Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

BEATA 79- bardzo proszę Cię o kontakt!!

Autor: frubelek171 • 07.10.2014 04:55 • 44 odpowiedzi

Martyna

23.10.2014 12:24

Odpowiedz

O 13:01, dnia 2014-10-23 Frubelek171 napisał(-a):

O 20:16, dnia 2014-10-22 eta napisał(-a):

Frubelku , nie załamuj się! Ja miałam typ LD i wyszłam z tego! Głowa do góry i walcz!

Dziś już ciut lepiej, ale nadal daleko do normalności.

Pisałam we wcześniejszym wątku, ale wkleje jeszzce raz tu to samo:

Mam wg morfologii obniżone limfocyty i tu teraz szukam po necie i na co się natknęłam:

"Natomiast spadek (pancytopenię) może wywołać stosowanie kortykosterydów"

oraz drugie źródło:

Poniżej normy: obniżone wartości limfocytów najczęściej występują w przebiegu przewlekłego leczenia preparatami glikokortykosterydów (Encorton, Encortolon).

Ja właśnie i w trakcie biopsji, która dała postać ubogolimfocytową i teraz jak robiłam morfologię jestem na Encortonie 5 mg dzień w dzień, czy ten lek mógł wpłynąć na te wyniki i je zafałszować.... teraz tak to sobie powoli składam w całość....

Encorton na pewno bardzo zmniejsza liczbę limfocytów, ja ich prawie nie mam podczas zażywania tego leku więc jest baaardzo duże prawdopodobieństwo, że wpłynął on na wynik Twojej morfologii ( nie wiem jak to jest w przypadku wyniku histopatologicznego). Zażywanie encortonu wyjaśnia też leciutko podwyższone leukocyty w morfologii, lekarz mi mówił kiedyś, że encorton trochę zawyża ilość leukocytów. Resztę wyników z tego co widziałam masz super. Głowa do góry:)

frubelek171

23.10.2014 17:36

Odpowiedz

A jednak jestem największym pechowcem wśród ziarniaków

HOPE

23.10.2014 17:48

Odpowiedz

O 19:36, dnia 2014-10-23 Frubelek171 napisał(-a):

Tilia

23.10.2014 21:04

Odpowiedz

O 19:48, dnia 2014-10-23 HOPE napisał(-a):

O 19:36, dnia 2014-10-23 Frubelek171 napisał(-a):

frubelek171

27.10.2014 06:13

Odpowiedz

Dziękuję za kciuki !! :)

W piatek następne TK- tym razem klatka piersowa.

Nawiązując do wcześniejszego tematu Encortonu na Forum Onkologicznym dostałam jeszcze taką odpowiedź:

"Tak, niestety sterydy działają tak, że obniżają limfocyty, a jednocześnie wykazują działanie hamujące namnażanie - proliferację limfocytów. W ziarnicy limfocyty te wraz z innymi komórkami w tym czysto nowotworowymi RS i nadmiernie namnazajacymi się innymi - makrofagami czy histiocytami tworzą zmiany w węzłach. Sterydy mogą zmieniać obraz histpat i fałszować wyniki... "

Rozmawiałam raz jeszcze z lekarzem- nie ma sensu u mnie pobierać węzła do badania w całości- bo dalej będzie zafałszowany wynik. Nie tego czy mam nowot. czy go nie mam, bo mam- ale tego jaki to będzie podtyp, a Encortonu odstawić też nie mogę.

Jeśli dobrze spamiętałam, jesli będzie możliwość radioterapii ma ona za zadanie zniszczyć tego węzła.

Dlatego też pytam czy ewentualna radioterapia jest w 100% skuteczna, czy ten węzeł wtedy zniknie, zwłóknieje?