Ziarnica.pl
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie
Forum
☰
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie użytkownika
← Wróć do wątku
Forum Czy mam ziarnicę?
Odpowiedź w wątku: Węzły nadobojczykowe, szyjne i podżuchwowe u dziecka
Komentujesz wpis użytkownika
Viola
Nick
E-mail (opcjonalnie)
Treść odpowiedzi
O 17:21, dnia 2015-12-04 Viola napisał(-a): > > O 09:46, dnia 2015-12-02 Agnieszka napisał(-a): > > Jesteśmy po kolejnym USG (robione dzień po tamtym) - węzłów nadobojczykowych lekarz nie opisał. Zaznaczył węzływ katach żuchwy wielkości 15x7 mm i drobne węzły wzdłuż mięśni MSO i karkowe - wszystkie o niezmienionej strukturze. Śródpiersie i krtań bez zmian patologicznych. Widoczna grasica. Dziwi mnie bardzo rozbieżność w pomiarach (tam węzeł ponad 2 cm w osi długiej, a tu 15 cm) i to że jeden lekarz uznał że węzły są nadobojczykowe, a drugi że to niskie szyjne lub karkowe. > > > > Niepokoję się bo synek od lat ma też powiększone węzły pachwinowe - wyczułam je gdy miał ok 7 miesięcy, prawdopodobnie to wina przebytej cytomegalii bo tylko to wyszło w badaniach. Mam jednak wrażenie, że te węzły urosły - ale raczej urosły z dzieckiem. Nie są bolesne, przesuwalne. Podobnie wyczułam pod pachami, po obu stronach 1-2 ruchome kulki, niebolesne. > > Dziecko w międzyczasie miało RTG klatki piersiowej i USG brzucha - wyniki prawidłowe. > > Czy powinnam wykonać dalszą diagnostykę? Czy drugiemu dziecku, które również ma węzły powiększone w tych samych miejscach również robić dodatkowe badania (rtg miał robione rok temu - miał podejrzenie zapalenia płuc), usg szyi tydzień temu - prawidłowe. > > Czy badać te pozostałe węzły u dzieci? > > Proszę o jakieś wskazówki. > Agnieszka, > Mój syn ma od ponad pół roku powiększone wszystkie węzły (szyjne, karkowe, pachowe, pachwinowe, krezkowe) - największy 32/9 mm. Na USG wychodzą OK. Młody nie ma żadnej infekcji, wszystko wykluczono. Też na początku chciałam robić dodatkową diagnostykę, ale jedyne co mozna zrobić, aby upewnic się czy to coś złego, to biopsja wycinająca węzła, a tej nikt mi nie zrobi, dopóki USG, morfologia, OB będą OK. Nauczyłam się żyć z tymi węzłami. Co ma być, to będzie...
B
I
Lista
1.
Link
Wyślij odpowiedź