Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Adcetris - refundacja tylko przy remisji?

Autor: paulus77 • 31.05.2016 05:34 • 22 odpowiedzi

Anias

02.06.2016 12:57

Odpowiedz

Co znaczy zaplanowane radio? Potencjalny broń u Ciebie konkretnie na konkretny obszar ? domyślam sie że masz jakieś pakiety węzłów w Tk

Nuria

02.06.2016 14:02

Odpowiedz
Też miałam zaplanowaną radio po przeszczepie tyle tylko że u mnie doszło do skutku.
To co powiem może być niepopularne ale zawsze możesz się zgodzić na przeszczep tylko po to aby dostać adcetris a potem jak Ci już go dadzą to wymigać się z przeszczepu :P W końcu nie zmuszą Cię do niego a płacić też nie będziesz musiał ;). Ale mimo wszystko u mnie na oddziale lekarze są zdania, że zarówno po adcetrisie, jak i bendamustynie, trzeba robić przeszczep (nie ważne czy allo czy auto ale lepiej to drugie) bo remisja u dużej części osób występuje ale jest ona krótkotrwała a przeszczep znacznie zwiększa szansę na jej długoletnie utrzymanie.
Co do tego, że guz w adcetrisie powinien być mały żeby działało - to nie jest reguła, wiele osób z rozsianą ziarnicą IV stopnia po adcetrisie uzyskiwało pełną remisję. Raczej kwestia tego ile zmienionych nowotworowo komórek będzie reagowało na adcetris. Stąd też są programy lekowe adcetris + klasyczna chemia - żeby wybić chemią to czego adcetris nie da rady zrobić w monoterapii.

To trzymam kciuki, że wszystko dobrze pójdzie i dziel się postępami!

paulus77

02.06.2016 19:28

Odpowiedz

O 14:57, dnia 2016-06-02 Anias napisał(-a):

Co znaczy zaplanowane radio? Potencjalny broń u Ciebie konkretnie na konkretny obszar ? domyślam sie że masz jakieś pakiety węzłów w Tk

Leczenie bylo prawdopodobnie zaplanowane podczas leczenia 2,5 roku temu. Jak opuscilem instytut po PET to bylem taki uradowany, ze zapomnialem o calej reszcie. Nikt do mnie nie zadzwonil a dzisiaj podczas wizyty lekarz pyta o to radio bo ono wisi w papierach. Nawet nie chce o tym myslec teraz bo moze jakby zrobili to jak planowali to dzisiaj bym sie tam nie bujal.