Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Badania TK "kwiatki "jakich mało cd.

Autor: frubelek171 • 07.11.2014 16:40 • 29 odpowiedzi

HOPE

19.02.2015 08:10

Odpowiedz

Witaj :)

Węzeł wyczułam sama, przypadkiem. Na początku był bardzo, bardzo mały ledwie wyczuwalny ale systematycznie sobie rósł.

Takie szczęście w nieszczęściu, że od połowy wrześnie kiedy go wyczułam do grudnia kiedy zaczęłam radio nie dał przerzutów-choć to dobre.....

Wkleję Ci cały wynik mojego USG, które miałam robione przed biopsją BACC.

"W lewej pachwinie znajduje się węzeł chłonny o wymiarach 17x6 mm. Węzeł ma pogrubiały, hypoechogeniczny miąższ i śladową zatokę tłuszczową- wykonano BACC . Pozostałe węzły chłonne w pachwinach są niepowiększone".

Czyli węzeł wyszedł hypoechogeniczny, a tomograf na to nic...

(TK miałaś Frubelku po tym usg, w zbliżonym czasie?)

Pytam, ponieważ chcę mniej więcej ustalić co wyłapuje to ustrojstwo.

W opisie zawsze mam wzmiankę o znamiennie

HOPE

19.02.2015 08:35

Odpowiedz

Węzeł wyczułam sama, przypadkiem. Na początku był bardzo, bardzo mały ledwie wyczuwalny ale systematycznie sobie rósł.

Takie szczęście w nieszczęściu, że od połowy wrześnie kiedy go wyczułam do grudnia kiedy zaczęłam radio nie dał przerzutów-choć to dobre.....

"W lewej pachwinie znajduje się węzeł chłonny o wymiarach 17x6 mm. Węzeł ma pogrubiały, hypoechogeniczny miąższ i śladową zatokę tłuszczową- wykonano BACC . Pozostałe węzły chłonne w pachwinach są niepowiększone".

W opisie zawsze mam wzmiankę o "znamiennie" powiększonych węzłach ( A co jeśli węzeł ma np 18,5 cm, albo trochę mniej i posiada komórki nowotworowe?

Z Twojej historii wynika, że nic niestety. Wtedy w opisie lekarz nie widzi nic niepokojącego i z aktywną ZZ wysyła nas do domu. U Ciebie można było zbadać pachwinowy, bo sama znalazłaś, do tego był dostępny dla aparatu usg, a co z węzłami, które są w głębi schowane?

Węzeł musi być znacznie powiększony, co może trwać dłuższy czas, licząc w latach nawet, bo u mnie np choroba rozwijała się dobrych kilka lat( zero prześwietleń klatki itp)zanim węzły wyskoczyły na wierzch.

frubelek171

19.02.2015 11:14

Odpowiedz

O 09:35, dnia 2015-02-19 HOPE napisał(-a):

W opisie zawsze mam wzmiankę o "znamiennie" powiększonych węzłach ( A co jeśli węzeł ma np 18,5 cm, albo trochę mniej i posiada komórki nowotworowe?

Z Twojej historii wynika, że nic niestety. Wtedy w opisie lekarz nie widzi nic niepokojącego i z aktywną ZZ wysyła nas do domu. U Ciebie można było zbadać pachwinowy, bo sama znalazłaś, do tego był dostępny dla aparatu usg, a co z węzłami, które są w głębi schowane?

Węzeł musi być znacznie powiększony, co może trwać dłuższy czas, licząc w latach nawet, bo u mnie np choroba rozwijała się dobrych kilka lat( zero prześwietleń klatki itp)zanim węzły wyskoczyły na wierzch.

Ten wynik USG był robiony końcem września jak robiłam biopsję.

Natomiast TK miałam robione 24.10 i tu hmmm trochę śmiech na sali... a szczególnie ostatnie zdanie

HOPE

19.02.2015 17:55

Odpowiedz
Dziękuję za odpowiedzi.
Życzę Ci Frubelku aby tym razem tomograf objął wszystko co trzeba :)

frubelek171

19.02.2015 18:03

Odpowiedz

O 18:55, dnia 2015-02-19 HOPE napisał(-a):

Dziękuję za odpowiedzi.

Hehe dzięki :) Generalnie po raz pierwszy będę mieć robioną klatkę piersiową z brzuchem jednego dnia z czego bardzo się cieszę :)

Ewa

19.02.2015 18:09

Odpowiedz

O 19:03, dnia 2015-02-19 Frubelek171 napisał(-a):

Dziękuję za odpowiedzi.

Hehe dzięki :) Generalnie po raz pierwszy będę mieć robioną klatkę piersiową z brzuchem jednego dnia z czego bardzo się cieszę :)

Frubelku, a czy Ty mialas kiedykolwiek robiony Pet?

Moze powinnas naciskac na skierowanie na Pet, bo tylko on wyjasni, czy choroba jest nadal aktywna.

frubelek171

19.02.2015 18:23

Odpowiedz

O 19:09, dnia 2015-02-19 Ewa napisał(-a):

O 19:03, dnia 2015-02-19 Frubelek171 napisał(-a):

Dziękuję za odpowiedzi.

Frubelku, a czy Ty mialas kiedykolwiek robiony Pet?

Moze powinnas naciskac na skierowanie na Pet, bo tylko on wyjasni, czy choroba jest nadal aktywna.

Miałam robiony tylko raz zaraz po chemii w IO w Gliwicach, bo tam miałam mieć radioterapię. Niestety moja druga choroba współistniejaca dała mi tak do wiwatu,że musiałam zrezygnować z tego ośrodka, bo dojazdy okazały się tam niemożliwe.

Tak więc wróciłam na konsultację radioterapeutyczną do Katowic( gdzie miałam chemię), radioterapię zaczęłam z 4 miesięcznym opóźnieniem. U mnie TK porównuje się do TK, a PETa nie byłoby do czego porównać, ponieważ nie miałam go ani przed ani też w trakcie ABVD-ABV ani też po radioterapii.

I jakby nie liczyć od początku leczenia to będzie w kwietniu mój 18 tomograf :P

Martyna

20.02.2015 16:27

Odpowiedz

Będzie z czym porównać bo PET jest zintegrowany z tomografem, tzn zwymiaruje Ci węzly tak samo jak TK ale dodatkowo pokaże czy te wezly są aktywne czy nie. Uważam że powinnaś nalegać na PET bo samo TK nie jest wiarygodne w 100%...

frubelek171

20.02.2015 17:51

Odpowiedz

O 17:27, dnia 2015-02-20 Martyna napisał(-a):

Będzie z czym porównać bo PET jest zintegrowany z tomografem, tzn zwymiaruje Ci węzly tak samo jak TK ale dodatkowo pokaże czy te wezly są aktywne czy nie. Uważam że powinnaś nalegać na PET bo samo TK nie jest wiarygodne w 100%...

Wizytę u mojej onkolog mam dopiero końcem kwietnia to zapytam.

A przy okazji może być tak,że te moje węzły (pomijając tego jednego w pachwinie gdzie była wznowa miejscowa) są nadal aktywne a przez te półtora roku od chemii nic nie rosną? bo w każdym TK mam od sierpnia 2013r mam "status idem".

Martyna

23.02.2015 11:06

Odpowiedz

wydaje mi się że jak przez tak dlugi czas nie rosna to nie sa aktywne ale pewna nie jestem...