Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

braliscie cos w trakcie chemii na wlosy?

Autor: baldi • 19.02.2006 11:18 • 21 odpowiedzi

baldi

19.02.2006 11:18

Odpowiedz
co do tego tekstu: http://www.ziarnica.pl/index.php?tekst=zz_wlosy

mam pytanie do wszystkich babeczek, ktore stosowaly cos na swoja glowe w celu "polepszenia" stanu wlosow badz zapobiezenia wypadnieciu.

co i z jakim skutkiem?

moze byc tutaj na forum badz na majl.

Teresa

19.02.2006 14:36

Odpowiedz

O 12:18, dnia 2006-02-19 Baldi napisał(-a):

mam pytanie do wszystkich babeczek, ktore stosowaly cos na swoja glowe w celu "polepszenia" stanu wlosow badz zapobiezenia wypadnieciu.

co i z jakim skutkiem?

ja nic nie stosowałam....a traciłam je 4 razy....miałam natomiast sliczne peruczki

justyna

19.02.2006 17:04

Odpowiedz

O 15:36, dnia 2006-02-19 Teresa napisał(-a):

co i z jakim skutkiem?

ja nic nie stosowałam....a traciłam je 4 razy....miałam natomiast sliczne peruczki

Aisak

19.02.2006 18:05

Odpowiedz

co i z jakim skutkiem?

Mi polecono odżywkę w formie maski, ale na dłuższą metę to nie ma najmniejszego sensu. CO miało wypaść i tak wypadło... Czy później? Może przedłużyłam żywot włosów o jakiś tydzień.

Zoisyte

19.02.2006 20:13

Odpowiedz

co i z jakim skutkiem?

Ja brałem...maszynkę i golarkę :)

baldi

19.02.2006 20:26

Odpowiedz

O 21:13, dnia 2006-02-19 Zoisyte napisał(-a):

mam pytanie do wszystkich babeczek

babeczka sie odezwala.. z zarostem na brodzie ;)

Asica

19.02.2006 21:25

Odpowiedz

O 19:05, dnia 2006-02-19 Aisak napisał(-a):

Mi polecono odżywkę w formie maski, ale na dłuższą metę to nie ma najmniejszego sensu. CO miało wypaść i tak wypadło... Czy później? Może przedłużyłam żywot włosów o jakiś tydzień.

Zapewne chodzi o odzywczy wosk w postaci maseczki,zwany potocznie Wax (dokladna nazwa Henna Treatment Wax:),oui?

Tez stosowalam,ale tak jak mowisz/piszesz, nie ma to sensu w czasie leczenia,bo jesli wlochy maja wypasc to i tak wypadna.. Za to po leczeniu ja stosowalam/stosuje..IMO wlosy sa po niej mocniejsze i ladniej wygladaja..Jednak zabawa z Waxem jest troszke czasochlonna.Bo jesli chcemy uzyskac jakis efekt,to nalezy postepowac zgodnie z instrukcja na opakowce = po umyciu glowki,wetrzec Waxa w skore,owinac cieplym recznikiem(ewentualnie isc do cieplej kapieli/sauny)na 15-30min.Ja osobiscie,stosuje wersje z cieplym reczniczkiem:)tyle,ze dbam,aby byl cieply non stop = gdy mam na glowce jeden nagrzany recznik,to drugi juz sie grzeje na piekarniku:)

Ps.W czasie leczenia korzystalam z "wloskow zastepczych"..Latem sprawialy troche problemu,ale zima moglam smialo bez czapy chodzic i nie bylo zimno w lepek

Aisak

20.02.2006 01:56

Odpowiedz

O 22:25, dnia 2006-02-19 Asica napisał(-a):

O 19:05, dnia 2006-02-19 Aisak napisał(-a):

Zapewne chodzi o odzywczy wosk w postaci maseczki,zwany potocznie Wax (dokladna nazwa Henna Treatment Wax:),oui?

Dokładnie tak jak mówisz/piszesz :-)

Tez stosowalam,ale tak jak mowisz/piszesz, nie ma to sensu w czasie leczenia,bo jesli wlochy maja wypasc to i tak wypadna.. Za to po leczeniu ja stosowalam/stosuje..IMO wlosy sa po niej mocniejsze i ladniej wygladaja..Jednak zabawa z Waxem jest troszke czasochlonna.Bo jesli chcemy uzyskac jakis efekt,to nalezy postepowac zgodnie z instrukcja na opakowce = po umyciu glowki,wetrzec Waxa w skore,owinac cieplym recznikiem(ewentualnie isc do cieplej kapieli/sauny)na 15-30min.Ja osobiscie,stosuje wersje z cieplym reczniczkiem:)tyle,ze dbam,aby byl cieply non stop = gdy mam na glowce jeden nagrzany recznik,to drugi juz sie grzeje na piekarniku:)

Ps.W czasie leczenia korzystalam z "wloskow zastepczych"..Latem sprawialy troche problemu,ale zima moglam smialo bez czapy chodzic i nie bylo zimno w lepek

Piotr

20.02.2006 02:13

Odpowiedz

mam pytanie do wszystkich babeczek

babeczka sie odezwala.. z zarostem na brodzie ;)

Moja babeczka (i jeszcze jedna znajoma babeczka) używała szamponu Neril; bardzo dobry.

carinka

20.02.2006 10:54

Odpowiedz

ja używałam waxu i szamponu dermena.Nie wiem czy to sprawa organizmu,czy psychiki czy też ty preparatów ale jakies tam włosy miałam....chodziłam bez chustki i czapki itp.Babcia sie nie zorientowała że coś jest nie tak więc chyba tak źle nie było :P

Magga

21.02.2006 08:53

Odpowiedz

nie ratowalam ich jak zazcely wypadac, ale pracowalam ciezko kiedy sie juz pojawily nad tym zeby rozly szybciej i byly mocniejsze.

Uzywalam calej serii Radical Farmony, szczegolnie ampulek do smarowania glowy. chyba rosly szybciej:)

co i z jakim skutkiem?

małgo

21.02.2006 13:24

Odpowiedz
Osoba u której zaopatruje sie w prof. kosmetyki do włosów zaproponowała mi zestaw włoskiej firmy Alfaparf THE EMERGENCY KIT 2 WEEK TRIAL PACK WOMEN -Dwutygodniowy Zestaw Ratunkowy dla Kobiet który wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu , nie jestem w stanie stwierdzic czy rzeczywiscie pomógł ,bo po pierwsze cykli chemii miałam mało pozatym na wiesc o czekajacym mnie leczeniu dosc znacznie ściełam włosy , efekt koncowy był taki ze przezedziły sie minimalnie.

baldi

21.02.2006 14:16

Odpowiedz
ja dzisiaj (byc moze niefortunnie) po przeczytaniu paru artykulow do tego tekstu dodalem taki oto akapit:
PAMIĘTAJ! Żadne środki zapobiegające wypadaniu włosów nie pomogą w przypadku wypadania włosów w trakcie leczenia. NIE DAJ SIĘ NAMÓWIĆ KUPUJĄC "CUDOWNE" LEKI!

mam nadzieje, ze mnie panie nie zlinczuja za to ;)

Piotr

21.02.2006 15:16

Odpowiedz

O 15:16, dnia 2006-02-21 Baldi napisał(-a):

ja dzisiaj (byc moze niefortunnie) po przeczytaniu paru artykulow do tego tekstu dodalem taki oto akapit:

PAMIĘTAJ! Żadne środki zapobiegające wypadaniu włosów nie pomogą w przypadku wypadania włosów w trakcie leczenia. NIE DAJ SIĘ NAMÓWIĆ KUPUJĄC "CUDOWNE" LEKI!

Zgadza się; ale potem można pomóc im odrosnąć:)

małgo

21.02.2006 17:21

Odpowiedz

Heh wiedziałam ze takie stwierdzenie wkoncu padnie proponuje jednak nie popadać w zbiorową histerie i paranoje, węsząc na kazdym kroku oszustwa i naciągactwo;-)Prawdopodobnie jest tak jak mówisz nie ma zadnych magicznych specyfików które sprawią ze po 16 wlewach COOP bedziemy mieć mega bujną czuprynę czy wcierając wmasowując czy jakkolwiek aplikując jakies cudo całkowicie zapobiegniemy wypadaniu włosów, jesli jednak tego typu zabiegi i fryzjerskie rytuały poprawią nam babeczkom samopoczucie (bo to głownie my podczas tego leczenia przezywamy swoistą związaną z tym traume)a byc moze w jakims stopniu wzmocnią włosy, czemu nie.

Pozatym pomijając juz wszelkie kuracje nalezy pamietac ze kwestia wypadania włosów przy chemioterapi jest bardzo indywidualna , zalezy od ilosci cykli ,od kombinacji leków ,od jakis indywidualnych czynników itd

Reasumując powstrzymałabym sie przed ostrzeganiem ludzi w sposob w jaki zrobił to Baldi (wydzwiek tego hasła to dosłownie uwazaj znowu chcą cie naciągnąć)kazdy ma prawo dokonac wyboru mając na uwadze fakt iz leczenie onkologiczne jest niestety dość inwazyjne i niesie za sobą skutki uboczne.

baldi

21.02.2006 17:46

Odpowiedz

O 18:21, dnia 2006-02-21 małgo napisał(-a):

Heh wiedziałam ze takie stwierdzenie wkoncu padnie

no offence MaUgo, ja to napisalem prawie rownolegle z Twoim postem i nijak nie mialo byc tak, ze Cie chce skrytykowac.

Reasumując powstrzymałabym sie przed ostrzeganiem ludzi w sposob w jaki zrobił to Baldi (wydzwiek tego hasła to dosłownie uwazaj znowu chcą cie naciągnąć)

pierwotnie to haslo brzmialo jeszcze bardziej wydzwiekowo.. ale chyba na starosc lagodnieje i zostawilem tak jak pisze powyzej.. jesli masz pomysl jak to zmienic, zeby nie mialo wydzwieku - napisz. się zmieni.

przy okazji jesli sie komus nudzi - wrzucilem tekst o plodnosci.. moze ktos mi pomoze w ustaleniu efektow ubocznych u kobiet.. bom slaby w tej sprawie z przyczyn oczywistych..

małgo

21.02.2006 19:08

Odpowiedz

no offence MaUgo, ja to napisalem prawie rownolegle z Twoim postem i nijak nie mialo byc tak, ze Cie chce skrytykowac.

Pokorny i łagodny Baldeee ;-)))alez ja wiem ze Twój post to żadna personalna wycieczka.

baldi

21.02.2006 19:13

Odpowiedz

O 20:08, dnia 2006-02-21 małgo napisał(-a):

Pokorny i łagodny Baldeee ;-)))

starosc nie radosc, zle to na mnie wplywa, gdzie moje zeby i pazury? ;)

Aisak

21.02.2006 20:20

Odpowiedz

O 15:16, dnia 2006-02-21 Baldi napisał(-a):

JA się zgadzam.

Pielęgniarki i tak wiedzą najlepiej. NA pierwszej chemii (ja z włosami do pasa) uprzejmie raczyły mnie olśnić bez pytania: - O, bierze Pani tą czerwoną?

- Tak.

- To niech Pani włoski zetnie sobie na krótko,

bo wyjdą.

- ???!!!

- No..e...każdy reaguje inaczej kochana,

więc...może...

- ...Ale raczej wypadną?

C*I*S*Z*A

Wypadły.

POzdrawiam:)

laLoona

10.03.2012 10:39

Odpowiedz
Tak jak moja pierwsza chemia. Piękne loki, moja duma, a kobieta "O, po tej czerwonej wypadną ci włosy."

...