Ziarnica.pl
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie
Forum
☰
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie użytkownika
← Wróć do wątku
Forum Czy mam ziarnicę?
Odpowiedź w wątku: Węzły nadobojczykowe, szyjne i podżuchwowe u dziecka
Komentujesz wpis użytkownika
Agnieszka
Nick
E-mail (opcjonalnie)
Treść odpowiedzi
O 16:52, dnia 2015-11-09 Agnieszka napisał(-a): > > O 17:42, dnia 2015-11-09 Lala napisał(-a): > > Na ziarnicę w przedziale wiekowym 0-9 lat zapada kilkoro dzieci rocznie w Polsce. To bardzo rzadka choroba wśród takich maluchów. Skoro węzły są powiększone od dawna, być może jest to niespecyficzna reakcja immunologiczna organizmu. Jeśli nie ma innych objawów, to wystarczy kontrola węzłów na USG i obserwacja czy rosną/maleją. Może ta reakcja ma związek z przebytym CMV, ale trudno to będzie udowodnić. > Dzięki, trafiłam tu bo Wasze forum wyświetliło mi się gdy wpisałam w google zapytanie o węzły nadobojczykowe. Ogólnie wpisując takie hasło w google pierwszy odnośnik to białaczka lub inny nowotwór - to może przerazić. > Z tą CMV to faktycznie trudna sprawa, raczej nie jest u dziecka wrodzona, bo pewnie byłoby od razu to wiadome (m.in. niedosłuch), ogólnie dzieci z CMV często rodzą się w złym stanie. U nas wyszło przypadkowo, bo obaj moi synowie mieli kuleczki w pachwinach i obaj dostali skierowanie na szereg badań. Wtedy u obu wyszła CMV, natomiast tylko u jednego dziecka był taki wielki skok po opryszczce (to są wirusy z jednej grupy). Niemniej przyjęliśmy że jest to wersja nabyta CMV. Toxo wtedy wyszło ujemne, aczkolwiek mamy dwa koty - jaki teraz byłby wynik nie wiem. > Te węzły bardzo mnie niepokoją, bo są mocno widoczne przez skórę. Ja sama mam spore węzły podżuchwowe, ale to związane z tym że jako dziecko chorowałam trochę i miałam sporo problemów z zębami. > Prawdę mówiąc nie wiem co teraz, po usg majowym i usg jamy brzusznej dziecko i wyniki oglądał lekarz pediatra onkolog, hematolog i nie widziała tu nic niepokojącego. Też wtedy mówiła, że to może ten migdał. Spróbuję ponownie skontaktować się z tą lekarką, choć terminy do niej są dość odległe :(
B
I
Lista
1.
Link
Wyślij odpowiedź