Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

ZUS wzywa po 26 latach

Autor: Janek • 29.10.2015 19:10 • 45 odpowiedzi

Janek

06.11.2015 17:21

Odpowiedz

O 17:25, dnia 2015-11-06 (h)anka napisał(-a):

Może nie powinnam nic pisać, żeby nie wywoływać oburzenia, ale sądzę, że jest grupa ludzi na tym forum, którzy myślą podobnie do mnie.

Przechodziłam ziarnicę, jak większość z Was, byłam wówczas młodą kobietą. III studium, chemio- i radioterapia. Rok wyjęty z życiorysu, na szczęście obyło się bez przeszczepu. I choć pierwsze miesiące i lata były trudne, to w życiu by mi przez przeszło przez myśl, żeby rezygnować z nauki, pracy i przechodzić na rentę. Rozumiem, że każdy przechodził tę chorobę inaczej, ale osoby wymagające renty to chyba jednak wśród nas jakiś niewielki procent - ci, którzy doświadczyli komplikacji, przeszli nawroty itp. Są ludzie naprawdę ciężko chorzy, przykuci do łóżek, wymagający stałej rehabilitacji i finansowego wsparcia. Czy rzeczywiście wymagał Pan takiego wsparcia przez 20 lat, do czasu pierwszego nawrotu?

Myślę, że renty w Polsce przyznawane są pochopnie, stąd też ich niewielka wysokość, skoro pobiera je tyle osób. Nie oceniam Pana, bo nie znam Pana sytuacji do końca, ale to powszechne oburzenie mnie nieco dziwi. Dla mnie oburzające jest, że są w naszym kraju ludzie, którzy bez przerwy czegoś chcą, niewiele z siebie dając.

Chcąc uściślić to nie jest pierwsza wznowa jest to praktycznie już trzecia tak, przez te 23 lata potrzebowałem pomocy i nikt mi jej nie udzielił po leczeniu promieniami gamma Co-60 ciało odchodziło od kości a każdy ruch sprawiał ogromny ból, w tym czasie musiałem ciężko pracować aby wykarmić dwójkę dzieci i b. chorą żonę, są tego efekty, to choroba serca zwyrodnienie kręgów i wiele innych chorób inni w tym czasie leżeli na chorobowych, po drugiej wznowie zostałem wywalony z zakładu pracy, tylko dlatego że nie podobały się moje poglądy ówczesnym władzom, nie oburza Cię to że wciągu 2 dni musiałabyś zorganizować dokumentację z kilku miast i kilku szpitali ? nie życzę Ci tego, ale może dlatego, że lano mnie pałą po tym chorym organiźmie, abyś Ty mogła takie wolne myśli wrzucać na forum, pozdrawiam i wierzę, że u Ciebie nie dojdzie do żadnych powikłań i będziesz żyła długo i szczęśliwie,pozdrawiam

Janek

06.11.2015 17:39

Odpowiedz

O 17:25, dnia 2015-11-06 (h)anka napisał(-a):

Standardy Orzecznictwa Lekarskiego ZUS

"Chorzy w I i II stopniu zaawansowania, po leczeniu radykalnym rokują odzyskanie pełnej zdolności do pracy – w okresie do 2 lat po rozpoczęciu leczenia. W wyższych stopniach zaawansowania, ze względu na toksyczność zastosowanego leczenia, wymagają dłuższego okresu obserwacji i dłuższej rekonwalescencji. Tylko nieliczni chorzy z niepowodzeniem leczenia pierwotnego i wieloletnią remisją rokują odzyskanie zdolności do pracy. Okres intensywnej radio-/chemioterapii (HD-CTH+ASCT) oraz zaawansowana choroba w okresie rozsiewu często upośledzają sprawność organizmu w stopniu powodującym konieczność stałej lub długotrwałej pomocy osób drugich w zaspokajaniu podstawowych potrzeb życiowych i uzasadniają orzeczenie okresowej niezdolności do samodzielnej egzystencji"

ławo poszukac w internecie zalecenia z 2013

marta91

07.11.2015 16:33

Odpowiedz

Nie wiem czy dobrze myślę, ale w latach kiedy leczył się Pan Janek chyba leczenie było bardziej obciążające i mniej nowoczesne, szczególnie naświetlania. Stąd więcej skutków ubocznych .

Janek

07.11.2015 17:29

Odpowiedz

O 17:33, dnia 2015-11-07 Marta91 napisał(-a):

Nie wiem czy dobrze myślę, ale w latach kiedy leczył się Pan Janek chyba leczenie było bardziej obciążające i mniej nowoczesne, szczególnie naświetlania. Stąd więcej skutków ubocznych .

Dobrze myślisz, teraz już nie ma tzw.naświetlań bombą kobaltową, miałem "przyjemność" przyjmować te promyki robiono tzw. telegammaterapia CO-60 górny płaszcz pl.d. 3900/30 fr. z podwyższoną dawką na migdałki po 2 latach rtg na okolicę szyjną i pachową, po 10 min. kobaltu chodziła się parę godz. do tyłu przynajmniej u mnie tak było, na naświetlania trzeba było zasuwać na nogach, chodziłem z Kliniki przy ul. Śniadeckich na Gancarską, ludzie się śmiali bo byłem wymalowany na twarzy i szyi czerwonym flamastrem a było to lato, ej nie było tak jak teraz co byłem w Tarnowie to po prostu hotele z miłą obsługą na przeciw tamtych czasów.

Anias

07.11.2015 19:06

Odpowiedz

Lęk przed nową decyzja ZUS jest zrozumiały. Tylu ZUS " uzdrowił". Dobrze mieć te dokumenty, o ile są, to i ostatnich opinii o stanie zdrowia np. jak oberwało serce, itd
Życzę pomyślnego przebiegu komisji

Janek

08.11.2015 08:24

Odpowiedz

O 20:06, dnia 2015-11-07 Anias napisał(-a):

Lęk przed nową decyzja ZUS jest zrozumiały. Tylu ZUS " uzdrowił". Dobrze mieć te dokumenty, o ile są, to i ostatnich opinii o stanie zdrowia np. jak oberwało serce, itd

Może z uczciwość i szacunek dla piszących na tym forum, napiszę te rozpoznania na które mam dokument,y to są skutki uboczne mojego leczenia: Ziarnica złośliwa.

Choroba zwyrodnieniowa kręgosłupa C i L-S.

Polineuropatia. G62.9.

Cukrzyca typu II.

Utrwalone migotania przedsionków.

Nadciśnienie tętnicze.

Otyłość.

mam parę innych dolegliwości takie jak duszności, bóle nóg, zmiana koloru skóry na nogach takie skarpetki które czasami swędzi jak jasny gwint, wtedy wkładam nogi do miski z zimną wodą i po 20 min. przechodzi, siedzę jak na szpilkach do poniedziałku, pozdrawiam.

Marek

08.11.2015 12:01

Odpowiedz

O 09:24, dnia 2015-11-08 Janek napisał(-a):

O 20:06, dnia 2015-11-07 Anias napisał(-a):

Może z uczciwość i szacunek dla piszących na tym forum, napiszę te rozpoznania na które mam dokument,y to są skutki uboczne mojego leczenia: Ziarnica złośliwa.

Choroba zwyrodnieniowa kręgosłupa C i L-S.

Polineuropatia. G62.9.

Cukrzyca typu II.

Utrwalone migotania przedsionków.

Nadciśnienie tętnicze.

Otyłość.

Chłopie Ty nie masz co tu się tłumaczyć na forum, bo tylko Ty wiesz jak bardzo leczenie wpłynęło na Twoje zdrowie.

A wpis hanka uważam za jakieś nieporozumienie i mam nadzieję że jednak nikt inny tak już nie myśli.

A napisanie w taki sposób o wysokości rent w polsce może napisać tylko osoba wyciągnięta z polskiej rzeczywistości i aż szkoda to komentować.

mam parę innych dolegliwości takie jak duszności, bóle nóg, zmiana koloru skóry na nogach takie skarpetki które czasami swędzi jak jasny gwint, wtedy wkładam nogi do miski z zimną wodą i po 20 min. przechodzi, siedzę jak na szpilkach do poniedziałku, pozdrawiam.

truskawka

09.11.2015 14:20

Odpowiedz

O 17:44, dnia 2015-11-02 ewu napisał(-a):

Janku,nie jestem nieżyczliwa, ale życzę temu padalcowi co zazdrości Ci Twojej renty, takiej samej renty co Twoja, z takiego samego powodu, z którego Ty ją dostajesz ! A Tobie życzę dużo dużo zdrowia i nie przejmuj się takimi typami, bo szkoda nerwów i zdrowia ! Kurcze wierzyć się nie chce, że ziemia jeszcze takich nosi !

Nie można życzyć źle innym ludziom. Ja nawet najgorszym wrogom nie życzyłabym zz ani niczego złego. Ale fakt jest faktem, że podłość i głupota ludzi jest porażająca. Niestety wielu ludzi ma mentalność, że nie ważne jak u mnie źle, ważne żeby sąsiad miał gorzej ;(I dążą do urzeczywistnienia swoich "pragnień" obmawiając, donosząc itd...

ewu

10.11.2015 11:39

Odpowiedz

O 15:20, dnia 2015-11-09 truskawka napisał(-a):

O 17:44, dnia 2015-11-02 ewu napisał(-a):

Janku,nie jestem nieżyczliwa, ale życzę temu padalcowi co zazdrości Ci Twojej renty, takiej samej renty co Twoja, z takiego samego powodu, z którego Ty ją dostajesz ! A Tobie życzę dużo dużo zdrowia i nie przejmuj się takimi typami, bo szkoda nerwów i zdrowia ! Kurcze wierzyć się nie chce, że ziemia jeszcze takich nosi !

Nie można życzyć źle innym ludziom. Ja nawet najgorszym wrogom nie życzyłabym zz ani niczego złego. Ale fakt jest faktem, że podłość i głupota ludzi jest porażająca. Niestety wielu ludzi ma mentalność, że nie ważne jak u mnie źle, ważne żeby sąsiad miał gorzej ;(I dążą do urzeczywistnienia swoich "pragnień" obmawiając, donosząc itd...

Ale ja nie życzyłam źle donoszącemu na Janka, tylko życia w dostatku z renty, bo tego właśnie donosiciel mu zazdrościł. Czyli życzyłam mu spełnienia jego marzeń.

A tak poza tym, to Platon kiedyś powiedział " Najgorszym złem jest tolerowanie krzywdy ". Nie można dla zła być dobrym i wyrozumiałym, bo zło przekonane o swojej bezkarności rozwija skrzydła.

Janek

10.11.2015 13:26

Odpowiedz

Ale ja nie życzyłam źle donoszącemu na Janka, tylko życia w dostatku z renty, bo tego właśnie donosiciel mu zazdrościł. Czyli życzyłam mu spełnienia jego marzeń.

A tak poza tym, to Platon kiedyś powiedział " Najgorszym złem jest tolerowanie krzywdy ". Nie można dla zła być dobrym i wyrozumiałym, bo zło przekonane o swojej bezkarności rozwija skrzydła.

Kochani byłem wczoraj u konsultanta, pozwólcie, że opiszę to po zakończeniu sprawy,facet nie powiem z kulturą, jedno co wiem, że ma tydzień czasu na napisanie opinii kiedy to dojdzie to do mnie, nie wiem, wiem też, że nie byłbym wzywany gdyby nie donos, czekam na na decyzje ZUSu.

Powiem, tak nie życzę nikomu źle bo w życiu przeszedłem jak nie piekło to czyściec ale temu donosicielowi życzę tego co ja przeszedłem bo w/g niego żyję w luksusach i zdrowiu, pozdrawiam

marta91

10.11.2015 19:36

Odpowiedz

Szkoda zdrowia na takich ludzi, na pewno decyzja będzie satysfakcjonująca. My doskonale Cię rozumiemy i Trzymamy kciuki.

Janek

20.11.2015 13:02

Odpowiedz

O 20:36, dnia 2015-11-10 Marta91 napisał(-a):

Szkoda zdrowia na takich ludzi, na pewno decyzja będzie satysfakcjonująca. My doskonale Cię rozumiemy i Trzymamy kciuki.

Kochani wybaczcie, że zawracam głowę ale widzę mała aktywność na forum, zapytam czy może kto z Was wie czy wszystkie donosy idą do departamentu orzecznictwa lekarskiego ? czy tylko są osoby "wybrane" dziś w rozmowie tel. dowiedziałem, że moje dokumenty zostały wysłane z tegoż departamentu do oddziału i tylko tyle mi mogą powiedzieć, wcześniej pytałem w oddziele to mi powiedzieli, że odpowie mi departament już jestem tak skołowany, wiem tylko tyle, że odebrano mi duży kawałek życia a podobno my z tymi chorobami mamy wychodzić z tego draństwa w spokoju.

Janek

26.11.2015 10:34

Odpowiedz

O 14:02, dnia 2015-11-20 Janek napisał(-a):

Kochani obiecałem, że napisze co dalej ze mną, powiem tak zdrowy człowiek może by to może przetrzymał ja co prawda już czwarty rok w remisji leczenia stadium IIIB nie wytrzymałem siadła mi psychika ze zdrowiem nie będę opisywał kilka chorób i powikłania po leczeniu, po konsultacjach u konsultanta w Chrzanowie, Warszawa kieruje mnie na kolejną komisję lekarska tym razem w Chorzowie, dodam, że nie udostępniono mi wyników tej konsultacji, z tego co wywnioskowałem z rozmów jest to donos tzw. konkurenta politycznego, choć ja do żadnej partii nie należałem i nie zamierzam moim celem była walka o życie a nie walka partyjna, tak moim zdaniem rękami ZUSu wykańcza się ludzi chorych ludzi, którzy wygrywają walkę z nowotworem ale z machiną partyjną i ZUSe nie są w stanie, być może ktoś to przeczyta z tych decydentów, być może moje życie się skończyło, ale tym co mi to zrobili i tym urzędnikom, którzy biorą udział w tej haniebnej grze,życzę takiego jak ja miałem, pozdrawiam, trzymajcie się ja już dłużej nie wytrzymuje

żyrafa 20

26.11.2015 22:37

Odpowiedz

O 11:34, dnia 2015-11-26 Janek napisał(-a):

O 14:02, dnia 2015-11-20 Janek napisał(-a):

Kochani obiecałem, że napisze co dalej ze mną, powiem tak zdrowy człowiek może by to może przetrzymał ja co prawda już czwarty rok w remisji leczenia stadium IIIB nie wytrzymałem siadła mi psychika ze zdrowiem nie będę opisywał kilka chorób i powikłania po leczeniu, po konsultacjach u konsultanta w Chrzanowie, Warszawa kieruje mnie na kolejną komisję lekarska tym razem w Chorzowie, dodam, że nie udostępniono mi wyników tej konsultacji, z tego co wywnioskowałem z rozmów jest to donos tzw. konkurenta politycznego, choć ja do żadnej partii nie należałem i nie zamierzam moim celem była walka o życie a nie walka partyjna, tak moim zdaniem rękami ZUSu wykańcza się ludzi chorych ludzi, którzy wygrywają walkę z nowotworem ale z machiną partyjną i ZUSe nie są w stanie, być może ktoś to przeczyta z tych decydentów, być może moje życie się skończyło, ale tym co mi to zrobili i tym urzędnikom, którzy biorą udział w tej haniebnej grze,życzę takiego jak ja miałem, pozdrawiam, trzymajcie się ja już dłużej nie wytrzymuje

Janek nie wolno Ci się tak załamywać ! Będzie dobrze , głowa do góry!

ewu

27.11.2015 08:38

Odpowiedz

O 11:34, dnia 2015-11-26 Janek napisał(-a):

pozdrawiam, trzymajcie się ja już dłużej nie wytrzymuje,

Janek, wygrałeś i to nie raz, z czymś nieziemskim, z ZIARNICĄ, a teraz chcesz się poddać jakiemuś małemu, słabemu człowieczkowi ?!

Odsyłają papiery, bo pewnie są takie procedury i po prostu muszą.

Bądź dzielny i wytrwaj jeszcze trochę. Na pewno będzie dobrze!

Fishka

27.11.2015 19:59

Odpowiedz

Janku, nie poddawaj się! Mam nadzieję, że orzecznicy z ZUS zachowają jednak zdrowy rozsądek i ta bulwersująca sprawa dobrze się zakończy. Trzymam kciuki i ściskam mocno!

rodzynka

28.11.2015 18:56

Odpowiedz

Janek, napisz tutaj swój email, koniecznie!

Janek

28.11.2015 21:10

Odpowiedz

O 19:56, dnia 2015-11-28 rodzynka napisał(-a):

kasjer2&vp.pl,jeżeli ma to służyć dla dobra innych to jest.

Janek

29.11.2015 07:30

Odpowiedz

O 22:10, dnia 2015-11-28 Janek napisał(-a):

kasjer2@vp.pl nie miałem dostępa, pozdrawiam

Janek

29.11.2015 13:04

Odpowiedz

O 08:30, dnia 2015-11-29 Janek napisał(-a):

O 22:10, dnia 2015-11-28 Janek napisał(-a):

'rodzynka" miało być nie miałem dostępu tak nawiasem to przydał się na coś ?