Jack
08.05.2014 09:06
O 08:29, dnia 2014-05-08 lola napisał(-a):
zrób tk, będzie wszystko jasne. skoro lekarze nie potrafią to i tutaj nikt diagnozy Ci nie postawi.
Lepszy TK czy rezonans? Nie chcę się znowu zbytnio naświetlać
Autor: Jack • 05.05.2014 10:26 • 25 odpowiedzi
Jack
08.05.2014 09:06
O 08:29, dnia 2014-05-08 lola napisał(-a):
zrób tk, będzie wszystko jasne. skoro lekarze nie potrafią to i tutaj nikt diagnozy Ci nie postawi.
Lepszy TK czy rezonans? Nie chcę się znowu zbytnio naświetlać
Jack
08.05.2014 10:10
O 12:07, dnia 2014-05-07 Tilia napisał(-a):
Jeśli bardzo Cię męczy Twój stan, to zrób tomografię klatki piersiowej z kontrastem (musisz mieć skierowanie od jakiegoś lekarza i zrobić badanie za pieniądze - koszt około 500zł). Może uda Ci się ubłagać lekarza pierwszego kontaktu i zrobisz to badanie na NFZ. No... jeszcze jest PET. Jak masz kasy sporo to wydaj 4000zł i będziesz miał wszystko jak na tacy.
Generalnie nie lubię hipochondryków ale miałam takie same objawy przez rok, żadnego węzła, badania przez pół roku ok, potem zaczęły spadać/rosnąć itp. Węzła ŻADNEGO. Tylko w klatce, co wykazał dopiero tomograf. Ale wtedy miałam już baaardzo zawalone śródpiersie.
Nie nakręcaj się, ale jak możesz to zrób tomograf. O ile oczywiście wszelkie inne badania nic nie wykażą a Ty dalej będziesz twierdził, że musisz się w nocy przebrać, bo piżama jest totalnie przemoczona. A po schodach będziesz mógł wejść tylko na czworakach, bo nogi odmówią Ci posłuszeństwa. Po łyku alkoholu zemdlejesz z bólu. Nie będziesz mógł jeść, bo mimo głodu i wielkich chęci nie dasz rady przełknąć (no nie da się i koniec).
Tilia możesz mi podać namiary na siebie, mam kilka szczegółowych pytań. Możesz mi pomóc?
Gros
08.05.2014 10:36
Po co Tk skoro ma 2 razy RTG? Niech lekarz zdecyduje...
Jack
23.05.2014 06:42
Martinus
23.05.2014 12:03
O 08:42, dnia 2014-05-23 Jack napisał(-a):
Witam.
Miałem w końcu TK i wyszło: pojedynczy powiększony węzeł chłonny we wnęce wątroby 15x10 mm, wątroba nieco powiększona
Reszta bez zmian patologicznych.
Dalej mam stan podgorączkowy, poty nocne. Poza tym bolą mnie plecy i okolice wątroby.
Czy ktoś miał coś takiego i czy to może oznaczać chłoniaka?
witaj. Mam pakiet węzłów we wnęce wątroby. rozmiary to 3cm na 7. Miałem TK, i nawet biopsję tego węzła. Wyszedł odczynowy. Muszę kontrolować jego rozmiary. Podobno gdy będzie się rozszerzał trzeba będzie podjąć jakieś kroki. wycięcie jest bardzo ryzykowne. Twój jest malutki, ale masz powiększoną wątrobę. Zapytam więc tak - bo nie czytałem całosci Twoich postów - inne węzły też są powiększone? miałeś w morfologii badania anty HbS i HCV? robiono Ci immunoglobuliny?
Jack
23.05.2014 13:16
O 14:03, dnia 2014-05-23 Martinus napisał(-a):
O 08:42, dnia 2014-05-23 Jack napisał(-a):
Witam.
Miałem w końcu TK i wyszło: pojedynczy powiększony węzeł chłonny we wnęce wątroby 15x10 mm, wątroba nieco powiększona
Reszta bez zmian patologicznych.
Dalej mam stan podgorączkowy, poty nocne. Poza tym bolą mnie plecy i okolice wątroby.
Czy ktoś miał coś takiego i czy to może oznaczać chłoniaka?
witaj. Mam pakiet węzłów we wnęce wątroby. rozmiary to 3cm na 7. Miałem TK, i nawet biopsję tego węzła. Wyszedł odczynowy. Muszę kontrolować jego rozmiary. Podobno gdy będzie się rozszerzał trzeba będzie podjąć jakieś kroki. wycięcie jest bardzo ryzykowne. Twój jest malutki, ale masz powiększoną wątrobę. Zapytam więc tak - bo nie czytałem całosci Twoich postów - inne węzły też są powiększone? miałeś w morfologii badania anty HbS i HCV? robiono Ci immunoglobuliny?
Witaj.
Pozostałe węzły niby ok, tylko ten jeden pojedynczy.
Miałem test na mononukleozę, antyHCV, cytomegalię, boleriozę, alt, ast, bilirubina i tyle - wszystko wyszło ok.