patrzac na temat nie wiem czy powinienem sie wypowiadac, moge..? ;)
2x usg szyi.
Pierwsze 27 lutego (w okolicy podżuchwowej lewej dwa węzły 6,6mm 4,5mm, normoechogeniczne, także w okolicy podżuchwowej prawej drobny węzeł 6,8mm)
normoechogeniczne czyli w normie.
Drugie usg zrobiłam prywatnie na lepszym aparacie, tydzeń później (po obu stronach szyi przynaczyniowo pojedyńcze hipoechogeniczne obszary o charakterze węzłów ch. śr 8mm, oraz przebudowane tłuszczowo węzły po stronie prawej w okolicy kąta żuchwy śr 10mm. Dodatkowo w okolicy podżuchwowej prawej hipogeniczny wezeł śr 16mm - do kontrolo usg)
hipoechogeniczne - czyli zle. no, mzoe nei tyle "zle", co wskazujace np. na rozrost nowotworowy.
w ciagu tygodnia urosly Ci wezly od 50 do 150%. czyli niedobrze (bralas jakies antybiotyki?).
teoretycznie moznaby zwalic te rozbieznosci w miarach na aparat i umiejetnosci konowala (bo to sie NAPRAWDE ZDARZA, nie nabijam sie), ale moze tez byc tak, ze Twoje wezelki naprawde sie powiekszyly.
Czuję się źle, ale to podobno objawy silnej nerwicy.
nie nerwujsia zatem.. relaksik, brykanko jakies spokojnei sie przyda.. spacer..?
Zlecono mi kontrolę za 3 miesiące, ale nie wiem czy to dobre.
jesli zalecil to lekarz to pewnie dorbze :/ ja bym tutaj polemizowal (choc nei wiem jakie sa procedury lekarskie w takim przypadku)..
zupelnie nie wiem co mam robić
do chirurga trzeba miec skierowanie, do onkologa juz nie. jesli moge radzic i masz chwile wolnego czasu - przejdz sie do onkologa, w trojmiescie pewnie jest ich masa. co rpawda moga zanegowac badania robione prywatnie (zdarza sie cos takiego niestety), ale skonsultowac sie nie zaszkodzi. co najwyzej lekarz wytnie Ci tego wezla i zbadaja go dokaldnie.
mam wrażenie że jestem lekceważona przez lekarzy bo jeszcze chodzę i jestem młoda!!
tia. jak powaznie zachorujesz to do listy osob, ktore beda Cie ignorowac zaliczysz kolejne grupy zawodowe: kontrolerow biletow, przechodniow, etc ;)
ZDROWIA ZYCZE! i upartosci w dzialaniu.