Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

węzły chłonne

Autor: Mikulka • 24.04.2014 12:16 • 22 odpowiedzi

mikulka

17.05.2014 12:05

Odpowiedz
=
niedługo się wykończę tematem tych węzłów/nie węzłów.
to coś jest dla mnie dziwne, raz całkiem duże i miękkie - nawet bardzo miękkie (duże to mam na myśli 1 max 1,5 cm, a pod wpływem zimna robi się znacznie mniejsze i twardsze (ale nadal nie twarde jak kamień. zastanawia mnie czy tak faktycznie może reagować węzeł chłonny czy to faktycznie coś innego.
w między czasie poszłam jeszcze do onkolog,hamatolog i ona mi powiedziała, że wedle niej to są węzły, zna i szanuje obu radiologów u których byłam i skłania się do wersji z węzłami ale ze względu na ich rozmiar (na usg jednym 9 mm, na drugim 10 mm) nie rozpatruje ich jako onkologicznych. do tego obejrzała moją morfologie i powiedziała, że mam wyniki na Olimpiadę (swoją drogą przy mojej posturze mogłabym chyba startować w konkursie sumo)

ok, nie zanudzam, mam tylko pytanie czy węzły maleją pod wpływem zimna bo nie mogę znaleźć na ten temat rzadnej publikacji

mikulka

25.05.2014 14:57

Odpowiedz
Ja już po kontrolnym USG, węzły zmalała z rozmiarów 9x5, 9x4, 9x4, do rozmiaru 9x3, 9x2, 9x2. nadal są za ciemne i mają zatartą strukturę ale prawidłowe ukrwienie.
powiedzieli mi, że jeśli pojawią się wskazania kliniczne do kontroli mam się zgłosić za 2 miesiące (no chyba, że urosną jakoś bardzo wtedy szybciej). jeśli wyraźnie zmalej to mam już nie przychodzić.
wiem, że uwielbiacie wszystkich którzy roztrząsają takie diagnozy więc chyba już sobie daruje, jeżeli zmalały to przyjmę, że mimo zatartej struktury są ok :)

dziękuje bardzo za wszystkie wasze odpowiedzi i życzę wam dużo, dużo zdrowia i dużo cierpliwości do takich hipochondryków jak ja :P

mikulka

16.06.2014 19:15

Odpowiedz
Napiszę u was raz jeszcze mając na uwadze wzgląd jak szukłam ciągu dalszego wątków o węzłach.
Byłam dzisiaj na kolejnej kontroli, węzły są znów troszkę mniejsze ale przede wszystkim odzyskały poprawną strukturę.(mają wnęki, zatokę tłuszczową, ogólnie prawidłową budowę) nie są już też w zasadzie unaczynione.

okazało się więc, że ich początkowy wygląd był wyglądem mocno zapalnego węzła, w tej chwili stan zapalny się kończy (nadal jeszcze są trochę pobudzone) - ciężko mówić czy w ogóle znikną bo wszystkie mają poniżej 10 mm co w tych okolicach uznaje się, że normę (pachwiny)

pozdrawiam serdecznie