Martyna
23.10.2014 12:24
O 13:01, dnia 2014-10-23 Frubelek171 napisał(-a):
O 20:16, dnia 2014-10-22 eta napisał(-a):
Frubelku , nie załamuj się! Ja miałam typ LD i wyszłam z tego! Głowa do góry i walcz!
Dziś już ciut lepiej, ale nadal daleko do normalności.
Pisałam we wcześniejszym wątku, ale wkleje jeszzce raz tu to samo:
Mam wg morfologii obniżone limfocyty i tu teraz szukam po necie i na co się natknęłam:
"Natomiast spadek (pancytopenię) może wywołać stosowanie kortykosterydów"
oraz drugie źródło:
Poniżej normy: obniżone wartości limfocytów najczęściej występują w przebiegu przewlekłego leczenia preparatami glikokortykosterydów (Encorton, Encortolon).
Ja właśnie i w trakcie biopsji, która dała postać ubogolimfocytową i teraz jak robiłam morfologię jestem na Encortonie 5 mg dzień w dzień, czy ten lek mógł wpłynąć na te wyniki i je zafałszować.... teraz tak to sobie powoli składam w całość....
Encorton na pewno bardzo zmniejsza liczbę limfocytów, ja ich prawie nie mam podczas zażywania tego leku więc jest baaardzo duże prawdopodobieństwo, że wpłynął on na wynik Twojej morfologii ( nie wiem jak to jest w przypadku wyniku histopatologicznego). Zażywanie encortonu wyjaśnia też leciutko podwyższone leukocyty w morfologii, lekarz mi mówił kiedyś, że encorton trochę zawyża ilość leukocytów. Resztę wyników z tego co widziałam masz super. Głowa do góry:)