Ziarnica.pl
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie
Forum
☰
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie użytkownika
← Wróć do wątku
Forum Ogólne
Odpowiedź w wątku: Proszę o pomoc. Węzły odczynowe prawie 4 cm.
Komentujesz wpis użytkownika
szukajacaodpowiedzi
Nick
E-mail (opcjonalnie)
Treść odpowiedzi
O 11:59, dnia 2014-06-09 szukajacaodpowiedzi napisał(-a): > To znowu ja :) > No cóż, jestem ciągle dalej niż bliżej. Byłam u tego hematologa, ale wczesniej dostałam od rodzinnej antybiotyk i muszę odczekać miesiąc po antybiotyku, żeby zrobić badania - dostałam skierowanie na ldh i proteinogram (hematolog powiedziała, ze będzie mnie badać w kierunku chłoniaka, bo mimo że węzły są odczynowe wg obrazu to są duże). Dodatkowo powtarzałam morfologię po antybiotyku - wyszło bez zmian, wszystko tak samo (dwa miesiące po, OB nadal 26, leukocyty nieco powyżej 14 tysięcy, reszta w normie, rozmaz też). > Natomiast po antybiotyku znikneła gula w gardle i trudności z oddychaniem i połykaniem. > Jakieś dwa tygodnie temu wyskoczyło mi mnóstwo małych węzełków pod obiema pachami, wszystkie bardzo bolące i zaczerwienione. Nie mogłam dosłownie nic robić tylko trzymać ciągle ręce w górze, bo ból był okropny. Dostałam maść z mupirocyną od rodzinnej, bo nie chciała już dawać mi antybiotyku, zeby nie odciągać wizyty u hematologa. Srednio mi ta maść pomogła, za to pomogła mi bardzo maść ichtiolowa. Węzły się zmniejszyły, przestały być bolesne i zaczerwienione. > Dzisiaj byłam na kontrolnym usg, ale u innego lekarza niż wtedy (minęło 3 tygodnie od skończenia antybiotyku). Tak wygląda wynik - > "Węzły chłonne szyjne zatokowe z pogrubiałą korą do wym, > - w ok. kąta żuchwy po str. prawej 17,5 mm, po str. lewej 13,8 mm [przypis własny - zapewne jest to związane z tym, że teraz pobolewa mnie trochę gardło, bo zaszkodziła mi klimatyzacja] > - w środkowym piętrze szyi, po str. prawej do 14.2 mm, po stronie lewej do 13,3 mm > Do rozważenia BAC. > Węzły chłonne pachowe z pogrubiałą korą, > - w pasze prawej do 4,5 mm, w pasze lewej do 4,5 mm > Poza tym w pasze lewej węzel chłonny ze słabo widoczną zatoką o śr. 6,4 mm. > Wskazana BAC." > No i panika z mojej strony. Rozumiem, że pogrubiała kora tzn. że węzły odczynowe, tak? Ponieważ lekarz wykonująca usg mówiła, ze faktycznie te węzły przemawiają za powiększeniem pozapalnym. Dodatkowo dwukrotnie się zmniejszyły (największy wcześniej miał 3,82 cm, a teraz 1,42 cm) Później zwróciła uwagę na ten węzeł ze słabo widoczną zatoką i mówiła, że on już jest podejrzany. Tak jak pisałam wcześniej, miesiąc temu węzłów powiększonych pod pachami nie było (jedynie stare, stłuszczałe od depilacji). Ten węzeł o słabo widocznej zatoce wygląda jak "groszek", jest okrągły, reszta jest podłużna. > Czy to może być faktycznie coś rozrostowego? Do czasu tego usg byłam spokojna. > Co teraz według Was powinnam zrobić? Wizytę u hematologa mam 30 czerwca. Mam ją przyśpieszyć? Iść do rodzinnej? Co z ta biopsją cienkoigłową? > W środę mam jeszcze usg piersi, przy którym także będą sprawdzone doły pachowe.
B
I
Lista
1.
Link
Wyślij odpowiedź