Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Wynik badania: Classical Hodgkin lymphoma

Autor: Mazynka • 26.03.2014 12:02 • 24 odpowiedzi

Mazynka

26.03.2014 12:02

Odpowiedz
Witam,

Po 2,5 tygodnia czekania na wynik - zadzwonili !
Rozpoznanie histopatologiczne: Classical Hodgkin lymphoma-nodular sclerosis type ( CHL-NS )
B. Immunohistochemiczne:
CD30, CD15, PAX-5 ( +++ ) CD20: (-)

W sumie nic z tego jeszcze nie rozumiem, do 2 tygodni PET i dopiero leczenie. Mam się nie martwić i cieszyć że nie chłoniak. W sumie troszkę mnie ścieło przy wyniku, choć spodziewałam się tego ... Niby dobrze, że jest wynik, że wdrążą leczenie, ale jednak obawa siedzi w środku :(....

izum90

26.03.2014 12:40

Odpowiedz

O 13:02, dnia 2014-03-26 Mazynka napisał(-a):

Witam,

Rozpoznanie histopatologiczne: Classical Hodgkin lymphoma-nodular sclerosis type ( CHL-NS )

B. Immunohistochemiczne:

W sumie nic z tego jeszcze nie rozumiem, do 2 tygodni PET i dopiero leczenie. Mam się nie martwić i cieszyć że nie chłoniak.

Ale to jest chloniak-chloniak hodkina . bedzie dobrze.

Lena

26.03.2014 12:52

Odpowiedz

O 13:40, dnia 2014-03-26 izum90 napisał(-a):

Witam,

B. Immunohistochemiczne:

W sumie nic z tego jeszcze nie rozumiem, do 2 tygodni PET i dopiero leczenie. Mam się nie martwić i cieszyć że nie chłoniak.

Mazynce pewnie chodziło, że lepiej ziarnica niż klasyczny chłoniak, bo te drugie ciężej się leczy i są raczej przewlekłe, a ziarnica, przy dobrej odpowiedzi na leczenie jest wyleczalna raz na zawsze w ponad 90%. Mnie też lekarze kazali się modlić, aby to była ziarnica a nie np. chłoniak grudkowy czy z komórek płaszcza.

Mazynka

26.03.2014 13:21

Odpowiedz

O 13:52, dnia 2014-03-26 Lena napisał(-a):

Witam,

B. Immunohistochemiczne:

Mazynce pewnie chodziło, że lepiej ziarnica niż klasyczny chłoniak, bo te drugie ciężej się leczy i są raczej przewlekłe, a ziarnica, przy dobrej odpowiedzi na leczenie jest wyleczalna raz na zawsze w ponad 90%. Mnie też lekarze kazali się modlić, aby to była ziarnica a nie np. chłoniak grudkowy czy z komórek płaszcza.

Tak kochana dokladnie o to mi chodzilo :)... ja poprostu dopiero sie ucze swojej choroby i przepraszam jak czasem napisze niezrozumiale itp...

izum90

26.03.2014 13:42

Odpowiedz

O 14:21, dnia 2014-03-26 Mazynka napisał(-a):

Witam,

B. Immunohistochemiczne:

Ale to jest chloniak-chloniak hodkina . bedzie dobr

Tak kochana dokladnie o to mi chodzilo :)... ja poprostu dopiero sie ucze swojej choroby i przepraszam jak czasem napisze niezrozumiale itp.

Nic sie nie dzieje nie przepraszaj masz do tego prawo :)..

Mazynka

26.03.2014 14:07

Odpowiedz

O 14:42, dnia 2014-03-26 izum90 napisał(-a):

O 14:21, dnia 2014-03-26 Mazynka napisał(-a):

Witam,

B. Immunohistochemiczne:

Ale to jest chloniak-chloniak hodkina . bedzie dobr

Tak kochana dokladnie o to mi chodzilo :)... ja poprostu dopiero sie ucze swojej choroby i przepraszam jak czasem napisze niezrozumiale itp.

Nic sie nie dzieje nie przepraszaj masz do tego prawo :)..

Dzieki :) na razie to mam jeden metlik w glowie ... poszlabym na spacer ale totalnie nie mam sil :/ goraczka znow nawiedzila :/ ...

Smutna73

26.03.2014 14:12

Odpowiedz

Jej ja choruje 11 lat i nie wiem tyle co poczatkujacy chory z Polski.Te terminy wszystkie znaja a ja doczytuje sie i wiele z tego dlugo nie wiedzialam.Mniejsza o to .W kazdym badz razie trzymaj sie cieplo i wytrwalosci przede wszystkim Ci zycze w tej walce .Pozdrawiam

Rodzynka

26.03.2014 14:48

Odpowiedz
Mazynka, będzie dobrze. Oczywiście na początku jest szok, mętlik, nic nie wiadomo, ale z czasem wszystko Ci się ułoży. PET określi zaawansowanie choroby. Napisz skąd jesteś, bo niektóre ośrodki w PL testują Adcetris razem ze standardową chemioterapią. Dobrze byłoby się załapać do takiego badania.

Jeśli szukasz informacji o chłoniakach, to polecam dobre źródło, poradnik, który bardzo mi na początku rozjaśnił sytuację: http://przebisnieg.org/pdf/poradnik_chloniaki.pdf

Mazynka

26.03.2014 14:59

Odpowiedz

O 15:48, dnia 2014-03-26 Rodzynka napisał(-a):

Mazynka, będzie dobrze. Oczywiście na początku jest szok, mętlik, nic nie wiadomo, ale z czasem wszystko Ci się ułoży. PET określi zaawansowanie choroby. Napisz skąd jesteś, bo niektóre ośrodki w PL testują Adcetris razem ze standardową chemioterapią. Dobrze byłoby się załapać do takiego badania.

Jeśli szukasz informacji o chłoniakach, to polecam dobre źródło, poradnik, który bardzo mi na początku rozjaśnił sytuację: http://przebisnieg.org/pdf/poradnik_chloniaki.pdf

Mieszkam w Legnicy, co do leczenia to szczerze mowiac nie mam pojecia jeszcze gdzie sie leczyc ... najblizej to Wroclaw

Mazynka

26.03.2014 16:18

Odpowiedz
Mam jeszcze pytanie do Was kochani.
Mam ubezpieczenie w pracy a w niej poważne zachorowanie,

W OWU opisane jest to tak:

Nowotwór (guz) złośliwy :charakteryzujący się niekontrolowanym wzrostem i rozprzestrzenianiem się komórek
nowotworowych, powodujący naciekanie i niszczenie prawidłowych tkanek.

Czy pod to podchodzi ZZ ?. Dla mnie to wszystko jeszcze czarna magia :(
Dzięki za odpowiedź i dziękuję wszystkim za dobre słowo.

Pozdrawiam

Fishka

26.03.2014 16:39

Odpowiedz

O 17:18, dnia 2014-03-26 Mazynka napisał(-a):

Mam jeszcze pytanie do Was kochani.

Mam ubezpieczenie w pracy a w niej poważne zachorowanie,

W OWU opisane jest to tak:

Nowotwór (guz) złośliwy :charakteryzujący się niekontrolowanym wzrostem i rozprzestrzenianiem się komórek

nowotworowych, powodujący naciekanie i niszczenie prawidłowych tkanek.

Czy pod to podchodzi ZZ ?. Dla mnie to wszystko jeszcze czarna magia :(

Dzięki za odpowiedź i dziękuję wszystkim za dobre słowo.

Pozdrawiam

Witaj,

Ja miałam takie ubezpieczenie w PZU i obejmowało ono chorobę Hogdkina (ziarnica złośliwa) jako nowotwór złośliwy (oprócz HD w I stadium). Ubezpieczenie zostało wypłacone.

Pozdrawiam i trzymam kciuki!

Fishka

zombiradok

26.03.2014 17:16

Odpowiedz

Witam,

B. Immunohistochemiczne:

TO JEST CHLONIAK HODKINGA !

Naszczescie masz dobre rokowania co do stadium latwy do wyleczenia . Nastwa sie na walke a bedzie OK !

moonia

26.03.2014 17:28

Odpowiedz

Napisz skąd jesteś, bo niektóre ośrodki w PL testują Adcetris razem ze standardową chemioterapią. Dobrze byłoby się załapać do takiego badania.

Rodzynko proszę napisz, które ośrodki testują i jak się załapać na testy /zaczynam leczyć się Krakówie/

Mazynka

26.03.2014 17:55

Odpowiedz

O 18:16, dnia 2014-03-26 Zombiradok napisał(-a):

Witam,

B. Immunohistochemiczne:

TO JEST CHLONIAK HODKINGA !

Naszczescie masz dobre rokowania co do stadium latwy do wyleczenia . Nastwa sie na walke a bedzie OK !

Powiem tak nastawiam sie na walke juz od jakichs 3 tygodni. Szczescie w nieszczesciu - dobrze trafilam. Jedyne co ciagle chodzi mi po glowie to: Gdzie sie leczyc ? Jestem z Legnicy i w sumie poradnie i szpital mam pod nosem..Sa w nim naprawde przemili uczynni lekarze, pielegniarki ktore mnie juz znaja i tak jak np dzisiaj weszlam tylnymi drzwiami do hematologa, bez kolejki do onkologa. Slyszalam duzo pozytywnych opinii od pacjentow odnosnie lekarzy. Z drugiej strony jest Wroclaw. Wieksze miasto wiecej specjalistow, mozliwosci, tylko ze zadnego nie znam, jest ich tylu ze nie wiem ktorego wybrac, a opinie na znanylekarz.pl przekonalam sie ze sa bardzo nierzetelne :( ... W sumie mam jeszcze okolo 2 tygodni na decyzje, bo czekam na PET,a .... ekhhhh ciagle czlowiek musi wybierac, podejmowac decyzje ...

zombiradok

26.03.2014 18:08

Odpowiedz

Tu ci nic nie podpowiem nie moje rejony . Ja poszedlem w ciemno na do WCO niestety trafilem z rzutu i na takiego sobie lek przez to jest dzis jak jest . Ale dalej lecze sie narazie w WCO u innej lekarki i uwazam ze swietnie mnie prowadzi ma ambicje i fakt duzo zalatwia. dodatkowo jest w konsultacji z moja 2 lekarka hematolog z innego szpitala

Mazynka

26.03.2014 18:19

Odpowiedz

O 19:08, dnia 2014-03-26 Zombiradok napisał(-a):

Tu ci nic nie podpowiem nie moje rejony . Ja poszedlem w ciemno na do WCO niestety trafilem z rzutu i na takiego sobie lek przez to jest dzis jak jest . Ale dalej lecze sie narazie w WCO u innej lekarki i uwazam ze swietnie mnie prowadzi ma ambicje i fakt duzo zalatwia. dodatkowo jest w konsultacji z moja 2 lekarka hematolog z innego szpitala

No wlasnie, juz nie raz spotkalam sie z tym, ze jak Cie nie znaja to maja Cie w 4 literach :/. Tu w Legnicy znam pielegniary i lekarzy widze ze sie staraja, wszystko zalatwiane mam szybko, szpital widze z okna, no i w razie czego kieruja do Wroclawia i Walbrzycha. Wroclawm mam 80 kilometrow i zadnego znanego chociaz z polecenia lekarza...

zombiradok

26.03.2014 18:23

Odpowiedz

o walbrzychu mam nie dobre zdanie tak ogolnie wszytsko w tym miescie jak dla mnie jest na odpieprz bez urazy oczywiscie

Mazynka

26.03.2014 18:36

Odpowiedz

O 19:23, dnia 2014-03-26 Zombiradok napisał(-a):

o walbrzychu mam nie dobre zdanie tak ogolnie wszytsko w tym miescie jak dla mnie jest na odpieprz bez urazy oczywiscie

Dobrze znac opinie, niestety np. W przypadku radioterapii ktorej Legnica nie ma odsylaja wlasnie do Walbrzycha...

zombiradok

26.03.2014 18:44

Odpowiedz

to popros o skierowanie ze na oddz radioterapi niech nie pisza adresu i z takim skierowaniem uderzaj do wrocka , slyszalem dobre opinie ale jak mowie nie znam sam tych rejonow

Mazynka

26.03.2014 18:46

Odpowiedz

O 19:44, dnia 2014-03-26 Zombiradok napisał(-a):

to popros o skierowanie ze na oddz radioterapi niech nie pisza adresu i z takim skierowaniem uderzaj do wrocka , slyszalem dobre opinie ale jak mowie nie znam sam tych rejonow

Dzieki :) mam nadzieje ze do radio nie dojdzie ale tak mysle ze juz lepiej mi Wroclaw :)...