Piotrek
22.08.2014 19:41
A ja osobiście uważam, że USG pozwoli ocenić czy węzły się zmniejszają czy nie. Wg mnie drąż i najlepiej daj zbadać węzeł gdzie indziej. Oglądaliście ten materiał z linka wyżej? Mój hematolog mówił, że patomorfolog podejmuje decyzje w korelacji z innymi wynikami badań. Podczas chemii poznałem kolesia, u którego 3 lata diagnozowali ZZ. Za pierwszym razem w węźle nic nie znaleźli, a za drugim wykryli ZZ. Skoro mogą się mylić w jedną to i w drugą.
O 19:35, dnia 2014-08-22 Syringa napisał(-a):
A ja powiem tak - drąż. Lekarze nie święte krowy też mogą się mylić. ZZ może imitowac wiele chorób i wiele innych chorób może ją imitować. Jak dla mnie jak masz taką możliwość skonsultuj wyniki z innym lekarzem(ami), a następnie podejmij decyzję. Z tego co się orientuje w polsce patomorfologów jest niewielu i są kiepscy. Mi dwóch potwierdziło chłoniaka ziarnicznego (jeden w szpitalu, drugi w CO), a trzeci stwierdził, że to jednak mononukleoza.
Przypomniało mi się jeszcze, że jakiś czas temu w sprawie dla reportera była o tym mowa, że jeden patomorfolog boi się podważyć opinie innego. Podobnie jest z lekarzami. Także życzę szczęscią w wyjaśnianiu sytuacji i trzymam kciuki by to jednak nie była ZZ:)
Lekarze, to też ludzie. Oczywiście, że mogą się mylić. Konsultacja, gdy mamy wątpliwości jak najbardziej wskazana. Ale pisanie, że w Polsce są kiepscy patomorfolodzy, w dodatku strachliwi to duża przesada. Nie dramatyzuj.