby się upewnić. > Także ciągle jest jakaś nadzieja. > A co do Twoich wyników, to ktoś ma dzwonić, jak będą czy jak? Bo mi powiedzieli, że wyniki po około 14 dniach, zadzwoniłam po 7, żeby się dowiedzieć, czy już może są i okazało się, że czekały już od 4 dni... Także myślę, że warto się dowiadywać. ;) > Chora nie jestem. Na zakaźne miałam od razu, po pierwszym USG, to było pierwsze, co sprawdzili. > A co do temperatury, to raz mam granicach 38, a raz 36,6. > I tak na zmianę, średnio kilka dni tak, a kilka tak. > No i tak, jak już pisałam Pani doktor była bardzo zaniepokojona tym, że tego węzła wcześniej nie było, a nie przechodziłam nawet najmniejszego przeziębienia od stycznia. > > O 19:09, dnia 2017-03-18 Magda napisał(-a): > > Eh te podzuchwowe, one podobno mało miarodajne. U mnie najgorzej też one wyglądały, ale chirurg onkolog od razu powiedział, że ich się do diagnozy zwykle nie wybiera, i wziął mniejszego z szyi, z środkowego piętra. Węzeł miałam wycinany 1,5 tyg temu, za kolejne 1,5 najprawdopodobniej wyniki. Bardzo się denerwuje, ale staram odpychac mysli. > > Nie wiem również co oznaczają te opisy tego węzła u Ciebie 😕 Ale jest on takiej wielkości, że nie wiem czy by ktoś wyciął. Może jakiś inny większy z dolnej partii szyi jest? A chora nie jesteś teraz? Na zakaźne choroby miałaś badanie? Gorączkę masz ciągle? > > > > > Tamten był podrzuchwowy. W okolicy nadobojczyków nie było wtedy nic podejrzanego... > > > Nie wiem w sumie co oznacza to, że ma obwodowo położoną przestrzeń płynową obszar rozpadu... > > > Nagadałam się co prawda z panią doktor, ale to przeczytałam dopiero po wyjściu z gabinetu. > > > A kiedy miałaś wycinany węzeł i z jakiej okolicy? I kiedy mają być wyniki? > > > Trzymam kciuki! > > > > > > > O 16:20, dnia 2017-03-18 Magda napisał(-a): > > > > O raju... A skąd Ci pobierali węzła? Współczuję bardzo. Ja mam na szyi jednego 8/5mm i lekarz nic nie mówił na temat jego proporcji, a też czytałam, że małe węzły czasem. Mogą mieć nieco zaburzona proporcje. Ja obecnie czekam na wyniki histopatu. > > > > > No to witam ponownie. > > > > > A miałam nadzieję, że już tutaj nigdy nie wrócę. > > > > > Już się cieszyłam tym, że jestem zdrowa i że to koniec tego koszmaru. > > > > > Niestety... > > > > > Laryngolog kazała po miesiącu powtórzyć USG. > > > > > > > > > > Dzisiejszy wynik : U podstawy szyi po stronie lewej w kierunku dołu nadobojczykowego uwidoczniono owalny, ale o zaburzonej proporcji W:L (10x6mm), hipoechogeniczny węzeł chłonny, w którym nie uwidoczniono prawidłowego unaczynienia, zawierający obwodowo położoną przestrzeń płynową - obszar rozpadu. Węzeł podejrzany. Do rozważenia resekcja i badanie HisPat. > > > > > Dodam tylko, że najbardziej zaniepokoiło nas to, że na ostatnim USG ze stycznia tego węzła nie było. > > > > > > > > > > We wtorek kolejne USG, a później zobaczymy, co dalej... > > > > > > > > > > Koszmarze witaj z powrotem. :(
B
I
Lista
1.
Link
Wyślij odpowiedź