Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

4 rok w remisji a skutki uboczne

Autor: Luki • 31.01.2016 09:06 • 26 odpowiedzi

Luki

25.02.2016 14:16

Odpowiedz

O 11:59, dnia 2016-02-25 Nuria napisał(-a):

O 20:24, dnia 2016-02-24 Luki napisał(-a):

http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/PkkHj7wiyVi~b39fTr694tEZPodrj9

Zostawiam link z zaznaczonym miejscem gdzie mnie boli, mogą tam być węzły?

Na samym trzonie kości udowej raczej nie ma węzłów (raczej bo każdy jest inny i nie takie cuda medycyna widziała :P) ale ból może promieniować z pachwiny a tam już węzły są - tylko jakby były mocno powiększone to raczej zauważyłbyś. Jak już coś z ziarnicą to sam szpik w tej kości może być zajęty wtedy rzeczywiście może boleć ale to baaaardzo daleko idące przypuszczenie. Tu masz ładne zdjątko jak idą węzły chłonne: http://doctorstock.photoshelter.com/image/I0000Pr9gjWr5XLU

Może po prostu przyplątało Ci się jakieś zwyrodnienie ;)

Oooo dzięki, kurde raczej tam nie ma węzłów...

vanilia

25.02.2016 20:27

Odpowiedz

A myślałam, że tylko u mnie zawitała "starość". Mam ten sam objaw. Czasami, jakby mi kość wyskakiwała i powrót jej jest dość bolesny. Diagnozuję się właśnie u ortopedy, ale prawdopodobnie, to zmiany zwyrodnieniowe. Aktualnie lekarze kierują na rehabilitacje ruchowe, czyli kinezyterapię.

Luki

26.02.2016 05:16

Odpowiedz

O 21:27, dnia 2016-02-25 Vanilia napisał(-a):

A myślałam, że tylko u mnie zawitała "starość". Mam ten sam objaw. Czasami, jakby mi kość wyskakiwała i powrót jej jest dość bolesny. Diagnozuję się właśnie u ortopedy, ale prawdopodobnie, to zmiany zwyrodnieniowe. Aktualnie lekarze kierują na rehabilitacje ruchowe, czyli kinezyterapię.

A ile czasu jesteś po leczeniu? Jak byłaś leczona i co miałaś zajęte? Pozdrawiam :)

vanilia

27.02.2016 16:37

Odpowiedz

A ile czasu jesteś po leczeniu? Jak byłaś leczona i co miałaś zajęte? Pozdrawiam :)

Leczenie zakończyłam w lipcu 2014 r. Miałam 6xABVD. Zajęte miałam migdałki, węzły chłonne nadobojczykowe i grasicę.

Powiększenie węzłów nie było na tyle duże, żeby mnie naświetlać :)

miazgaty

09.03.2016 06:36

Odpowiedz

3 lata po leczeniu i remisji.

tak...niestety rowniez moze troche inaczej, ale dokladnie te same objawy. Dretwienie, mrowienie, zaworty glowy przed zasnieciem, itp...

z tego sie sie orientuje to przynajmniej w moim przypadku to radioterapia.... analizujac kiedy pojawily sie problrmy... dlatego, ze po zakonczeniu naswietlan juz mialem uszkodzone nerwy obwodowe i bylem konsultowany przez neurologow.... to tylko dowod ze radio niestety uszkadza cholernie....

O 17:26, dnia 2016-01-31 Luki napisał(-a):

O 10:06, dnia 2016-01-31 Luki napisał(-a):

Witam, chciałbym się z Wami podzielić tym co w moim organizmie dzieje się podczas remisji. Od jakiś paru miesięcy mam różne drętwienia i mrowienia. W nocy budzę się przynajmniej raz bo dretwieja mi palce w dloni. W ciągu dnia jakieś parę tygodni temu mrowiły mi okolice kostek przy stopach, trwało to z miesiac. Obecnie mam durne uczucie, przechodzi mnie czasami taki jakby mały prądzik przy skroni, czasami zdazy się że mnie zaboli w tamtej okolicy. Nie wiem czy to może od zatok, bo wybieram się na operację którą będę miał za miesiąc (wszystkie badania do operacji ok, morfologia, mocz, ekg, glukoza), a mam przewlekłe zapalenie zatok. Czasami myślę że po prostu zwariuje. Czy ciągłe parestezje mogą być skutkiem ubocznym chemioterapii? Zauważyłem że wszystko ustaje w momencie gdy uprawiam sport, np. Biegam. Ja czasami to już mam myśli że z moim szczęściem to mam pewnie jakiegoś guza w głowie...

Miał ktoś podobne problemy? Uporał się ktoś z tym, jakieś porady? Ja regularnie biorę magnez ale chyba średnio pomaga.

efka

10.03.2016 14:01

Odpowiedz

3 lata temu po ABFD po PET remisja, ale potem jeszcze radio, w czerwcu będzie 3 lata od zakończenia leczenia. Jestem pod opieką neurologa, na początku zawroty głowy były masakryczne, drętwienie nóg i rąk zwłaszcza nocą, zmniejszenie objawów lekami pomaga na jakiś czas, chodzę też na masaże wodne nóg i rąk i na BOA, pomoże na jakiś czas,i tak jak zawroty głowy wróci znowu, pewnie będzie już tak zawsze. Wg mojej pani neurolog to konsekwencje chemioterapii. ale za to PORT wyjęli mi niedawno, PET super, kondycja różnie, kręgosłup poszkodowany mocno ale żyję w remisji i cieszę się tym co dobre :)

efka

10.03.2016 14:03

Odpowiedz

O 15:01, dnia 2016-03-10 Efka napisał(-a):

3 lata temu po ABFD po PET remisja, ale potem jeszcze radio, w czerwcu będzie 3 lata od zakończenia leczenia. Jestem pod opieką neurologa, na początku zawroty głowy były masakryczne, drętwienie nóg i rąk zwłaszcza nocą, zmniejszenie objawów lekami pomaga na jakiś czas, chodzę też na masaże wodne nóg i rąk i na BOA, pomoże na jakiś czas,i tak jak zawroty głowy wróci znowu, pewnie będzie już tak zawsze. Wg mojej pani neurolog to konsekwencje chemioterapii. ale za to PORT wyjęli mi niedawno, PET super, kondycja różnie, kręgosłup poszkodowany mocno ale żyję w remisji i cieszę się tym co dobre :)

sory ABVD :D