Ziarnica.pl
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie
Forum
☰
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie użytkownika
← Wróć do wątku
Forum Czy mam ziarnicę?
Odpowiedź w wątku: powiększone węzły-czy to może być coś poważnego?
Komentujesz wpis użytkownika
Tilia
Nick
E-mail (opcjonalnie)
Treść odpowiedzi
O 20:07, dnia 2014-09-05 Tilia napisał(-a): > > O 10:27, dnia 2014-09-05 tala1810 napisał(-a): > > Witam, > > Postanowiłam zapytać o poradę tutaj na forum, gdyż czuję się totalnie zagubiona. Przepraszam, jeśli piszę w nieodpowiednim miejscu/nie na temat, czy bez sensu, ale potrzebuję jakiejkolwiek rady, bądź wskazówki. Mianowicie, w kwietniu spuchła mi szyja. Udałam się do lekarza rodzinnego, otrzymałam antybiotyk i skierowanie do laryngologa, a następnie na usg szyi. Do tego czasu opuchlizna całkowicie zeszła, ale Usg wykazało: > > W rzucie boczno-przedniej części szyi po stronie prawej uwidoczniono kilka obszarów hypoechogenicznych echonoejednorodnych o wym. do 28,2 x 7,8 mm mogących echostrukturą odpowiadać węzłom chłonnym. I tak samo po stronie lewej, tylko o wym. do 28,1 x 11,6 mm. > > Z wynikiem wróciłam z powrotem do laryngologa, który wysłał mnie do stomatologa. Na początku czerwca miałam już zęby zupełnie zdrowe, jeden usunięty. W sierpniu usg zostało powtórzone, wynik następujący: > > W rzucie boczno-przedniej części szyi po stronie prawej kilka węzłów chłonnych o wym. do 31 x8,3 mm. Po stronie lewej do 27,5 x 9,6 mm. > > Lekarz wykonujący badanie usg zasugerował mi, że sprawa może być poważna i powinnam udać się do hematologa i zrobić tk, ewentualnie biopsję. Znów wróciłam do laryngologa, który stwierdził, ze to tylko powiększone węzły i "można to już zignorować bo obraz szyi jest jak u każdej zdrowej osoby". Mam przyjść do kontroli za miesiąc. Poszłam do lekarza rodzinnego, który zlecił mi badanie krwi. Morfologia wyszła idealnie, OB wyniosło 3. Lekarz uznał, że nic poważnego raczej mi nie dolega. > > Wczoraj byłam u lekarza chorób wewnętrznych. W trakcie badania okazało się, że również pod lewą pachą jest sporo powiększony węzeł. Lekarz stwierdził, że pocieszający jest fakt, iż wszystkie węzły są bolesne przy ucisku i ruchome, a to dobrze rokuje. Dostalam skierowanie na usg brzucha, rtg klatki piersiowej, gastroskopię, badania z krwi oraz polecenie udania się do onkologa. > > W tej sytuacji nie wiem, co dalej. Mam rozbieżność informacji. Jeden lekarz mówi, że nic mi nie dolega i mogę spać spokojnie, drugi natomiast każe działać szybko i zleca masę badań. Proszę o radę. Bo w tej chwili mam poczucie, ze bezpodstawnie zawracam lekarzom głowę. > Zrób badania, na które dostałaś skierowanie. Potem idź do onkologa skoro tam Cię wysyłają. Lepiej zrobić więcej badań niż za mało. Zdrowia życzę. Oby to był fałszywy alarm...
B
I
Lista
1.
Link
Wyślij odpowiedź