Ziarnica.pl
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie
Forum
☰
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie użytkownika
← Wróć do wątku
Forum Chemioterapia
Odpowiedź w wątku: BEACOPP esksloeany ktoś się tak leczy obecnie?
Komentujesz wpis użytkownika
tomeyk
Nick
E-mail (opcjonalnie)
Treść odpowiedzi
O 15:22, dnia 2014-04-10 tomeyk napisał(-a): > Właściwie to już nic do dodania, bo wszystko zostało opisane. > Miałem BEACOPP eskalowany, pierwszego dnia po etopozydzie zaczynały się mdłości, w trakcie podania drugiego worka (nie pamiętam już co to było) strasznie swędziało mnie u nasady nosa i w środku czoła), po południu i wieczorem wymioty. Ale to wszystko szybko mijało i 4 dnia, kiedy wychodziłem z kliniki było już ok, nawet specjalnie osłabiony nie byłem. Osłabienie przyszło później ;) > Encorton (ten steryd w tabletkach) ma ohydny smak, musiałem kombinować, żeby mi posmak w ustach nie zostawał. Dolewka 8 dnia to jak wakacje, szybko, bezproblemowo, bez skutków ubocznych. > Właściwie to BEACOPP poza pojawiającym się w końcu osłabieniem (zadyszka, bicie serca itd) nie miał jakichś widocznych skutków ubocznych. Trzeba było zobaczyć wyniki morfologii żeby zorientować się, jakie to świństwo mocne. Mi leukocyty spadły do 0,5 (neutrocyty poniżej 0,1), płytki do 10 a hemoglobina do 7. Ale Neulasta (i erytropoetyna) pomogła, szybko wracało do normy. Z Neulastą (a to chyba stały element BEACOPPa) trzeba się też oswoić - jak zacznie działać to potrafi bardzo boleć w kościach długich, ze szpikiem, mnie za pierwszym razem uziemiło na parę godzin, zanim przeszło po ibuprofenie. > Mimo encortonu schudłem mocno, ale u mnie ubocznym efektem BEACOPPa było prawie tygodniowe zatwardzenie a potem biegunka. > W każdym razie po deeskalacji do ABVD (po drugim cyklu BEACOPPa PET był już czysty) zrozumiałem, o co chodziło z tym, że lżejszy ABVD jest gorszy dla pacjenta. 2-3 dni grypopodobne, wieczorem po wlewie potrafiłem tylko leżeć i się nie ruszać, wszystko to pojawiało się właśnie po dakarbazynie. Ale przynajmniej morfologia była o niebo lepsza i nie musiałem się już bać kaszlącej córeczki ;) > Najważniejsze że ten cały BEACOPP jest cholernie skuteczny. W sumie w tej sytuacji tylko to się liczy.
B
I
Lista
1.
Link
Wyślij odpowiedź