Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

pembrolizumab (anty-pd 1)

Autor: córka_freuda • 27.09.2016 17:37 • 3 odpowiedzi

córka_freuda

27.09.2016 17:37

Odpowiedz
Czy ktoś z Was zetknął się z pembrolizumabem (hadl.: keytruda)? Dotychczas stosowany w czerniaku i niedrobnokomórkowym nowotworze płuc.
Hematolog poinformował mnie o eksperymencie porównawczym pembrolizumab vs. brentuximab vedotin i nie wiem, co myśleć. Połowa dostanie adcetris, reszta keytrudę, ale chyba bez informacji kto i co:/
Na razie zbieram dane, a oni są na etapie zbiórki chętnych; mają 2 osoby i - na razie - brak limitu górnego. Miejsce: gdańsk

Przede wszystkich witam wszystkich i pozdrawiam, bo to pierwsza moja odezwa po 13latach obserwacji tego miejsca.

córka_freuda

22.10.2016 14:42

Odpowiedz
Jeśli ktoś zainteresowany, podaję ogólne info z "Informacji dla uczestnika badania" i dane logistyczne.
Cel badania:
1. ocena bezpieczeństwa, tolerancji pembrolizumabu (keytruda)
2. porównanie stopnia progresji chł.Hodgkina oraz odpowiedzi na pembrolizumab i brentuksymab vedotin
Miejsce: Gdyńskie Centrum Onkologii, Onkologia Kliniczna
Charakter: randomizowane, otwarta próba, III faza
Tryb: wstępna kwalifikacja, ambulatoryjny (1h wlew), 35 cykli w odstępie 3 tygodni, czyli wliczając okresy weryfikacji (TK, PET-gdańsk, szpik) maksymalnie 40tygodni, "udział w badaniu będzie trwać do czasu nasilenia zmian nowotworowych lub wystąpienia poważnych działań niepożądanych"
Liczba miejsc: 300 (na dziś mają bodaj 3os.)
Jako że Adcetris wszyscy znają, a badanie zakłada losowość, więc podaję link do keytrudy
http://www.ema.europa.eu/docs/pl_PL/document_library/EPAR_-_Product_Information/human/003820/WC500190990.pdf

Nie wiem, co myślicie..
Dotychczasowe leczenie: 4xabvd-nawrót, 6xbeacopp, 4xdhap -nawrót, 4xbeacopp easkalowany (jak wyżej), 2xgemcytabina (jw), 6xbendamustyna (subtelna remisja) - bez przeszczepów, choć zamysł na auto był, ponieważ po dhap-ie była afereza.
Pozdrawiam

ona33

22.10.2016 21:32

Odpowiedz

A tak spytam, czemu do tej pory leczenie bez auto? pozdrawiam

O 16:42, dnia 2016-10-22 córka_freuda napisał(-a):

Jeśli ktoś zainteresowany, podaję ogólne info z "Informacji dla uczestnika badania" i dane logistyczne.

Cel badania:

1. ocena bezpieczeństwa, tolerancji pembrolizumabu (keytruda)

2. porównanie stopnia progresji chł.Hodgkina oraz odpowiedzi na pembrolizumab i brentuksymab vedotin

Miejsce: Gdyńskie Centrum Onkologii, Onkologia Kliniczna

Charakter: randomizowane, otwarta próba, III faza

Tryb: wstępna kwalifikacja, ambulatoryjny (1h wlew), 35 cykli w odstępie 3 tygodni, czyli wliczając okresy weryfikacji (TK, PET-gdańsk, szpik) maksymalnie 40tygodni, "udział w badaniu będzie trwać do czasu nasilenia zmian nowotworowych lub wystąpienia poważnych działań niepożądanych"

Liczba miejsc: 300 (na dziś mają bodaj 3os.)

Jako że Adcetris wszyscy znają, a badanie zakłada losowość, więc podaję link do keytrudy

http://www.ema.europa.eu/docs/pl_PL/document_library/EPAR_-_Product_Information/human/003820/WC500190990.pdf

Nie wiem, co myślicie..

Dotychczasowe leczenie: 4xabvd-nawrót, 6xbeacopp, 4xdhap -nawrót, 4xbeacopp easkalowany (jak wyżej), 2xgemcytabina (jw), 6xbendamustyna (subtelna remisja) - bez przeszczepów, choć zamysł na auto był, ponieważ po dhap-ie była afereza.

Pozdrawiam

córka_freuda

11.11.2016 14:54

Odpowiedz
Ostatnio mam problem z logowaniem.. coś mnie nie akceptuje ten system.
Chciałam tylko powiedzieć, że dołączam do grona adcetrisowców (w czwartek maszyna losująca przydzieliła mi adcetris, nie pembrolizumab, po czym wszczęto leczenie 150ml leku+150ml sól fizjologiczne, bez premedykacji. Tyle, co 3 tygodnie). Toteż raczej zaczepiać Was będę już w adcetrisowych wątkach, nie tutaj;)
Dla zainteresowanych nowym leczeniem powiem tylko, że na dzień 10.11.16 gdyńskie centrum miało nadal li tylko 3 badanych, ze mną włącznie. Zatem pytajcie ludzie, jeśli macie możliwość to o badanie kliniczne. Zostało 297 miejsc:)
Ps.Pytałaś, czemu nie auto? Ano raz wyniki były za słabe, dwa: ze sporego doświadczenia nie znam przypadku, by ziarnica po auto nie dawała wznowy. Bardziej byłabym skłonna zawierzyć szpikowi dawcy.
I mimo, że widząc mnie, w życiu nie powiedzielibyście, że coś mi dolega (załacze fotę), szpik już zmaltretowany, hodgkin po całym ciele. Ale już tak mam, hehe.. hemoglobina 4,7 - a ja śmigam jak na spidzie;p
Pozdrawiam bardzo serdecznie wszystkich czytających,
Karolina