Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Do wszystkich ziarniaków. Bardzo proszę o radę!

Autor: Monia__ • 23.03.2006 13:56 • 16 odpowiedzi

Monia__

23.03.2006 13:56

Odpowiedz
Witam WAS! Jestem tu nowa i chciałabym sie Was poradzić co do mojego wyniku USG. Bardzo proszę o szczery komentarz, bo bardzo się boję, we wtorek ide do onkologa, który zlecił mi to badanie ale nie wiem jak ja wytrzymam do tego wtorku :( Opis USG " W miejscu palpacyjnie wyczuwalnego zgrubienia w lewej okolicy podżuchwowej słabo wyrózniający się hipoechogenny, podłużny obszar 5,5 na 9,6 mm położony podskórnie-węzeł chłonny? Ślinianki podżuchwowe o normalnej wielkości i echogeniczności. Tarczyca o normalnych wymiarach. W przedniej, przycieśniowej części prawego płata tarczycy okrągły, hipoechogenny obszar średn. ok. 4,5 mm- guzek hipoechogenny? torbiel- do dalszej diagnostyki- wskazana BAC z oceną histopatolog. Poza tym tarczyca jednorodna. Inne dostępne okolice szyi bez zmian" Powiem jeszcze że węzły powiększyły mi się bez żadnej przyczyny tzn. nie miałam zadnego zapalenia gardła czy cos takiego. Mam tylko od 2 m-cy stan podgorączkowy 37-37,5Mam tez powiększone węzły w okolicach pachwin. Boje się żeby to nie była ziarnica :( Co o tym wszystkim sądzicie. Z góry dziękuję i pozdrawiam!

baldi

23.03.2006 14:05

Odpowiedz

jesli obawiasz sie, ze mozesz miec ziarnice nie daj sobie zrobic biopsji cienkoiglowej (BAC) - zasugeruj wyciecie torebki w calosci. to tyle na poczatek.

joanna

23.03.2006 14:52

Odpowiedz

O 15:05, dnia 2006-03-23 Baldi napisał(-a):

jesli obawiasz sie, ze mozesz miec ziarnice nie daj sobie zrobic biopsji cienkoiglowej (BAC) - zasugeruj wyciecie torebki w calosci. to tyle na poczatek.

Dokładnie tak. Mi zrobiono biopsję cienkoigłową, która nic nie wykazała (w lipcu). Kiedy węzęł się nie zmniejszał w październiku pobrano mi wycinek. Niestety u mnie była to ziarnica. Mam dużo żalu do lekarzy, tym bardziej że byłam wtedy w ciąży, pod opieką lekarzy (przeleżałam 2 lipcowe tygodnie w szpitalu z powodu tego węzła).

Monia__

23.03.2006 15:55

Odpowiedz
Dziekuję za odpowiedzi. Nie wiedziałam że BAC to biopsja cienkoigłowa, jejku nawet nie wiecie jak sie boje :( :( Jesli moge spytac to jakie mieliscie wycinane węzły chłonne i jakiej wielkości były? Bo ja mam właśnie dwa pod żuchwą, jeden z jednej a drugi z drugiej strony.Tylko nie wiem o co chodzi z tym guzkiem przy tarczycy w sumie jest on mały ale nie wiem co to jest. Nie wiem tylko czy onkolog zgodzi się na usunięce tego węzła, czy tez zaleci biopsję cienkoigłową. Sporo czytałam tu na tej stronie i z tego co sie orientuje to właśnie nalepiej jest wyciąć ten węzeł.

baldi

23.03.2006 17:26

Odpowiedz

O 16:55, dnia 2006-03-23 Monia__ napisał(-a):

Nie wiedziałam że BAC to biopsja cienkoigłowa

no ja wpisalem w google fraze "BAC BADANIE" http://www.google.pl/search?hl=pl&q=BAC+badanie&lr=

Monia__

23.03.2006 18:26

Odpowiedz
Baldi dzięki bardzo, jestes wielki :)
Ja jakoś sama wyczułam te swoje węzły podżuchwowe i to całkiem przypadkowo. Chodziłam do lekarza rodzinnego ale on zlecił morfologie i uznał że jest wszystko ok, ale ja jestem juz trochę przewrażliwiona na punkcie zz, to dzięki tej stronie : (i bardzo się ciesze że tu trafiłam)bo gdyby nie ona to byłabym zielona w tym temacie i pewnie dałabym sobie spokój z tymi węzłami a tak poszłam do onkologa. Ale i ten lekarz stwierdził że to raczej nie zz bo morfologia ok, nie mam potów nocnych itp, no ale to nie jest regułą przy tej chorobie. Hipochondrykiem nie jestem bo staram sie unikać lekarzy, z reguły nie choruje na nic. Jednak wolę żeby wycieli mi te węzły 9 będę naciskać lekarza),wole mieć blizny na szyi ale przynajmniej będe miała pewność co i jak, mimo tego że węzły sa małe.
Pozdro!!

Monia__

23.03.2006 18:31

Odpowiedz
aha i jeszcze martwi mnie jedna rzecz dlaczego onkolog wziął pod uwagę tylko węzły podżuchwowe, a pachwinowe zostawił w spokoju (te mam powiekszone już jakieś dobre pół roku ale są małe). Zbadał mnie też czy nie mam powiększonych nadobojczykowych i pachowych, ale te są ok.
Baldi a jak Ty się czujesz po chorobie wszystko jest już ok? Jeśli nie chcesz nie musisz odpowiadać :)

baldi

23.03.2006 19:03

Odpowiedz

O 19:31, dnia 2006-03-23 Monia__ napisał(-a):

Zbadał mnie też czy nie mam powiększonych nadobojczykowych i pachowych, ale te są ok.

wiec moze nie masz ZZ? :-) super by bylo. nie, zebym stad wyganial, ale im mniej chorych tym lepiej ;)

Baldi a jak Ty się czujesz po chorobie? Jeśli nie chcesz nie musisz odpowiadać :)

skorzystam z tego prawa ;)

Monia__

23.03.2006 19:08

Odpowiedz
Jestem dobrej myśli, we wtorek idę do onkologa on powie mi co i jak, wtedy dam znać.
Zdrowia życzę!! :)

Monia__

23.03.2006 19:12

Odpowiedz
też chciałabym nie mieć tej choroby, ale we wtorek dowiem się co i jak dalej, wtedy dam zanć.
Zdrowia życzę!!
P.S. fajna ta stronka :) i dobrze że jest bo dużo można się tu dowiedzieć.

baldi

23.03.2006 19:17

Odpowiedz

O 20:08, dnia 2006-03-23 Monia__ napisał(-a):

Jestem dobrej myśli, we wtorek idę do onkologa

a mozna wiedziec gdzie? bialystok? czy masz gdzies blisko siebie?

Monia_

24.03.2006 09:19

Odpowiedz

mam u siebie na miejscu, onkolog przyjeżdża z Białegostoku raz na tydzień (w sumie od niedawna) ale cieszę się, że jest na miejscu.Hmm a skąd wiedziałeś że Białystok??

baldi

24.03.2006 09:22

Odpowiedz

O 10:19, dnia 2006-03-24 Monia_ napisał(-a):

a skąd wiedziałeś że Białystok??

czarownik-czarownik

Monia__

24.03.2006 13:52

Odpowiedz

hmmm...a to ciekawe :)

Asica

25.03.2006 05:05

Odpowiedz

O 10:19, dnia 2006-03-24 Monia_ napisał(-a):

mam u siebie na miejscu, onkolog przyjeżdża z Białegostoku raz na tydzień (w sumie od niedawna) ale cieszę się, że jest na miejscu.Hmm a skąd wiedziałeś że Białystok??

No w koncu "ludzie wschodu" zaczeli sie odzywac

Monia__

25.03.2006 15:11

Odpowiedz

Asiu tylko, że ja jak narazie jestem zdrowa, mam nadzieję że nie wykryją u mnie zz. Ostatnio boli mnie szyja :( po jednej stronie, nawet jak lekko jej dotknę, nie wiem co to może być.Czy ktoś miał takie objawy?? Z każdym dniem boję się coraz bardziej :( pozdr.

Asica

25.03.2006 20:21

Odpowiedz

O 16:11, dnia 2006-03-25 Monia__ napisał(-a):

Asiu tylko, że ja jak narazie jestem zdrowa, mam nadzieję że nie wykryją u mnie zz.

No wiem,zes zdrowa i OBY TAK ZOSTALO.. Ale wczoraj Andrzej w galerii sie wstawil, jeszcze tylko Dominik i beda "moje chlopaki" w komplecie :)