Wojtek
14.03.2016 10:45
to mój pierwszy wpis na forum, ale już od długiego czasu śledzę wasze wpisy.
Chciałbym skonsultować z wami pewną ważną sprawę, może macie jakies doświadczenia z takim przypadkiem.
Wszystko zaczęło się w 2011 jako 17 latek zachorowałem na chorobe Hodgkina , leczenie zakończyłem w 2012. 2 cykle OEPA i 4 cykle COPDAC oraz 11 naswietlan.
Stwierdzono wtedy dużego guza srodpiersia ok 10cm x 10cm z naciekami. bardzo mocne pediatryczne leczenie po ktorym rzadko zdaza sie nawrot.
Koniec leczenia. po leczeniu zostaly resztkowe zmiany w srodpiersiu (nieaktywne) zwółknienia
minelo 4 lata (2016). Zglosilem sie na planowana wizyte kontrolna i poinformowalem o powiekszeniu na szyi i lekkich dusznosciach.
W TK wyszło, ze zmiany resztkowe sie powiekszyly i przeszly az na dolny odcinek szyi.
badanie Pet rowniez pokazało aktywne procesy nowotworowe suv - 7
zlecono mediastinoskopie (pobranie probki z guza) zeby stwierdzic czy to nawrot czy jakas nowa choroba nowot.
okazało się ze w zmianach resztkowych nie ma zadnego procesu nowotworowego
pobrano wiec wycinek wezla w nim rowniez nie ma nic zlego
stan ogolny bardzo dobry
krew bardzo dobre wyniki
zadnych objawow typowych.
lekarze nie sa w stanie stwierdzic dokladnie nic, sa tylko przypuszczenie, ze moze sa to tylko zwapnienia ktore nie wiadomo czemu sie powiekszyly , lub ze efekt uboczny radioterapii.
Jeden lekarz zaproponowal podanie w ciemno chemii nie patrzac na to jaka to choroba ...
Konsultowane jest to z naprawde wybitnymi lekarzami i profesorami , lecz dalej nic nie wiadomo.
Mialem powtorzona mediastinoskopie 3 dni temu i czekam na wyniki , jesli okaze sie ze nic znowu nie wyjdzie beda chcieli pobrac z innej strony,wiec wiaze sie to z kolejna operacja.
Czuje sie bardzo dobrze, z wyjatkiem powiekszenia na szyi i lekkich dusznosci sporadycznie. caly ten proces powiekszania sie tych mas resztkowych trwa juz ponad rok co stwierdzilem po wynikach tomografii. Wiec dziwne jest ze organizm nie daje zadnych innych oznak .
Jakie sa wasze opinie na ten temat czy jednoznaczny jest nawrot wg was?
Pozdrawiam.