Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Objawy ZZ?

Autor: Jack • 05.05.2014 10:26 • 25 odpowiedzi

Jack

05.05.2014 10:26

Odpowiedz
Witam serdecznie.
Zaglądnął tutaj po raz pierwszy, gdyż szukam pomocy w necie. Lekarze już uważają mnie za świra, mam nadzieję, że Wy mi pomożecie.

Otóż wszystko zaczęło się 2,5 miesiąca temu. W każdym razie wtedy zauważyłem objawy.
Dostałem infekcji wirusowej czy bakteryjnej, któż to wie-w każdym razie wziąłem 2 antybiotyki-nic nie pomogło. Kaszel mokry, potem suchy, dziwne-bo nie było wysokiej temp. jak zawsze tylko stan podgorączkowy - do 37.5
Po ok. 3 tyg. kaszel zanikł, "gula" z gardła też. Pozostał tylko niewielki czop ropny za migdałkiem, którego zbagatelizowało 2 laryngologów, w tym prof dr hab...

Nie zniknął tylko stan podgorączkowy. Jest ze mną do dziś. samym wieczorem, po 21 spada do 36,6 a po 23 do 36,2. Rano gdy się budzę znowu 37,1 i tak 37,2-37,4 przez cały dzień. A w nocy budzą mnie poty, może nie aż takie duże, żeby sie przebierać, ale koszulka wilgotna. Do tego ogólne osłabienie w ciągu dnia, na nic nie mam siły, ból w plecach, szum i ciśnienie w uszach, itp.

Wszystkie badania do tej pory wyszły super.
Morfologia ok, OB - 2, CRP <5
mocz -ok, test na krew utajoną w kale - ujemny
testy wątrobowe - ok, TSH, FT3, FT4 - ok
wymaz z gardła - nic
Kardiolog - ekg, echo - ok
USG jamy brzusznej 2 x ok
RTG klatki 2 x ok
gastroskopia - ok, tylko na dnie żołądka śluzówka zastoinowa - wg lekarza oznaka problemów z wątrobą, ale usg i testy wątrobowe to wykluczyły
cukier w normie
TK głowy - ok (przy okazji problemów z szumami usznymi)
Rezonans magnetyczny kręgosłupa - ok (niewielkie zmiany zwyrodnieniowe tylko)

Co należy jeszcze zbadać?
Bardzo niepokoi mnie ten ciągły stan podgorączkowy i poty nocne... Jakiego lekarza jeszcze odwiedzić? Iść do onkologa? Może kolonoskopia? Głupieje już! Pewnie niedługo wyląduję u psychiatry...
Przepraszam, ze tak sie rozpisałem, ale może mi coś doradzicie.Liczę na Was!

lola

05.05.2014 11:14

Odpowiedz

głowę.

Jack

05.05.2014 11:56

Odpowiedz

O 13:14, dnia 2014-05-05 lola napisał(-a):

głowę.

Nie drwij...

rodzynka

05.05.2014 20:21

Odpowiedz
Na Twoim miejscu poszłabym do psychiatry. To na pewno nie zaszkodzi. Kup też nowy termometr - może masz zepsuty.
Nie sądzę, żebyś miał chłoniaka Hodgkina... My Ci go tu na pewno nie zdiagnozujemy ;-)

lola

05.05.2014 21:32

Odpowiedz

Nie drwij...

piszę zupełnie poważnie, zresztą sam wspomniałeś o psychiatrze. zmierzasz w dobrym kierunku.

Jack

06.05.2014 06:55

Odpowiedz

O 23:32, dnia 2014-05-05 lola napisał(-a):

Nie drwij...

piszę zupełnie poważnie, zresztą sam wspomniałeś o psychiatrze. zmierzasz w dobrym kierunku.

Więc od czego te stany podgorączkowe i nocne poty, jak inne przyczyny raczej wykluczone? A psychiatrę na pewno odwiedzę, spoko.

moonia

06.05.2014 10:04

Odpowiedz

O 08:55, dnia 2014-05-06 Jack napisał(-a):

Nie drwij...

Więc od czego te stany podgorączkowe i nocne poty, jak inne przyczyny raczej wykluczone? A psychiatrę na pewno odwiedzę, spoko.

zrób test na mononukleozę... czop ropny i temp się zgadzają

Jack

06.05.2014 11:57

Odpowiedz

O 12:04, dnia 2014-05-06 moonia napisał(-a):

Nie drwij...

ale morfologia jest ok.

Teraz doszły bóle w plecach (nie od kręgosłupa, bo ten zbadany) i taki głuchy ból ucha...

Syringa

06.05.2014 14:57

Odpowiedz

Więc od czego te stany podgorączkowe i nocne poty, jak inne przyczyny raczej wykluczone?

Na pewno nie od ziarnicy. A innych przyczyn, z tego co czytam nie wykluczyłeś.

Po pierwsze bez powiększonych węzłów/węzła nie masz szans na ziarnicę. To jest po prostu niemożliwe.

Po drugie ...ale po co mam pisać, kiedy w pierwszym punkcie wykluczyliśmy ziarnicę...

No dobrze, widzę, że nie słuchasz rad innych i nadal się upierasz, więc wyjaśnię dalej: Twoje pocenie się i stany podgorączkowe też nie pasują do chłoniaka. Jak sam piszesz to nie są zlewne poty, a w ziarnicy, właśnie takie są charakterystyczne. Nie tylko piżama jest mokra, ale i cała pościel. Ba nie trzeba nawet iść do łóżka. Siedzisz sobie w nocy, coś tam robisz i nagle zaczyna z ciebie ciec. Tak te poty wyglądają.

I na koniec, powinieneś mieć gorączkę, a nie stany podgorączkowe. To nie ten zakres temperatur by podejrzewać ziarnicę. Chyba, że należysz do tych wyjątkowych osób, które nigdy gorączek nie mają. Założę się, że nie należysz do tych osób :)

WNIOSEK: chłoniak Hodgkina wykluczony.

Syringa

06.05.2014 15:05

Odpowiedz

O 13:57, dnia 2014-05-06 Jack napisał(-a):

O 12:04, dnia 2014-05-06 moonia napisał(-a):

Nie drwij...

ale morfologia jest ok.

Teraz doszły bóle w plecach (nie od kręgosłupa, bo ten zbadany) i taki głuchy ból ucha...

To też nie są objawy ziarnicy. Dlaczego nie pójdziesz z uchem do laryngologa?

Jack

07.05.2014 06:42

Odpowiedz

No i dziś w nocy nawiedziły mnie takie poty, że trzeba było wszystko wykręcać... Do tego coraz większy ból pleców, szczególnie z prawej strony...

joasia

07.05.2014 07:35

Odpowiedz

O 08:42, dnia 2014-05-07 Jack napisał(-a):

No i dziś w nocy nawiedziły mnie takie poty, że trzeba było wszystko wykręcać... Do tego coraz większy ból pleców, szczególnie z prawej strony...

Zbadaj sobie tarczyce.

Jack

07.05.2014 09:03

Odpowiedz

O 09:35, dnia 2014-05-07 joasia napisał(-a):

Zbadaj sobie tarczyce.

USG oraz TSH, FT3 i FT4 zrobione - tarczyca ok.

A ja coraz gorzej się czuję...

Lena

07.05.2014 09:27

Odpowiedz

O 11:03, dnia 2014-05-07 Jack napisał(-a):

O 09:35, dnia 2014-05-07 joasia napisał(-a):

Zbadaj sobie tarczyce.

USG oraz TSH, FT3 i FT4 zrobione - tarczyca ok.

A ja coraz gorzej się czuję...

A borelioza wykluczona?

lola

07.05.2014 09:30

Odpowiedz

to ewidentnie chłoniak, przy takich objawach cholera wie czy da się jeszcze coś z tym zrobić. koniecznie biegnij na onkologię, byle szybko, bo nie wiadomo ile czasu Ci zostało. żądana diagnoza postawiona, dramat zasiany, uzyskałeś zainteresowanie, usatysfakcjonowany?

Tilia

07.05.2014 10:07

Odpowiedz

Jeśli bardzo Cię męczy Twój stan, to zrób tomografię klatki piersiowej z kontrastem (musisz mieć skierowanie od jakiegoś lekarza i zrobić badanie za pieniądze - koszt około 500zł). Może uda Ci się ubłagać lekarza pierwszego kontaktu i zrobisz to badanie na NFZ. No... jeszcze jest PET. Jak masz kasy sporo to wydaj 4000zł i będziesz miał wszystko jak na tacy.

Generalnie nie lubię hipochondryków ale miałam takie same objawy przez rok, żadnego węzła, badania przez pół roku ok, potem zaczęły spadać/rosnąć itp. Węzła ŻADNEGO. Tylko w klatce, co wykazał dopiero tomograf. Ale wtedy miałam już baaardzo zawalone śródpiersie.

Nie nakręcaj się, ale jak możesz to zrób tomograf. O ile oczywiście wszelkie inne badania nic nie wykażą a Ty dalej będziesz twierdził, że musisz się w nocy przebrać, bo piżama jest totalnie przemoczona. A po schodach będziesz mógł wejść tylko na czworakach, bo nogi odmówią Ci posłuszeństwa. Po łyku alkoholu zemdlejesz z bólu. Nie będziesz mógł jeść, bo mimo głodu i wielkich chęci nie dasz rady przełknąć (no nie da się i koniec).

Jack

07.05.2014 10:08

Odpowiedz

O 11:30, dnia 2014-05-07 lola napisał(-a):

to ewidentnie chłoniak, przy takich objawach cholera wie czy da się jeszcze coś z tym zrobić. koniecznie biegnij na onkologię, byle szybko, bo nie wiadomo ile czasu Ci zostało. żądana diagnoza postawiona, dramat zasiany, uzyskałeś zainteresowanie, usatysfakcjonowany?

Nie o to chodzi. Mam nadzieję, że ktoś jeszcze coś zasugeruje, jakieś dodatkowe badanie, cokolwiek. Dolegliwości narastają a dalej nikt nie wie co mi jest...

jack

07.05.2014 20:26

Odpowiedz
No i dziś na morfologii wyszło:

leukocyty 11,4 (norma do 10)-w ciągu 5 dni wzrost 2x
limfocyty 14,8 (norma od 20)-spadek w ciągu 5 dni o ponad 10

ból pleców większy, tak pośrodku i ból w klatce nieco lżejszy
i temperatura wyższa do 37,6 i teraz wieczorem spadło do 37,0
(wczoraj o tej porze było 36,3)

Chyba jednak musze tomograf zrobić
Węzłów niby nie wyczuwam, ale może źle szukam...

lola

08.05.2014 06:29

Odpowiedz

zrób tk, będzie wszystko jasne. skoro lekarze nie potrafią to i tutaj nikt diagnozy Ci nie postawi.

lola

08.05.2014 06:29

Odpowiedz

zrób tk, będzie wszystko jasne. skoro lekarze nie potrafią to i tutaj nikt diagnozy Ci nie postawi.