Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

4 rok w remisji a skutki uboczne

Autor: Luki • 31.01.2016 09:06 • 26 odpowiedzi

Luki

31.01.2016 09:06

Odpowiedz

Witam, chciałbym się z Wami podzielić tym co w moim organizmie dzieje się podczas remisji. Od jakiś paru miesięcy mam różne drętwienia i mrowienia. W nocy budzę się przynajmniej raz bo dretwieja mi palce w dloni. W ciągu dnia jakieś parę tygodni temu mrowiły mi okolice kostek przy stopach, trwało to z miesiac. Obecnie mam durne uczucie, przechodzi mnie czasami taki jakby mały prądzik przy skroni, czasami zdazy się że mnie zaboli w tamtej okolicy. Nie wiem czy to może od zatok, bo wybieram się na operację którą będę miał za miesiąc (wszystkie badania do operacji ok, morfologia, mocz, ekg, glukoza), a mam przewlekłe zapalenie zatok. Czasami myślę że po prostu zwariuje. Czy ciągłe parestezje mogą być skutkiem ubocznym chemioterapii? Zauważyłem że wszystko ustaje w momencie gdy uprawiam sport, np. Biegam. Ja czasami to już mam myśli że z moim szczęściem to mam pewnie jakiegoś guza w głowie...

Luki

31.01.2016 16:26

Odpowiedz

O 10:06, dnia 2016-01-31 Luki napisał(-a):

Witam, chciałbym się z Wami podzielić tym co w moim organizmie dzieje się podczas remisji. Od jakiś paru miesięcy mam różne drętwienia i mrowienia. W nocy budzę się przynajmniej raz bo dretwieja mi palce w dloni. W ciągu dnia jakieś parę tygodni temu mrowiły mi okolice kostek przy stopach, trwało to z miesiac. Obecnie mam durne uczucie, przechodzi mnie czasami taki jakby mały prądzik przy skroni, czasami zdazy się że mnie zaboli w tamtej okolicy. Nie wiem czy to może od zatok, bo wybieram się na operację którą będę miał za miesiąc (wszystkie badania do operacji ok, morfologia, mocz, ekg, glukoza), a mam przewlekłe zapalenie zatok. Czasami myślę że po prostu zwariuje. Czy ciągłe parestezje mogą być skutkiem ubocznym chemioterapii? Zauważyłem że wszystko ustaje w momencie gdy uprawiam sport, np. Biegam. Ja czasami to już mam myśli że z moim szczęściem to mam pewnie jakiegoś guza w głowie...

Miał ktoś podobne problemy? Uporał się ktoś z tym, jakieś porady? Ja regularnie biorę magnez ale chyba średnio pomaga.

Yoko

31.01.2016 18:01

Odpowiedz

Cześć ja mam to samo co Ty, strasznie dretwieja mi ręce w nocy i bolą strasznie łokcie. Budzę się kilka razy w nocy i palców nie czuje i ten okropny ból który jest taki dziwny. Jak biorę ręce na dół to czuje jak mi krew spływa i jest ok. Mam tak od roku z małymi przerwami.

HOPE

01.02.2016 20:18

Odpowiedz

Jakieś pół roku temu drętwiały mi palce u rąk, budziłam się w nocy. Czasem też w ten sposób drętwieją mi usta i mrowią, nigdy wcześniej tego nie miałam, ostatnio troszkę odpuściło, nie wiem dlaczego tak było i dlaczego przestało...

Ewa

02.02.2016 09:37

Odpowiedz

Mi raz skoczyło ciśnienie do 170 i zdrętwiała cała dłoń, nic w niej nie czułam. Lekarka na izbie przyjęć przepisała mi Bisocard i minęło. Nieraz drętwieją mi to jeden, to dwa palce.

Luki

02.02.2016 15:08

Odpowiedz

O 10:37, dnia 2016-02-02 Ewa napisał(-a):

Mi raz skoczyło ciśnienie do 170 i zdrętwiała cała dłoń, nic w niej nie czułam. Lekarka na izbie przyjęć przepisała mi Bisocard i minęło. Nieraz drętwieją mi to jeden, to dwa palce.

Ogólnie rzecz biorąc to mam dużo sił do życia biegam po 5-10km, ale te objawy mnie wkurzają, czasami nie ma ich w ogóle a czasami mi dokuczają... Najbardziej wkurza mnie chyba że co jakiś czas zaboli mnie tak uciskowo w lewej skroni. Czasami zaboli co 30 minut a czasami co kilka godzin... I trwa ten ból dosłownie chwilę, może 5 sekund maksymalnie. Ale jest to bardzo irytujące, dodam że nad uchem w tamtej okolicy mam takie nabrzmiałe jakby żyły. Miałem usg tamtych okolic i wszystko ok. Czy możliwe że to od zatok? Bo guz mózgu się chyba tak nie objawia?

Marcysia

02.02.2016 19:29

Odpowiedz

O 16:08, dnia 2016-02-02 Luki napisał(-a):

Ogólnie rzecz biorąc to mam dużo sił do życia biegam po 5-10km, ale te objawy mnie wkurzają, czasami nie ma ich w ogóle a czasami mi dokuczają... Najbardziej wkurza mnie chyba że co jakiś czas zaboli mnie tak uciskowo w lewej skroni. Czasami zaboli co 30 minut a czasami co kilka godzin... I trwa ten ból dosłownie chwilę, może 5 sekund maksymalnie. Ale jest to bardzo irytujące, dodam że nad uchem w tamtej okolicy mam takie nabrzmiałe jakby żyły. Miałem usg tamtych okolic i wszystko ok. Czy możliwe że to od zatok? Bo guz mózgu się chyba tak nie objawia?

Witaj, mnie czasem w głowie zakłuje, wkręciłam sie kiedyś, ze moze mi cis tam rośnie ale dałam sobie spokój i pogodziłam sie z tym co czuje. Człowiek po chemii, radio rożne ma objawy. Mi drętwieją tez usta czasem jakby miały zaraz opaść... Teraz czuje drętwienie na plecach co mnie strasznie irytuje. Na maj mam peta wyznaczonego i zastanawiałam sie nawet czy nie przyspieszyć na luty. Pytanie? Czy to nie obsesja i zbyt mocno uważamy na siebie ?

Luki

02.02.2016 19:39

Odpowiedz

O 20:29, dnia 2016-02-02 Marcysia napisał(-a):

Witaj, mnie czasem w głowie zakłuje, wkręciłam sie kiedyś, ze moze mi cis tam rośnie ale dałam sobie spokój i pogodziłam sie z tym co czuje. Człowiek po chemii, radio rożne ma objawy. Mi drętwieją tez usta czasem jakby miały zaraz opaść... Teraz czuje drętwienie na plecach co mnie strasznie irytuje. Na maj mam peta wyznaczonego i zastanawiałam sie nawet czy nie przyspieszyć na luty. Pytanie? Czy to nie obsesja i zbyt mocno uważamy na siebie ?

A ile jesteś w remisji? Trzymam kciuki za wyniki, na pewno będzie ok! ;)

Marcysia

02.02.2016 23:31

Odpowiedz

O 20:39, dnia 2016-02-02 Luki napisał(-a):

O 20:29, dnia 2016-02-02 Marcysia napisał(-a):

A ile jesteś w remisji? Trzymam kciuki za wyniki, na pewno będzie ok! ;)

W remisji jestem dwa lata. Mam napady strachu, ze moze to wznowa, gdy coś sie dzieje . Okazuje sie, ze nie ma co sie martwić na zapas, bo stres tez nie wskazany, a często są to fałszywe alarmy. Życzę zdrowia i optymizmu na codzień ;)

Pauletta

04.02.2016 12:00

Odpowiedz

Witam ja mam takie uczucie latania po całym ciele już długi czas (jestem 8 miesiecy w remisji) i nie mogę sobie z tym poradzić niewiem czy to taki rodzaj mrowienia jak u Was ale jest to okropne bo cały czas jakieś takie impulsy przechodzą mi a to w sródpiersiu, zaraz na nodze, potem na ręce, na brzuch i tak ciągle jakby jakieś świetliki czy robaki latały mi w ciele i jak mówię o tym lekarzom to nie słyszeli o takim czymś? czy miał tak ktoś? czy przeszło? bardzo proszę o poradę gdzie z tym iść?

HOPE

04.02.2016 18:40

Odpowiedz

O 13:00, dnia 2016-02-04 Pauletta napisał(-a):

Witam ja mam takie uczucie latania po całym ciele już długi czas (jestem 8 miesiecy w remisji) i nie mogę sobie z tym poradzić niewiem czy to taki rodzaj mrowienia jak u Was ale jest to okropne bo cały czas jakieś takie impulsy przechodzą mi a to w sródpiersiu, zaraz na nodze, potem na ręce, na brzuch i tak ciągle jakby jakieś świetliki czy robaki latały mi w ciele i jak mówię o tym lekarzom to nie słyszeli o takim czymś? czy miał tak ktoś? czy przeszło? bardzo proszę o poradę gdzie z tym iść?

Mnie swędzi i "wędruje" coś po ciele od ponad roku, dzień i noc, już się trochę przyzwyczaiłam i nie drapię się za każdym razem. Swędzi wszystko, od czubka głowy, twarz po podeszwy stóp. Jestem w remisji od 6 lat. Dzisiaj dostałam wyniki PET kontrolne i wszystko jest ok...a mnie jak swędziało tak swędzi. Lekarze na to nic, bo przecież wyniki dobre...

Nessa

04.02.2016 20:46

Odpowiedz

Jeśli chodzi o bóle głowy to ja po różnych przejściach prawdopodobnie wiem co jest och przyczyną. Zrypany (po radioterapii?) staw żuchwowo-skroniowy. Miewałam takie bóle, że myślałam że kogoś pogryzę. Teraz już jest lepiej i rzadko mi się to zdarza.

Luki

09.02.2016 12:00

Odpowiedz

O 21:46, dnia 2016-02-04 Nessa napisał(-a):

Jeśli chodzi o bóle głowy to ja po różnych przejściach prawdopodobnie wiem co jest och przyczyną. Zrypany (po radioterapii?) staw żuchwowo-skroniowy. Miewałam takie bóle, że myślałam że kogoś pogryzę. Teraz już jest lepiej i rzadko mi się to zdarza.

Ja to jestem jednak chyba ewenementem... Sprawy związane z głową nieco się wyciszyły, natomiast teraz odezwało się biodro... Dokładnie prawa strona, boli jak wstaje z łóżka od kilku dni... Ehhh

HOPE

09.02.2016 17:11

Odpowiedz

O 13:00, dnia 2016-02-09 Luki napisał(-a):

Ja to jestem jednak chyba ewenementem... Sprawy związane z głową nieco się wyciszyły, natomiast teraz odezwało się biodro... Dokładnie prawa strona, boli jak wstaje z łóżka od kilku dni... Ehhh

Przyznaj się Luki, że lubisz sobie po prostu z nami popisać ;-)

Luki

10.02.2016 07:30

Odpowiedz

O 18:11, dnia 2016-02-09 HOPE napisał(-a):

Zdecydowanie tak :) jesteście dla mnie najlepszymi psychologami, terapeutami itd :)

HOPE

11.02.2016 20:28

Odpowiedz

O 08:30, dnia 2016-02-10 Luki napisał(-a):

Zdecydowanie tak :) jesteście dla mnie najlepszymi psychologami, terapeutami itd :)

Ja już nie pamiętam czasu kiedy mi nic nie dolegało :-) starość... ;-)

Edward

23.02.2016 07:34

Odpowiedz

O 21:28, dnia 2016-02-11 HOPE napisał(-a):

O 08:30, dnia 2016-02-10 Luki napisał(-a):

Zdecydowanie tak :) jesteście dla mnie najlepszymi psychologami, terapeutami itd :) Jestem tu nowy, ale tak jak Wy szukam pomocy . W sierpniu 2015 r skończyłem chemioterapię, /chłoniak Hodgkina/, choroba jest w remisji, ale nie mogę poradzić sobie z nocnymi bólami rąk, barku i pleców. Gdzie szukać pomocy?

Ja już nie pamiętam czasu kiedy mi nic nie dolegało :-) starość... ;-)

Luki

24.02.2016 18:09

Odpowiedz

Kurcze chyba wybiorę się na to rtg biodra. Ból nie jest jakiś uciążliwy ale jak staje z nogi na nogę tak że kość biodrowa się wysuwa to wtedy boli, czasami zaboli przy wstawaniu. Ból jest typowo z zewnętrznej strony tak jakby na tej kości. Boli mnie również kość w posladku jak dłużej posiedzę. Są w tamtych okolicach węzły?

Luki

24.02.2016 19:24

Odpowiedz
http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/PkkHj7wiyVi~b39fTr694tEZPodrj9

Zostawiam link z zaznaczonym miejscem gdzie mnie boli, mogą tam być węzły?

Nuria

25.02.2016 10:59

Odpowiedz

O 20:24, dnia 2016-02-24 Luki napisał(-a):

http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/PkkHj7wiyVi~b39fTr694tEZPodrj9

Zostawiam link z zaznaczonym miejscem gdzie mnie boli, mogą tam być węzły?

Na samym trzonie kości udowej raczej nie ma węzłów (raczej bo każdy jest inny i nie takie cuda medycyna widziała :P) ale ból może promieniować z pachwiny a tam już węzły są - tylko jakby były mocno powiększone to raczej zauważyłbyś. Jak już coś z ziarnicą to sam szpik w tej kości może być zajęty wtedy rzeczywiście może boleć ale to baaaardzo daleko idące przypuszczenie. Tu masz ładne zdjątko jak idą węzły chłonne: http://doctorstock.photoshelter.com/image/I0000Pr9gjWr5XLU

Może po prostu przyplątało Ci się jakieś zwyrodnienie ;)