Ziarnica.pl
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie
Forum
☰
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie użytkownika
← Wróć do wątku
Forum Czy mam ziarnicę?
Odpowiedź w wątku: Węzły nadobojczykowe, szyjne i podżuchwowe u dziecka
Komentujesz wpis użytkownika
Agnieszka
Nick
E-mail (opcjonalnie)
Treść odpowiedzi
O 08:46, dnia 2015-12-02 Agnieszka napisał(-a): > Jesteśmy po kolejnym USG (robione dzień po tamtym) - węzłów nadobojczykowych lekarz nie opisał. Zaznaczył węzływ katach żuchwy wielkości 15x7 mm i drobne węzły wzdłuż mięśni MSO i karkowe - wszystkie o niezmienionej strukturze. Śródpiersie i krtań bez zmian patologicznych. Widoczna grasica. Dziwi mnie bardzo rozbieżność w pomiarach (tam węzeł ponad 2 cm w osi długiej, a tu 15 cm) i to że jeden lekarz uznał że węzły są nadobojczykowe, a drugi że to niskie szyjne lub karkowe. > Niepokoję się bo synek od lat ma też powiększone węzły pachwinowe - wyczułam je gdy miał ok 7 miesięcy, prawdopodobnie to wina przebytej cytomegalii bo tylko to wyszło w badaniach. Mam jednak wrażenie, że te węzły urosły - ale raczej urosły z dzieckiem. Nie są bolesne, przesuwalne. Podobnie wyczułam pod pachami, po obu stronach 1-2 ruchome kulki, niebolesne. > Dziecko w międzyczasie miało RTG klatki piersiowej i USG brzucha - wyniki prawidłowe. > Czy powinnam wykonać dalszą diagnostykę? Czy drugiemu dziecku, które również ma węzły powiększone w tych samych miejscach również robić dodatkowe badania (rtg miał robione rok temu - miał podejrzenie zapalenia płuc), usg szyi tydzień temu - prawidłowe. > Czy badać te pozostałe węzły u dzieci? > Proszę o jakieś wskazówki.
B
I
Lista
1.
Link
Wyślij odpowiedź