Ziarnica.pl
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie
Forum
☰
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie użytkownika
← Wróć do wątku
Forum Radioterapia
Odpowiedź w wątku: do ludzi kilka lat po radioterapii
Komentujesz wpis użytkownika
frubelek171
Nick
E-mail (opcjonalnie)
Treść odpowiedzi
O 10:51, dnia 2014-07-21 frubelek171 napisał(-a): > > O 08:45, dnia 2014-07-21 Lena napisał(-a): > > > O 13:34, dnia 2014-07-18 Frubelek171 napisał(-a): > > > > > > > > > > I chciałam jeszcze dodać, że po radio mam więcej skutków ubocznych niż po chemii m.in problemy z płucami plus "skasowane" jajniki, ale tak jak pisałam wcześniej ja miałam dwie płaszczówki zamiast naświetlań punktowych. > > > > Jesteś pewna, że używali nazwy "naświetlania płaszczowe"? A ile razy, jak długo i ile Gy? wiesz może? > > Przed i po radio miałaś spirometrię i DLCO? Sprawdzali płuca? gdzie się leczysz Frubelku? > Tak na 100% płaszczowe, bo tak mam na wypisie. > Pierwszy wypis : > Zastosowane leczenie:"Napromienianie na obszar płaszcza górnego wiązką fotonów o energii 6/15 MV. Otrzymała dawkę 30Gy w 15 frakcjach" > Drugi wypis: > Zastosowane leczenie: "Napromienianie na obszar płaszcza dolnego wiązką fotonów o energii 6 MV. Otrzymała dawkę 30Gy w 15 frakcjach" > Łącznie miałam 30 naświetlań- 15 na szyje i klatke plus 15 na brzuch z odstępem 5 tygodni między klatką a brzuchem. > Pierwszą serię miałam od 18 listopada do 6 grudnia, drugą serię od 13 stycznia do 5 lutego. > Płuca mam uszkodzone po chemii- pochemiczne śródmiąższowe zapalenie obustronne płuc plus teraz jak mi lekarka powiedziała , że płuca też w czasie radio "oberwały" :/ Tak więc mam całą masę zagęszczeń pozapalnych, zwłóknień, mleczną szybę etc. > Leczę się w Katowicach na Raciborskiej. > Aha- ja maski nie miałam, jedynie markrem miałam kreski namalowane.
B
I
Lista
1.
Link
Wyślij odpowiedź